Malo telo Osončja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Malo telo Osončja je leta 2006 določila Mednarodna astronomska zveza kot telesa v Osončju, ki niso niti planeti niti pritlikavi planeti na naslednji način:

To so telesa, ki krožijo okrog Sonca, in jih imenujemo »Mala telesa Osončja« …. Sedaj vključujejo vse asteroide, večino čezneptunskih teles, kometov in ostalih manjših teles. [1] (resolucija 5A)

Porazdelitev čezneptunskih teles do razdalje 73 a. e.

Mala telesa Osončje torej vključujejo

Trenutno ni jasno, če bo spodnja velikost v bodočnosti povezana z definicijo malega telesa ali pa se bo definicija nanašala na vsa telesa navzdol do velikosti meteoroidov. Nekatera od malih teles Osončja bodo verjetno v prihodnosti opredeljena kot pritlikavi planeti (to je odvisno od tega, če so v hidrostatičnem ravnovesju ali ne). Večina malih teles se nahaja na dveh področjih, v asteroidnem in v Kuiperjevem pasu. Tudi druga področja vsebujejo mala telesa, to so blizuzemeljski asteroidi, kentavri, kometi in telesa razpršenega diska.

Najmanjša makroskopska telesa, ki krožijo okoli Sonca, so meteoridi. Na področju okoli Sonca so še medplanetarni prah, delci sončnega vetra in vodik.

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Definicije planeta, pritlikavega planeta in malih teles Osončja«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. januarja 2007. Pridobljeno 4. marca 2008.