Jože Kolenc

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jože Kolenc
Rojstvo1956
Državljanstvo Slovenija
Poklicpolicist
Poznan poPoveljnik Specialne enote
Domači krajGrosuplje

Jože Kolenc, slovenski policist, * 1956.

Bil je poveljnik Specialne enote Ministrstva za notranje zadeve med letoma 1994 in 1997.

Kolenc je bil med najpomembnejšimi akterji MSNZ-ja (Manevrska Struktura Narodne Zaščite) na zgodovinskem sestanku na Pristavi 7. septembra 1990. Tam je skupaj s Krkovičem, Janezom Janšo, Vinkom Beznikom ter Igorjem Bavčarjem analiziral situacijo in dotakratne ukrepe ter skupaj z ostalimi dorekel globalni načrt delovanja narodne zaščite, v katerega je bila kot neločljivi del vključena tudi slovenska policija. Tone Krkovič je kot načelnik MSNZ po tem sestanku z nekaterimi sodelavci izdelal potrebne dokumente in delovne karte. Osnovni vojni načrt narodne zaščite je bil preprost in logičen. V primeru oboroženega posega JLA bi morala Narodna Zaščita zavarovati ključne objekte, hkrati pa s hitrimi napadi na skladišča orožja in vojaške opreme zagotoviti možnosti za vpoklic popolnih formacij Teritorialne obrambe. Izdelani so bili podrobni načrti za posamezna skladišča in druge objekte. V svojih osnovnih zamislih so se ti načrti ob agresiji JLA junija 1991 potrdili tudi v praksi.


Jože Kolenc (skrajno desno) skupaj s Krkovičem, Janšo, Beznikom in Bavčarjem 7.9.1990

Strelsko Društvo Grosuplje[uredi | uredi kodo]

Jože Kolenc je glavni trener Strelskega Društva Grosuplje, enega najuspešnejših strelskih društev v Sloveniji.

Jože Kolenc, podelitev nagrade za najuspešnejše strelsko društvo v Sloveniji., december 2014

Odlikovanja in nagrade[uredi | uredi kodo]

Leta 1993 je prejel častni znak svobode Republike Slovenije z naslednjo utemeljitvijo: »za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije«[1].

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »Up-rs.si - Seznam vseh odlikovancev od leta 1992 do decembra 2007«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21. avgusta 2011. Pridobljeno 21. januarja 2011.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]