Titan (luna)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Viden Titan pred Cassini-Huygensom
Članek se nanaša na največji Saturnov naravni satelit Titan. Za druge pomene glej Titan (razločitev)

Titan (grško Τῑτάν: Titán) je Saturnov največji naravni satelit. Je tudi edina luna v Osončju z atmosfero. Leta 1655 jo je odkril Christian Huygens. Je druga največja luna v našem sončnem sistemu. Večja od nje je le Jupitrova luna Ganimed.

Odkrivanje Titana[uredi | uredi kodo]

Prvi je na nočnem nebu zagledal Titan s svojim majhnim teleskopom Christian Huygens. Več kot 300 let kasneje je mimo Titana letela sonda Voyager 1 in ga videla kot veliko rumenkasto kroglo. Ta luna je začela ljudi precej zanimati, zato so pri NASA-i začeli pripravljati odpravo na Saturn in Titan, ki se imenuje Cassini-Huygens.

Leta 1997 so v vesolje za pot proti Saturnu in titanu poslali sondo Cassini-Huygens. Cassini je sonda namenjena raziskovanju Saturna. Huygens je pa manjša naprava, opremljena s kamerami in raznimi preparati za odkrivanje Titana. Huygens je svojo nalogo opravil že 14.1.2005 in odkril mnogo zanimivih stvari.

Podatki o luni[uredi | uredi kodo]

Titan ima atmosfero pretežno iz dušika s sledovi metana. Huygens je odkril rečne struge ki jih je najbrž ustvaril tekoči metan. Na južnem polu je tudi nekaj velikih jezer ogljikovodikov.

Povezave[uredi | uredi kodo]

Slike odkrivanj na: