Pomoč:Izboljšate svoje veščine povezovanja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Del I[uredi | uredi kodo]

Andy Warhol[uredi | uredi kodo]

Leta 1979 je BMW pri Warholu naročil sliko Group 4 Race Version, prestižnega superšportnega avtomobila BMW M1, za četrto inštalacijo Projekt BMW Art Avtomobil.

Namig
Tu gre za "verižno povezovanje": kliknite na eno (ali dve) povezavi in prispeli boste do članka, ki se izmenično povezuje od enega na drugega. Bolje je bralcem ponuditi le eno možnost—običajno tisto z ožjim pomenom.
Rešitev

Leta 1979 je BMW pri Warholu naročil sliko Group 4 Race Version, prestižnega superšportnega avtomobila BMW M1, za četrto inštalacijo Projekt BMW Art Avtomobil.


Če kliknete na BMW M1 ali na Projekt BMW Art Avtomobil boste takoj našli verižno povezavo do BMWja. Četudi bralec ne sledi drugi povezavi v verigi, sta ti dve specifični povezavi dovolj, da pojasnita, kaj je BMW: prestižni nemški proizvajalec avtomobilov.

Pametna ključavnica[uredi | uredi kodo]

Elektronsko ključavnico z RFID odklenemo tako, da potrjen RFID "ključ" približamo RFID čitalcu.

Osnovna sintaksa: Elektronsko ključavnico z [[Radiofrekvenčna identifikacija|RFID]] odklenemo tako, da potrjen RFID "ključ" približamo RFID čitalcu.

Problem
Skrivnostna pokončnica ne bi smela zahtevati od bralcev, da kliknejo na povezavo, da izvedo, kaj pomeni element.
Rešitev

Elektronsko ključavnico z radiofrekvenčno identifikacijo (RFID) odklenemo tako, da potrjen RFID "ključ" približamo RFID čitalcu.

Osnovna sintaksa: Elektronsko ključavnico z [[Radiofrekvenčna identifikacija|radiofrekvenčno identifikacijo (RFID)]] odklenemo tako, da potrjen RFID "ključ" približamo RFID čitalcu.


(Ali, če je v okolici veliko povezovanja, zmanjšajte modro barvo:

Elektronsko ključavnico z radiofrekvenčno identifikacijo (RFID) odklenemo tako, da potrjen RFID "ključ" približamo RFID čitalcu.

Elektronsko ključavnico z radiofrekvenčno identifikacijo ([[Radiofrekvenčna identifikacija|RFID]]) odklenemo tako, da potrjen RFID "ključ" približamo RFID čitalcu.)

Roman Tominec[uredi | uredi kodo]

Med okupacijo Slovenije je pater Roman podpiral Osvobodilno fronto, čeprav je komunizem in boljševizem obsojal.

Med okupacijo [[Okupacija slovenskega ozemlja|Slovenije]] je pater Roman podpiral [[Osvobodilna fronta|Osvobodilno fronto]], čeprav je komunizem in boljševizem obsojal..

Namig
Ali obstaja enostavenejši način, da pokončnica postane bolj natančna?
Rešitev
  • Med okupacijo Slovenije je pater Roman podpiral Osvobodilno fronto, čeprav je komunizem in boljševizem obsojal.
  • Med [[Okupacija slovenskega ozemlja|okupacijo Slovenije]] je pater Roman podpiral [[Osvobodilna fronta|Osvobodilno fronto]], čeprav je komunizem in boljševizem obsojal..

Zdaj je jasno, da povezava vodi na stran o okupaciji Slovenije in ne o državi Sloveniji.

The Beatles[uredi | uredi kodo]

Njihova slava se je začela leta 1962 s pesmijo »Love Me Do«, ki se je povzpela na vrh glasbenih lestvic. Najprej so jo izdali na mali plošči, leta 1963 pa tudi na albumu »Please, Please me«.

Namig
To je mešana zbirka: obstaja resno pomanjkanje povezav in nadležno prekomerno povezovanje. Morda boste morali nekaj elementov vnesti v iskalno polje, da ugotovite, ali obstaja o njih članek.
Rešitev

Njihova slava se je začela leta 1962 s pesmijo »Love Me Do«, ki se je povzpela na vrh glasbenih lestvic. Najprej so jo izdali na mali plošči, leta 1963 pa tudi na albumu »Please Please Me«.


Torej ste iskali in našli članek o albumu »Please Please Me«. Tega je bilo treba povezati.

Pomanjkanje povezav. Iskali ste tudi in niste našli članka o pesmi »Love Me Do«. Lahko nadaljujete in povežete te elemente, da zanje ustvarite "rdeče povezave"; to lahko spodbudi urednika, da nato ustvari dejanske članke o teh temah, vendar obstaja slabost, da v besedilu izgleda neurejeno. Zagotovo se je treba temu izogniti blizu vrha članka ali pa ustvariti škrbino, da se rdeča barva spremeni v modro.

Prekomerno povezovanje. Povezavi za "pesem" in "album" morata biti takoj odstranjeni: od bralcev se pričakuje, da govorijo slovensko, in da izraz ni tehnično pomemben niti ciljni članek ni koristen za razumevanje teme o Beatlih. Prestavite modro barvo tako, da preusmerite bralce k pomembnejšim ciljem.

Romi[uredi | uredi kodo]

Etnična oznaka Cigan se je v sodobnem času v evropskih jezikih opuščala in tudi v slovenščini ni več primerna, ker se jo pojmuje kot izrazito diskrimnatorna in zato politično skrajno nekorektna in neetična. Nadomešča jo ime Rom, ki v njihovem jeziku pomeni poročenega moškega in hkrati človeka.

Namig
Eden od teh dveh povezav je preusmerjena tako, da bralci vedo, da gre za določen cilj; druga povezava pa ne.
Rešitev

Etnična oznaka Cigan se je v sodobnem času v evropskih jezikih opuščala in tudi v slovenščini ni več primerna, ker se jo pojmuje kot izrazito diskriminatorna in zato politično skrajno nekorektna in neetična. Nadomešča jo ime Rom, ki v njihovem jeziku pomeni poročenega moškega in hkrati človeka.

Premik besede "njihovem" v preusmeritev za pokončnico signalizira, da to ni samo povezava do slovarskega izraza, temveč do specifičnega članka, ki je povezan s temo.

Namig za povezave. Rdeče povezave se lahko spremenijo v modre (ko je članek ustvarjen); modre povezave pa se lahko spremenijo v rdeče (ko je ciljni članek izbrisan). Vendar klik na besedilo ciljnega naslova zdaj samodejno preusmeri.

Med najvrednejšim uredniškim delom Wikipedijcev, ki se neformalno imenuje »wiki gnoming«, so - drobni uredniški posegi v ozadju, zaključevanje nedokončanih zadev in popravljanje člankov, da so le ti bolj berljivi. Veseli bi bili, če bi več ljudi razmislilo o tem, da bi opravili malo »gnominga« povezav. Lahko bi vam bilo v veliko veselje in zadovoljstvo izbrati kategorijo člankov, ki vam je všeč, in sistematično iti skozi njih. Gnoming lahko vključuje:

  • (1) klikanje na nekaj ali večino povezav, da preverite, ali so optimalne;
  • (2) biti pozoren na prekomerno povezovanje.


Del II[uredi | uredi kodo]

Ringlo[uredi | uredi kodo]

Kmalu zatem so jih začeli gojiti v ameriških kolonijah, celo na plantažah ameriških predsednikov Georgea Washingtona (1732–1799) in Thomasa Jeffersona (1743–1826). Vendar pa je njihovo gojenje v Severni Ameriki od 18. stoletja močno upadlo.

Kmalu zatem so jih začeli gojiti v [[kolonialna zgodovina Združenih držav Amerike|ameriških kolonijah]], celo na plantažah [[Predsednik Združenih držav Amerike|ameriških predsednikov]] [[George Washington|Georgea Washingtona]] (1732–1799) in [[Thomas Jefferson|Thomasa Jeffersona]] (1743–1826). Vendar pa je njihovo [[gojenje]] v [[Severna Amerika|Severni Ameriki]] od [[18. stoletje|18. stoletja]] močno upadlo.

Problemi
Prekomerno povezovanje: preverite ustreznost, osredotočite se na uporabnost vsake povezave, smernice glede kronoloških elementov ter eno ali dve pravili na strani WP:POVEZAVA o "vključevanju" povezav v besedilo.
Delni namig
Poleg prekomernega povezovanja obstaja tudi pravilo "ne zbijajte povezav skupaj" in pravilo "povežite le prvo pojavitve".
Rešitev

Verjetno nobena od povezav ni upravičena. Je bil to vaš sklep?

  • Kmalu zatem so jih začeli gojiti v ameriških kolonijah, celo na plantažah ameriških predsednikov Georgea Washingtona (1732–1799) in Thomasa Jeffersona (1743–1826). Vendar pa je njihovo gojenje v Severni Ameriki od 18. stoletja močno upadlo.

  • "Gojenje" je pogost izraz in ga ni treba povezovati. Če bi ga vseeno želeli povezati, bi bila pravilna povezava pri prvi, ne pa pri drugi pojavitvi izraza.
  • Preverjanje ustreznosti: članki "Ameriški predsedniki", "Washington" in "Jefferson" so skoraj zagotovo nerelevantni za to sadje. Če obstaja poglavje v katerem koli od člankov o strasti predsednika do vrtnarjenja in to prispeva k razumevanju bralcev, bi bil morda ustrezna povezava do tega poglavja. Vendar pa bi bila povezava v nasprotni smeri (Ringlo v okviru članka "Jefferson") morda bolj primerna.
  • "Sosednost povezav: "ameriški predsednik" in "George Washington" sta zgoščena drug ob drugem.
  • Dobro znani geografski izraz: "Severna Amerika" je dobro znana geografska entiteta, in WP:NEPOVEZANO navaja, da jih običajno ni treba povezovati. "Ameriške kolonije" (piped from "Colonial America") so dobro znana entiteta; morda obstaja bolj osredotočeno poglavje o domačem kmetijstvu, čeprav je malo verjetno.
  • Kronološki element: "18. stoletje" je kronološki element—in to zelo obsežen - običajno je ni treba povezovati.

Edvard VIII. Britanski[uredi | uredi kodo]

Bil je sin britanskega kralja Jurija V. Rodil je v času vladavine svoje prababice Kraljice Viktorije.

Bil je sin britanskega kralja [[Jurij V. Britanski|Jurija V]]. Rodil je v času vladavine svoje prababice Kraljice [[Viktorija Britanska|Viktorije]].

Namig
Nekaj nerodnega je pri eni od teh povezav; preberite stavek naglas in razmislite o titulah.
Rešitev

Bil je sin britanskega kralja Jurija V. Rodil je v času vladavine svoje prababice Kraljice Viktorije.

Bil je sin britanskega kralja [[Jurij V. Britanski|Jurija V]]. Rodil je v času vladavine svoje prababice [[Viktorija Britanska|Kraljice Viktorije]].


Splošni izraz "kralj", z malo začetnico, ni del prve povezane sestavljene naslovne enote (kot na primer "britanski kralj Jurij V"); vendar pa je "Kraljica", z veliko začetnico, del titule "Kraljica Viktorija": nerodno je videti, da je del titule črne, drugi del pa modre barve.

Peru[uredi | uredi kodo]

Med letoma 1879 in 1883 je bil Peru v vojni s Čilom, ki jo je izgubil in Čile je pridobil del Atacame bogate z nitrati.

Problem
Zavajajoča preusmeritev (pokončnica). Verjetno boste morali klikniti na povezavo, da ugotovite, kako to popraviti. Na srečo stavek še ni predolg, zato je prostor za pojasnilo.
Rešitev

Med letoma 1879 in 1883 je bil Peru v vojni, imenovani solitrna vojna, med katero je Čile na račun Bolivije in Peruja pridobil z minerali bogate predele puščave Atacama na današnjem severu države, Bolivija pa je izgubila dostop do morja.


To je dober zgled subtilne interakcije med wikipovezovo in prozo. "Vojna" je verjetno zavajajoča. Bralci ne bi smeli iskati pomena tako, da sledijo "skritim" povezavam. Sedaj, ko je ta povezava bolj izrecna, je bolj verjetno, da bodo bralci želeli izvedeti več o tem, in bodo nanjo kliknili.

Italijansko odporniško gibanje[uredi | uredi kodo]

Omembe vreden je podvig skupine GAP, ki je marca 1944 izvedel tako imenovani atentat v ulici Rasella, v katerem je bilo ubitih 34 nemških vojakov in 2 italijanska civilista; to je sprožilo nemško represalijo s pobojem 335 žrtev.

Omembe vreden je podvig skupine ''GAP'', ki je marca 1944 izvedel tako imenovani ''atentat v ulici Rasella'', v katerem je bilo ubitih 34 nemških vojakov in 2 italijanska civilista; to je sprožilo nemško represalijo s pobojem [[Pokol v Ardeatinskih jamah|335 žrtev]].

Problem
(1) Neobičajno, "skrita" preusmeritev.
Namig
"335 žrtev"— ali obstaja nekoliko boljši del stavka, ki bi ga lahko uporabili za preusmeritev na Pokol v Ardeatinskih jamah?
Rešitev

Omembe vreden je podvig skupine GAP, ki je marca 1944 izvedel tako imenovani atentat v ulici Rasella, v katerem je bilo ubitih 34 nemških vojakov in 2 italijanska civilista; to je sprožilo nemško represalijo s pobojem 335 žrtev.

Omembe vreden je podvig skupine ''GAP'', ki je marca 1944 izvedel tako imenovani ''atentat v ulici Rasella'', v katerem je bilo ubitih 34 nemških vojakov in 2 italijanska civilista; to je sprožilo nemško represalijo s [[Pokol v Ardeatinskih jamah|pobojem]] 335 žrtev.

Namig za povezave: Dve svetovni vojni, ki sta se zgodili v tem brutalnem in kaotičnem stoletju, 20. stoletju, sta tako dobro znani, da običajno ni potrebe po povezovanju zanje. Izjema pa je lahko v vojaških zgodovinskih člankih.