Zeleni Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani ZELENI SLOVENIJE)
Jump to navigation Jump to search
Zeleni Slovenije
VodjaAndrej Čuš
Ustanovljena1989
SedežKomenskega 11, 1000 Ljubljana
Ideologijazelena politika
Mednarodna pripadnostGlobal Greens
Evropska pripadnostEvropska zelena stranka
Evropska parlamentarna skupinabrez
Matične barvezelena
Državni zbor
0 / 90
Evropski parlament
0 / 8
Spletna stran
http://www.zeleni.si

Zeleni Slovenije je politična stranka iz Slovenije, ki je bila ustanovljena 11. junija 1989 v ljubljanskem Mostecu. Leta 2018 se je stranka iz "Zeleni Slovenije" preimenovala v "Andrej Čuš in Zeleni Slovenije", po volitvah pa se je vrnila k prvotnemu imenu.

Trenutni predsednik Zelenih Slovenije je Andrej Čuš.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

V 1. državnem zboru Republike Slovenije so Zeleni imeli 5 poslancev (zbrali 9 % glasov), medtem ko so se v 2. državni zbor Republike Slovenije komaj uvrstili.[1]

Zeleni Slovenije so se za nastop na državnozborskih volitvah leta 2011 povezali še z Zvezo za Primorsko, Demokrati Slovenije[2], Zeleno koalicijo[3] in SMS - Zelenimi[1].

Svetovno zeleno gibanje je vplivalo na pojav zelenih strank tudi v Sloveniji in tako so v Mostecu pri Ljubljani 11. junija 1989 ustanovili Zelene Slovenije kot stranko, ki se je takoj aktivno vključila v aktualno politično življenje Slovenije. Nastali so torej v času ko so nastale tudi druge demokratične stranke, ki so se udeležile prvih demokratičnih volitev 1990. Na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 jih je podprla desetina Slovencev in Slovenk ter državljanov in državljank Slovenije. Po volitvah 1996 so izpadli iz Državnega zbora.

Na volitvah v Evropski parlament leta 2014 so prejeli 0,73 % glasov in niso prejeli mandata.[4]

Državnozborske volitve 2018[uredi | uredi kodo]

Pred Državnozborskimi volitvami 2018 se je stranka preimenovala v Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. Stranka je z 1,09 % dosegla trinajsti rezultat.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]