Wikipedija:Izbrane slike/Slika leta 2008/Finalni krog

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrane vsebine
Izbrane vsebine

Izbrane slike v Wikipediji
Izbrane slike je skupnost slovenske Wikipedije prepoznala kot najboljše fotografije, informativne sheme, zemljevide in ilustracije, uporabljene v člankih na slovenski Wikipediji. Trenutno imamo 422 izbranih slik [osveži].

Večina izbranih slik je predstavljenih na Glavni strani v rubriki Slika tedna, ki jo lahko vključite na svojo uporabniško stran s predlogo {{Slika tedna v okvirju}}. Če želite na Glavni strani predstaviti še ne prepoznano slikovno gradivo podobne kakovosti, ga z ustrezno prosto licenco naložite na Zbirko (Commons), dodajte v ustrezen članek v slovenski Wikipediji in ga predlagajte v glasovanje.

Orodja za izbrane slike

V spodnjem seznamu si vsak izbere največ 1 sliko, ki je po vašem mnenju najlepša.

Za sliko glasujte tako, da k njeni zaporedni številki dodate svoj oštevilčen podpis (#{{ZA}} --~~~~). Zaradi kritik lanskega izbora, je tokrat prepovedano glasovanje za lastne slike.

Zmaga slika z največ glasovi.

Zmagovalna slika bo predstavljena prvi teden v letu 2009 v razdelku »Slika leta 2008«.

14. decembra 2008 se prične drugi krog, ki traja do vključno 30. decembra.

Nanos[uredi | uredi kodo]

Nanos - panoramski pogled na pobočje

Nanos je visoka kraška planota v gorski pregraji, ki ločuje celinski del Slovenije od Primorja. Je 12 km dolga in do 6 km široka kraška planota s strmo odrezanim robom, imenovanim Pleša. Poleg Snežnika je najbolj značilna gora na Notranjskem.


Avtor fotografije: Žan Kafol


Glasovi:

  1. Za --Prunk 10:19, 15. december 2008 (CET)[odgovori]

Pogled na Julijske Alpe = SLIKA LETA[uredi | uredi kodo]

Julijske Alpe, pogled iz Mangarta

Pogled na Julijske Alpe z Mangarta proti vzhodu (od leve proti desni so vidni Ponca, Špikova skupina, Mojstrovka, Škrlatica, Razor, Prisank, Travnik, Triglav, Kanjavec, Jalovec (v ospredju), Lepo špičje, ...

Avtor fotografije: Christian Mehlführer


Glasovi:

WHOIS lookup enabled

Alpski kozorog[uredi | uredi kodo]

Alpski kozorog

Alpski kozorog (Capra ibex ibex) je kozi sorodna visokogorska žival. Živi v Alpah. V Sloveniji je bil iztrebljen v 17. stoletju, leta 1902 pa je bil znova naseljen pri nas in zdaj živi v Julijskih in Kamniških Alpah ter Karavankah. Samec alpskega kozoroga je težak do 100 kg in ima do 130 cm dolge rogove.

Avtor fotografije: Christian Mehlführer


Glasovi:

  1. Za --Wailer 20:47, 20. december 2008 (CET)[odgovori]
  2. Za --Janezdrilc 22:17, 20. december 2008 (CET)[odgovori]

Golica[uredi | uredi kodo]

narcise na Golici

Golica je vrh v Zahodnih Karavankah nad Jesenicami. Poznana je predvsem po velikih nahajališčih gorskih narcisah (Narcissus poeticus radiiflorus), ki jim domačini pravijo tudi ključavnice.

Narcise so trajnice s čebulico in so vetrocvetke, zato se v velikem številu nahajajo predvsem na goličavah, travnikih, kjer so pogoji za razmnoževanje ugodni.

V maju poteka na Planini pod Golico tradicionalna prireditev »Praznik narcis«. Danes pobočja Golice služijo kot pašnik za ovce, vse do leta 1957 pa so jo domačini iz vasi pod njo kosili. Hrib prebivalcem pod njo pomeni velik ponos, med drugim tudi zaradi svetovno znane Avsenikove polke Na Golici.

Avtor fotografije: Žiga


Glasovi:

  1. Za --Pinky 14:31, 14. december 2008 (CET)[odgovori]

Avtocestni most[uredi | uredi kodo]

Most čez Dravo


Avtocestni most čez reko Dravo blizu Borovelj na Koroškem.

Avtor fotografije: Johann Jaritz


Glasovi: Za --Amazone 21:01, 29. december 2008 (CET)[odgovori]

Čipke[uredi | uredi kodo]

Idrijska čipka

Idrijske čipke so bile spočetka precej grobe in so bile namenjene predvsem srednjemu sloju. Čipkarstvo se je začelo proti koncu 17. stoletja, ko so delavci začeli zgubljati delo v rudniku. Idrijske čipke so po svetu postale znane leta 1875, ko je Franc Lapajne ustanovil podjetje in trgovino čipk ter le-te pričel uspešno izvažati po celotni Evropi ter Ameriki. Leta 1876 so klekljarice pod vodstvom Ivanke Ferjančič odprle čipkarsko šolo. Klekljarice so ustvarjale čipke s pomočjo papircev (na njih je bila s svinčnikom narisana oblika čipke), ki so jih namestile na bulo (valjast predmet, na katerega so vstavljali čipke in je bil po navadi postavljen v nizko košaro).


Avtor fotografije:-- Ines Zgonc


Glasovi:

Poslikava[uredi | uredi kodo]

Quaglijeva iluzionistična poslikava stropa stolnice
Quaglijeva iluzionistična poslikava stropa stolnice
Quaglijeva iluzionistična poslikava stropa ljubljanske Stolnice svetega Nikolaja.

Avtorica fotografije: Ines Zgonc


Glasovi:

Poletje[uredi | uredi kodo]

Ivana Kobilca: Poletje

Poletje, slika Ivane Kobilce, najpomembnejše slovenske slikarke (18611926)

Vir digitalnega posnetka dela v javni lasti: Narodna galerija

Glasovi:

Grb Kranjske[uredi | uredi kodo]

Grb vojvodine Kranjske

Grb vojvodine Kranjske

Kranjska je bila od 16. stoletja osrednja slovenska zgodovinska pokrajina. Kot upravna enota je bila del Rimsko-nemškega in Avstrijskega cesarstva, Ilirskih provinc in Avstro-Ogrskega cesarstva, dokler ni bila z združitvijo v državo SHS kot posebna enota ukinjena | preberi več ...


Avtor računalniške preslikave: Rocky88


Glasovi: