Wikipedija:Peskovnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Dobrodošli v Peskovniku Wikipedije! Na tej strani lahko po mili volji vadite in preizkušate urejanje. Za urejanje kliknite tukaj ali zavihek uredi kodo zgoraj (oziroma uredi za urejanje v VisualEditorju), vnesite spremembe in, ko ste končali, kliknite gumb Shrani stran. Vsebina tu ne bo ostala trajno. Stran na vsake toliko izpraznimo.

Prosimo vas, da v peskovnik(-e) ne dodajate avtorsko zavarovane, žaljive ali profane vsebine. Če imate glede Wikipedije kakršna koli vprašanja, jih postavite pod lipo. Hvala!

Če ste se registrirali in ste trenutno prijavljeni, lahko tukaj poiščete ali ustvarite svoj lastni peskovnik. Za lažji dostop do osebnega peskovnika kliknite na povezavo "Peskovnik" na vrhu strani (v menuju pod vašim imenom). Če povezave ne vidite, v vaših nastavitvah obkljukajte v razdelku Uporabniški vmesnik vrstico »Moj peskovnik«.

Za eksperimentiranje lahko uporabljate tudi predloge X1, X2, X3, X4, X5 in X6.

Bližnjice:
WP:PK
WP:PESEK


POSEK[uredi | uredi kodo]

Posek je večpomenski gozdarski izraz za namensko odstranitev drevesa iz sestoja. Namenov in razlogov za posek je več. Poseki se po namenu med seboj razlikujejo.

Po obsegu in pomenu poglaviten posek, je namenjen t.i. zadovoljevanju materialnih potreb po lesu. Predstavlja pridobitni del gozdarske panoge. Določen je s količino lesa, ki se jo v časovnem obdobju namenja za pridobivanje gozdnih proizvodov. Gre za načrtno, z gozdarskim načrtovanjem ugotovljeno količino lesa, ki ga je dovoljeno posekati v določenem delu gozda (gospodarska enota, gospodarski razred, oddelek, gozdna parcela), v desetih letih. Star izraz za načrtovan posek je etat.