Wimpffen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Wimpffen
svetorimsko-nemška (plemiška) družina
Grb plemiške družine von Wimpffenovih
Država Madžarska
 Nemčija
Etimologijakraj Wimpfen
od 1930 Bad Wimpfen
Mesto izvoraFrankovska
(nemško Franken; angleško Franconia; latinsko Franconia; madžarsko Frankföld)
Ustanovljeno11. stoletje
UstanoviteljDagobert [1]
Sigmund Heermann von Wimpffen
Dediščinebaroni, grofje, zdravniki, diplomati, upravniki, župani, podjetniki, časnikarji, komorniki, generali, maršali, škofje, župniki, državniki
PosestvaKainberg na Avstrijskem Štajerskem in drugi gradovi ter palače
Mlajše vejeveč vej v Avstriji, Nemčiji in v Združenih državah Amerike
Spletna strande.wikisource.org/wiki/Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich
Grb Grofov von Wimpffen iz leta 1797 z ovnom

Wimpffen tudi Wimpfen ali Wümpffen (nemško Grafen von Wimpffen) je ime izvirno württemberške plemiške viteške družine. Njeni člani so med drugim dosegali visoke vojaške položaje v svetorimski, francoski in avstroogrski vojski. Med njimi so bili tudi pomembni diplomati, državniki, pisatelji, škofje, in drugi cerkveni dostojanstveniki.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Srednji vek[uredi | uredi kodo]

Wimpffen je priimek viteške plemiške hiše. »Izvor hiše Wimpffen se je izgubil v antiki. Dolgo so ga ločili na Frankovsko in Švabsko vejo. Verodostojne listine iz nürnberških arhivov dokazujejo, da je bila ta hiša znana že od 11. stoletja, da je imela v lasti precejšnje premoženje in da je bila ena najuglednejših plemiških družin tistega časa; njihovo družinsko deblo pa lahko sledimo do leta 1363."[2]

Družina Von Wimpffen se je prvotno imenovala Heermann in je imela precej posestev in sicer v kraju Wimpfen (od 1930 Bad Wimpfen) na reki Neckarju v Haguenauu, kakor tudi v Alzaciji, Augsburgu in Nürnbergu. Glede na svojo prvotno domovino se je imenovala „von Wimpfen“ (tj. od Wimpfena, Wimpfenska).

Novi vek[uredi | uredi kodo]

Nürnberški meščan Dominik Heermann je 1555 pridobil pisno potrdilo za uporabo grba (nemško Wappenbrief) od cesarja Karla V..

Njegova vnuka Johann Friedrich (* 1581) in Johann Dietrich (* 1583) sta bila 1658 sprejeta med državno plemstvo, kar je potrdil 1781 tudi cesar Jožef II. (1765–1790). Onadva sta začetnika dveh glavnih rodovnih vej.

Veja Johann Friedrich

Začetnik družinske Johann Friedrich-ove veje je bil baron Friedrich Ferdinand Franz von Wimpffen (* 31. marec 1805). Njeni člani so službovali v kraljevih danskih gozdnih službah; ta veje je v moški črti izumrla v 19. stoletju.

Veja Johann Dietrich

Druga, Johann Dietrich-ova veja (znana tudi kot alzaška veja), se je kasneje razcepila v štiri veje glede na štiri sinove: Stanislaus, Franz Ludwig, Georg in Felix-Johann Georg von Wimpffen (1689–1767). Njihovi potomci še danes živijo v Avstriji, Nemčiji in Združenih državah.

Grb[uredi | uredi kodo]

Opis grba

Grofovski grb družine von Wimpffen iz leta 1787 prikazuje v rdeči barvi na zeleni podlagi pokončnega, srebrnega in kronanega ovna (=koštruna). Po drugi različici je to jagnje z zlatimi kremplji in rogovi, ki nosijo zlat križ na prednjih nogah; na ščitu sloni grofovska krona nad okronano čelado, iz katere raste oven ščita med dvema rdečima bivoljima rogoma, ovitima z zlatimi listi; prevleka za čelado je rdeča in srebrna.[3][4]

Pomembnejši predstavniki[uredi | uredi kodo]

Grad Kainberg na Štajerskem je vse do danes v lasti družine Wimpffenove

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Wimpffen, die Freiherren und Grafen von, Genealogie«. Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich. 1888. Pridobljeno 30. novembra 2021.
  2. »Bernard Chérin : Généalogiste des ordres du roi (1718-1785) «. Family search. 1718–1785. Pridobljeno 30. novembra 2021.
  3. Fr. Cast: Historisches und genealogisches Adelsbuch des Königreichs Württemberg, Verlag J. A. Gärtner, Stuttgart 1839, S. 493f
  4. Ernst Heinrich Kneschke: Neues allgemeines deutsches Adels-Lexicon, Friedrich Voigt’sche Buchhandlung, 6. Band, Loewenthal – Osorowski, Leipzig 1872, S. 578

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Predstavnosti o temi Wimpffen family v Wikimedijini zbirki

(angleško)
(nemško)
(francosko)