Uporabnik:Marjan Tomki SI

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Upokojen informatik (od snovanja in programiranja in odprave težav aplikacij mimo upravljanja in odprave težav sistemov do sodelovanja pri analizi in preprečevanju zlonamernih programov). Poznavanje precej (tudi zdaj manj znanih) programskih jezikov in operacijskih sistemov (če bo kdaj potrebno, bom dodal seznam), ampak med njimi (še) ni tistih, ki bi prišli najbolj prav pri vzdrževanju Wikipedije.

Po upokojitvi se večino časa ukvarjam z rečmi, ki se počno zunaj (zdaj med drugim - z licenco, a volontersko - poučujem jadranje za nekaj jadralnih klubov) in tudi zavestno omejujem svoj čas na internetu, zato moji prispevki k Wikipediji najbrž ne bodo redni in zelo pogosti.

Jeziki[uredi | uredi kodo]

Če bo potrebno, bom dodal še podatke o računalniških jezikih. Tisti, v katerih sem programiral največ, zdaj niso več v rabi taki, kot so bili tedaj. V novejših (visual, objektni, 'internetni') nisem več pisal aplikacij, ampak predvsem raziskoval in odpravljal težave v programih drugih; predvsem pa je bil problem, da tedaj (ko so bile moje naloge predvsem administracija in troubleshooting) služba ni več namenila denarja za še eno licenco za orodje (razvijalsko okolje) tudi zame, brez tega pa je enako težko biti res dober v kakem jeziku, kot je težko biti res dober ("fluent", tisti ki jezik govori tekoče) v živem jeziku, pri katerem - ali vsaj o katerem - se nimaš s kom pogovarjati (pa magari v pismih).

Tole bi pa rad še malo obdržal pred očmi, ko priletim sem:
  • Še nekaj mi ni jasno: cmd-2 ni delal, dokler v tisti kategoriji ni bilo predloge, en-3 pa dela, čeprav v tisti kategoriji ne vidim en-3 predloge.

Zakaj sem se prijavil kot uporabnik[uredi | uredi kodo]

Že doslej sem - kadar sem naletel na napake ali so manjkali meni znani podatki - na pogovornih straneh predlagal spremembe strani. To je mnogo lažje usklajevati, če je pisca takega predloga mogoče še po čem povprašati, zato sem se prijavil (najprej na angleški wikipediji). Na angleški Wikipediji sem že prej - kot le IP podpisan pisec - predlagal nekaj takih sprememb.

Ko sem marca ali aprila 2020 na en:WP prijavljen hotel napisati na pogovorno stran predlog za dopolnitev enega od prispevkov v Slo Wikipediji, tega nisem mogel (kljub "universal" login), ker je bil "moj" IP blokiran. O tem in razrešitvi več na pogovorni strani.

Zakaj ne morem prispevati več v Slo WP[uredi | uredi kodo]

Dve skupini razlogov:

  • o tem, kar sem že omenil zgoraj - da poučujem jadranje in razen občasno (neprimerno vreme, koronski ukrepi...) nisem na internetu - ne bom tu
  • o mnogih zadevah nikakor ne najdem virov, ki bi jih WP priznala, ali pa bi vzelo toliko časa, kot ga ne najdem; o dosedanjem razmisleku o tem pa moram kaj zapisati

Problemi virov v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

Ponekod drugod je ogromen del virov ne le ohranjen (npr. ZDA), ampak tudi digitaliziran in javno dostopen, čeprav je marsikateri dostop plačljiv. Kolikor vidim, pri nas nas ogromno reči ni digitaliziranih, nekoč zapisanih podatkov o marsičem pa sploh ni več, o marsikaj pa sploh ni bilo (ali še ni bilo, če so udeleženci, ki to pomnijo, še živi) zapisano.

Del usposabljanja za poučevanje jadranja pred slabim desetletjem je bilo tudi predavanje o zgodovini športa nasploh in v Sloveniji. Predavatelju na je uspelo, da smo se zavedeli, da zgodovine športa v Sloveniji ne bo, če ne bomo poskrbeli, da o naši dejavnosti ostanejo sledi, ker brez tega ne bo virov, brez teh pa ni zgodovine.

Več o tem na Marjan Tomki SI/Problematika virov v SI

Orodja in povezave, ki bodo prišli prav pri delu z wikipedijo[uredi | uredi kodo]

Tole bom rabil zlasti zato, ker pogosto delam z različnih računalnikov na različnih lokacijah, ko ne morem uporabljsati v brskalniku shranjenih bližnjic (bookmarks, favorites in podobno). Tu prilepljene povezave dalje vsebujejo povezave "See also:" ipd., ki bodo verjetno naprej olajšale hitro najti, kar večkrat iščem z različnih strojev in krajev.

Verjetno je slovenska pomoč še precej v delu (in bi bilo zaželeno še kaj prevesti). Tudi še ne vem, zakaj mi včasih ne uspe interna povezava - enkrat mislim da sem prišel s si prefiksom na siamščino ali nekaj podobnega, za kar nisem imel znakov...
  • Wikipedija:Vadnica - najdeno Pod lipo in dobro, ampak mi, ko sem šel pogledat Pod lipo, povezava za vadnico (pre)dolgo ni padla v oči. Ko bom vedel več, pojdem ponovno čez to, še vedno z mislijo na to, kako to vidi in česa še ne razume začetnik.