Fosil

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Fosil ribe v kamnu

Fosili so ostanki odmrlega organizma okamnelih rastlin in živali, ki so se ohranile v zemljini skorji, sedimentu ali kamenini iz starejših geoloških obdobij. Po odmrtju se mora takšen organizem dovolj hitro znajti v primernem okolju, kjer je onemogočeno njegovo hitro razpadanje. Takšni pogoji so bili in so še danes v raznih močvirjih, blatu, mulju, pesku, vulkanskem pesku, vulkanskem pepelu, smoli, zemeljskem vosku, katranu in podobnem. Primerno okolje sproži dolgotrajen fizikalno-kemičen proces, v katerem se odmrli organizem spremeni v fosil. Takšen proces imenujemo fosilizacija. Fosilizacija lahko poteka na več načinov, ki pripeljejo do različnih oblik fosilov.

Načini fosilizacije[uredi | uredi kodo]

Poznamo več načinov fosilizacije, ti so:

Najpogosteje fosile najdemo v morskih in rečnih usedlinah. S preučevanjem fosilov paleontologi razvozlavajo evolucijo živih bitij od predkambrija do danes. Razvoj življenja pa ne more biti ločen od razvoja planeta. Tako so znanstveniki ugotovili marsikatero podrobnost o nekdanjih podnebnih razmerah.

Danes najdeni fosili so stari milijone ali milijarde let. Še posebej zanimivi in redki fosili so tisti, ki so dobro ohranjeni (okamnela koža, prvotna postavitev kosti). Zaradi redkosti fosilnih ostankov in nepopolnosti fosilnega zapisa evolucija mnogih skupin živih bitij še ni popolnoma pojasnjena.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]