Peter Kozler

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Peter Kozler
PeterKozler.jpg  *
Peter Kozler
Rojstvo 16. februar 1824
Koče pri Kočevski Reki  *
Smrt 16. april 1879
Ljubljana  *
Narodnost slovenska
Državljanstvo Flag of Austria.svg Avstrija
Poklic pravnik gospodarsvenik, geograf, kartograf, politik  *
Poznan po zemljevidu slovenskih dežel
Zemljovid slovenske dežele in pokrajin, 1848, objavljeno 1853

Peter Kozler [péter kózler] (tudi Kosler), slovenski pravnik, gospodarstvenik, geograf, kartograf in politik nemškega rodu, * 16. februar 1824, Koče pri Kočevski Reki, † 16. april 1879, Ljubljana.

Čeprav je bil njegov materni jezik nemški[1], se je ogrel za slovenstvo in se zavzemal za idejo Zedinjene Slovenije. Zedinjeno Slovenijo si je predstavljal v obsegu Ilirskega kraljestva, povečanega za slovensko govoreča področja Štajerske in Prekmurja. Kozler je dandanes verjetno najbolj znan kot avtor Zemljovida slovenskih dežel iz leta 1853 in kot ustanovitelj Pivovarne Union. Čeprav se je popolnoma poistovetil s slovensko kulturo in narodnostnim bojem, se je istočasno zavzemal, da bi v Zedinjeni Sloveniji enakopravno sobivali tako slovenska kot nemška kultura. Več razstav o Koslerju je pripravil kustos Pokrajinskega muzeja iz Kočevja, Ivan Kordiš.

Danes se po Petru Kozlerju imenuje Slovensko kočevarsko društvo Peter Kosler.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Makarovič Gorazd (2008): Ko še nismo bili Slovenci in Slovenke: Novoveške etnične identitete pred slovensko narodno zavestjo. Ljubljana, Slovenska matica, str. 220.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]