Palača

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zimski dvorec, cesarska palača v Sankt Peterburgu, Rusija; ki je služil kot uradna rezidenca ruskih carjev.
Prepovedano mesto v Pekingu na Kitajskem

Palača je razkošna mestna stavba praviloma grajena za javne namene ali pa namenjena bivanju ugledne družine.

Palača je v širšem pomenu tudi vsaka velika hiša.

Beseda sama izhaja iz latinskega palātium, za Palatinski grič v Rimu, kjer so bile cesarske rezidence in kjer je bilo središče rimskih oblasti. Večina evropskih jezikov ima različico izraza (palais, palazzo, palacio itd.) V mnogih delih Evrope se enakovredni izraz uporablja tudi za velike zasebne hiše v mestih, zlasti aristokracije.

Željo po razkazovanju odličnosti izražajo bogato okrašene fasade, velika prostorna stopnišča ter nad pritličjem in visokim pritličjem (mezaninom) locirani piano nobile (= ugledno nadstropje), ki ima višje strope in večja okna.

Številne zgodovinske palače so zdaj namenjene drugim namenom, kot so parlamenti, muzeji, hoteli ali poslovne zgradbe.

Starodavne palače[uredi | uredi kodo]

Zgodnje antične palače so asirske palače v Nimrudu in Ninivah, minojsko palačo v Knososu ter perzijske palače v Perzepolisu in Suzi.[1] Palače v vzhodni Aziji, kot so cesarske palače na Japonskem, v Koreji, v Vietnamu, na Tajskem, v Indoneziji in velike lesene stavbe v kitajskem Prepovedanem mestu, so sestavljene iz številnih nizkih paviljonov, obdanih z velikimi, obzidanimi vrtovi, v nasprotju s palačami, ki so ena sama stavba v srednjeveški zahodni Evropi. Palače so zgradila tudi postklasična afriška kraljestva, kot je cesarstvo Ašanti.[2] Angleška raziskovalca Thomas Edward Bowdich in Winwood Reade sta pred uničenjem med tretjo anglo-ašantijsko vojno kraljevo palačo Ašanti v Kumasiju v Gani opisala kot »ogromno zgradbo različnih podolgovatih dvorišč in pravilnih trgov«.[3]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Merriam-Webster's Collegiate Encyclopedia. Springfield, MA: Merriam-Webster. 2000. ISBN 0-87779-017-5.
  2. The Monthly Review, Or, Literary Journal. 1819. str. 291.
  3. Bowdich, Thomas Edward (september–december 1819). »Mission from the Cape Coast Castle to Ashantee«. The Monthly Review. Zv. XC. London: J. Porter. str. 291.{{navedi revijo}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]