Uporabniški pogovor:Fran/Arhiv

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Welcome!, ¡Bienvenido!, Dobrodosli, Wilkommen, Добро пожаловать, Benvenuti, Bem-vindo!, Bonvenon, Welkom


Pozdravljena/pozdravljen v Wikipediji, Fran/Arhiv!


Wikipedija je obsežen projekt, v katerem se zlahka izgubiš. Zato je na vsaki strani spletišča levo zgoraj na razpolago povezava na stran za pomoč.

Za začetek si lahko prebereš uvodna navodila za urejanje in spreminjanje strani projekta. Preizkušanju urejanja je namenjen peskovnik.

Na pogovornih straneh, ne pa tudi v člankih, se podpisuj. Podpišeš se s štirimi tildami, takole: ~~~~.

Svetujem ti, da se seznaniš tudi s pravili in smernicami projekta:

Z veseljem bomo sprejeli tudi slike in druge datoteke, ki jih boš prispeval/-a oziroma dodal/-a v članke. Vendar pri tem natančno upoštevaj stroga pravila glede uporabe slik in spoštuj avtorske pravice.
Če želiš, se lahko vpišeš na sezname Wikipedistov in na svoji uporabniški strani navedeš jezike, ki jih govoriš ter druge podatke o sebi (od kod prihajaš, s čim se še ukvarjaš itd.)

Če imaš še katero vprašanje:

  • za enciklopedična vprašanja je na razpolago Orakelj.
  • v zvezi z delom v Wikipediji pa vprašaj pod lipo ali pa se obrni kar name.

Za konec še najpomembnejše: želim ti veliko veselja pri delu!

  Fran, ali misliš Kleopatro še dopolniti? Potem si vsekakor poglej Wikipedija:Biografski članek. Sicer pa si s takim odlomkom ne moremo veliko pomagati in ga bomo izbrisali, če ga ne boš dopolnil vsaj v škrbino. --IP 213 15:26, 17 februar 2007 (CET)

Tvoji članki[uredi kodo]

Z samo vsebino ni nič narobe. Označil sem ga s predlogo {{slog}}, ker ga nisem uspel urediti. Najbolj me moti, da v članke dodajaš podpis, tu je to največja napaka, v pogovore pa ne.:-) Tu se tikamo, še ena "odštekana" ;-). Priporočam ti, da si prebereš Wikipedija:Slogovni_priročnik. Tako bodo tvoji članki postali po izgledu in uporabljenem načinu jezika enotni ostalim. Članke se začne z npr. Meniskus je v kemiji izraz za ukrivljeno gladino kapljevine. Na konec članka dodamo kategorijo ([[Kategorija:Kemija]] in oznako ({{chem-stub}}), kadar gre za kratke kemijske članke ter povezavo na članek v angleški in drugih wikipedijah. Članek Meniskus bom uredil ti pa uredi še ostale. Veliko veselja v urejanju, pa upam da ti nisem zagrenil življenje. :-) lp, --Miha 18:50, 18 februar 2007 (CET)

Oglej si še Petrokemija. lp, --Miha 19:42, 18 februar 2007 (CET)

Z uporabo ukaza {{hist-stub}} (za zgodovino) in {{chem-stub}} za kemijo (glej Seznam vseh predlog za kratke geselske članke in [[Kategorija:xxx]] oziroma za daljše le slednje. Ha, glede nagrad dobi jih lahko vsak, ki prispeva nekaj časa, novinci pa jih dobijo za izredne zasluge. Na dobri poti si ;-). Na WP aktivno delujem že slabo leto (projekt pa obstaja 4 leta). administrator pa sem postal ko sem bil v 2. izglasovan sredi septembra. Kot administrator imaš skrbim za vmesnik, in brišem nepotrebne članke. Da ne bo pomote, admini se tu sploh nimamo za kak višji sloj, kot lahko opaziš sem "navaden" osmarček :-). lp, --Miha 19:54, 18 februar 2007 (CET)

Anhidrit, nalaganje slilk[uredi kodo]

Članku manjka še tabela, lahko si si ogledaš članka v angleški Wikipediji en:Anhydrite in en:CaSO4, prvega pa lahko prevedeš. V članke dodajaj notranje povezave [[povezava na članek|oblikovano ime povezave]] kar se prikaže oblikovano ime povezave. Dobro bi bilo, da dodajaš povezave na angleško različico, navsezadnje pa tam najdeš tudi slike. Slike iz drugih strežnikov niso zaželene!!! (možna kršitev avtorskih pravic), če imaš kakšno lastno jo naloži pod dovoljenjem GFDL ali javna last ali CreativeCommons Brez dovoljenja smeš kopirati le vire v javni lasti — večina spletnih strani sem ne spada. Slike v članek dodaš tako [[Slika:Zgled.png|thumb|opis]], kar se prikaže tako (glej sliko).

opis

spletne povezave dodajamo tako:

== Zunanje povezave ==

* [http://povezava.bla ime povezave]

lp, --Miha 17:35, 19 februar 2007 (CET)

Da prav imaš, povezava na članek je ime članka npr. [[Anhidrit]] (za povezave v 1. sklonu)Anhidrit, kaj je oblikovano besedilo pa sledi iz primera: [[povezava na članek|oblikovano ime povezave]]oblikovano ime povezave; npr. [[Anhidrit|Anhidrita]] (slab primer) ali [[Anhidrit]]a, v obeh primerih se prikaže tako: Anhidrita. lp, --Miha 18:50, 19 februar 2007 (CET)

Fran, kakšen smisel ima tako geslo? Si v kakšni enciklopediji že videl kaj podobnega? Ali napišeš vsakega zase, ali pa raje nič. Lepo, da prsipevaš, ampak dogovorov in dobrih navad se je pa treba držati. --IP 213 15:41, 19 februar 2007 (CET)

Poglej si Wikipedija:Biografski članek in to smernico upoštevaj pri popravljanju tega gesla. In poglej še kakšno drugo geslo o papežih, da boš lahko primerjal. Pazi tudi na zatipkane napake in na slovnico! --IP 213 17:55, 19 februar 2007 (CET)

Fran, še enkrat: ko pišeš biografske članke moraš upoštevati ustrezno obliko. Pojasnjena je tule Wikipedija:Biografski članek in držimo se je vsi. Če so tvoji članki neurejeni, jih mora nekdo popraviti ali pa bo WP izgledala kot sračje gnezdo. Prosim, preberi si smernico in poglej si še kako urejeno biografijo, ter se nauči pravilne oblike! --IP 213 12:08, 20 februar 2007 (CET)

Oznako pomanjkljivega sloga lahko pobrišeš, šele ko so pomankljivosti odpravljene! Poglej, kako izgleda Ludvik VI. Francoski sedaj, ko ga je uredil Tone, in se zgleduj po tem. --IP 213 13:08, 20 februar 2007 (CET)

Še nekaj nasvetov:
    • piši v celih stavkih
    • dodaj kategorije in interwiki povezave (če najdeš ustrezen angleški članek, jih skopiraj kar od tam in ročno dodaj angleškega. Potem v angleški članek dodaj povezavo na slovenskega).
    • naredi povezave na članke kot so papež Aleksander II., Normandija, Anjou..., tudi če so še rdeči.
    • lahko uporabiš kakšno predlogo, kot je nasledstvena pri Ludviku VI.
Toliko za zdaj, da ne bo preveč naenkrat :-) LP --Tone 13:12, 20 februar 2007 (CET)
Povezave je vsekakor pametno narediti, ker članki nekoč bojo. Tako da je bolje narediti povezave zdaj, kot pa nekoč v prihodnosti vse za nazaj popravljat. Škatle z nasledniki so se pa nekako uveljavile, tako da jih uporabljaj tudi ti. LP --Tone 13:52, 20 februar 2007 (CET)

Fran, čeprav se ti nekatere stvari zdijo nesmiselne, so se lepo uveljavile v dolgotrajni uporabi (povezava francosko recimo pelje na geslo o francoskem jeziku). Predvsem pa je važno, da se držiš dogovorjene oblike, tudi če se ne strinjaš z njo. Prva vrstica je recimo standardizirana in zato ne izumljaj novih stvari, ampak se drži dogovorjenih. Če ti podatki manjkajo jih poišči v drugih WP in tiskanih enciklopedijah ali pa pusti prazno. Ni pa to razlog, da bi spreminjal dogovorjen vrstni red. Predvsem pa ne hiti, ampak si vzami čas in napreduj počasi. Rajši imamo en dober in urejen članek, kot deset neurejenih škrbin. Tisto tvojo Kleopatro sem recimo pobrisal, ker gesla, ki vsebuje le anekdoto in nič drugega ne rabimo. --IP 213 14:18, 20 februar 2007 (CET)

Zgodovinski članki[uredi kodo]

Opazil sem, da si se tudi ti uvrstil pri zgodovini naprej. Potem takem bi se lahko zmenila za Wikiprojekt Slovenska zgodovina do srednjega veka, tu mislim predvsem na Karantanijo in podobne teme. Če se zanimaš napiši, da pripravim projektno stran. Za tehnično opremljenost in izgled skrbim jaz. lp, --Miha 18:45, 20 februar 2007 (CET)

Pravzaprav je o tej temi že veliko napisano. Predlagam členke: Samova plemenska zveza, Karantanija, Zgodovina Slovenije, Karniolia, Dedna pogodba, Celjski grofje, Staroselci, Kmetijstvo Slovanov, Obrt Slovanov, Samostansko gospodarstvo, Razvoj mest na Slovenskem. V kratkem (med počitnicami bom pripravil projektno stran, če se nama bo pridružil še kdo). Priprave za tekmovanje bom združil s pisanjem člankov v Wikipediji. lp, --Miha 19:30, 20 februar 2007 (CET)

Trenutno uporabljam le Gmail moj naslov dobiš tako, da klikneš na povezavo: [1] Zaradi spamiranja (ga imam že zaradi mojih programov pre20...več) pa ga ne bom napisal, kar v surovi tekstovni obliki. lp, --Miha 19:48, 20 februar 2007 (CET)

Odgovoril sem ti na moji upor. strani. lp, --Miha 19:02, 1 marec 2007 (CET)

Slike[uredi kodo]

Iz angleške WP jih ne moreš dodajati direktno v slovensko WP. Na srečo pa je večina slik na angl. WP iz Zbirke (Commons). Če klikneš na sliko v članku, se ti odpre nova stran, kjer pod sliko piše, če je iz Zbirke. Pri teh samo prekopiraš ime datoteke in jih vstaviš v slovenski članek. Še to: povezav na druge WP ne dodajamo kot spletni naslov, ampak uporabimo interwiki povezavo. Čisto na koncu članka napišeš [[en:Anže Kopitar]] in je narejeno. Še lažje pa je, če kar skopiraš iz angleškega članka. In nazadnje: povezave na leta so čisto enostavne. Samo številko vpišeš, recimo 233, če pa je pr.Kr. pa 233 pr. n. št. (tu si lahko pomagaš s klikom na PNŠ v spodnji modri vrstici. --IP 213 08:39, 23 februar 2007 (CET)

Sliko pomanjšaš, tako da napišeš [[Slika:Primer.jpg|200px]]. Lahko pa namesto 200px zapišeš thumb, dodaš še eno navpičnico in za njo podnapis. Tako nekako... --IP 213 13:53, 23 februar 2007 (CET)

Pogovori[uredi kodo]

Fran, najbolje je, če odgovarjaš kar tam, kjer je postavljeno vprašanje, saj se sicer nit pogovora izgublja. Tvojo pripombo bom prestavil na Mihovo pogovorno stran. --IP 213 11:22, 2 marec 2007 (CET)

Administratorstvo[uredi kodo]

Sedaj ne vem ali naj te vikam ali naj vas vikam. Meni je popolvoma vseeno. Želim te vprašati za tvoje mnenje glede tega, ali bom v bližnji ali daljni prihodnosti postal admin. Videl sem da so tebe pri tvoji prvi prošnji "grobo" zavrnili (3 NE 1 NEODLOČENO) zato sem najprej nekoga mislil vprašati za mnenje. Hvala ža vnaprej, lp --Fran 15:13, 5 marec 2007 (CET)

Fran, za kaj pa bi ti uporabljal administratorska orodja? --Domen 15:29, 5 marec 2007 (CET)
Hehe, ravno tak kot ti sem bil na začetku :), samo administrator sem hotel biti in ti svetujem, da še malo (do poletja) počakaš, saj bi te bilo podobnega glasovanja (če bi bil podoben izid) sram (kot je mene) gotovo sram. Glede pa, da hitro odkrivaš skrite kotičke, ti ne manjka dosti prakse. Poskusi odgovoriti na Tonetova vprašanja. Svetujem ti tudi, da predhodno pogledaš števec urejanj. Če imaš pod main pod 100 urejanj nimaš izpolnjenih pogojev. Svetuje se tudi vsaj dvomesečna dejavnost. lp, --Miha 15:34, 5 marec 2007 (CET)
Dvomesečna redna dejavnost in 500 urejanj. Seveda pa, da si administrator samo zato, da si, nima smisla. --Domen 15:40, 5 marec 2007 (CET)

Predloge[uredi kodo]

Če želiš dodati le povezavo za oznako neke predloge vtipkaš {{tl|ime predloge}}, kar se pokaže tako: {{ime predloge}}. Za preimenovanje člankov uporabi zavihek prestavi. lp, --Miha 18:32, 5 marec 2007 (CET)

Fran, oznako {{slog}} sem dodal jaz, saj je bil članek prvotno res slogovno nepopoln, nato sem ga uredil, oznako pa pustil, saj članek še vedno ni bil kategoriziran (enostavno sem pozabil dodati pojasnilo v predlogo). Sedaj sem oznako odstranil, saj ima kategorije. V bodoče članke kategoriziraj, če pa se na njem pojavi {{slog}}, pa preveri v zgodovini urejanja, kdo ima kot povzetek urejanja naveden »{{slog}}«. --Domen 08:19, 10 marec 2007 (CET)

Dragi Fran v bistvu ti je odgovoril že Domen. Jaz nimam kaj dodati.--Bojan PLOJ 19:20, 11 marec 2007 (CET)

Brisanje pogovorov[uredi kodo]

Fran, brisanje pogovorov v WP ni v navadi. --IP 213 17:49, 12 marec 2007 (CET)

Kaj naj z njimi naredim, da mi ne bojo zavzeli preveč prostora? Pa nekateri nimajo odgovara na tej strani in so moteči. --Fran 17:54, 12 marec 2007 (CET)

Naredi si arhiv in jih (v celoti, brez selekcije) prestavi tja: Uporabniški pogovor:Fran/Arhiv. Na svoji uporabniški strani pa pusti povezavo do arhiva. --IP 213 18:04, 12 marec 2007 (CET)