Uporabnik:Marjan Tomki SI

  Iz Wikipedije, proste enciklopedije

  Upokojen informatik (od snovanja in programiranja in odprave težav aplikacij mimo upravljanja in odprave težav sistemov do sodelovanja pri analizi in preprečevanju zlonamernih programov). Poznavanje precej (tudi zdaj manj znanih) programskih jezikov in operacijskih sistemov (če bo kdaj potrebno, bom dodal seznam), ampak med njimi (še) ni tistih, ki bi prišli najbolj prav pri vzdrževanju Wikipedije.

  Po upokojitvi se večino časa ukvarjam z rečmi, ki se počno zunaj (zdaj med drugim - z licenco, a volontersko - poučujem jadranje za nekaj jadralnih klubov) in tudi zavestno omejujem svoj čas na internetu, zato moji prispevki k Wikipediji najbrž ne bodo redni in zelo pogosti.

  Jeziki[uredi | uredi kodo]

  Wikipedija:Babilon
  en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
  sl Uporabnik govori slovenščino kot materni jezik.
  hr-4 Ovaj suradnik hrvatski razumije kao da mu je materinski jezik.
  sr-4 Овај корисник течно говори српски језик.
  la-2

  Hic usuarius media latinitate contribuere potest.

  fr-2 Cet utilisateur peut contribuer avec un niveau moyen en français.
  it-1 Questo utente può contribuire con un Italiano di livello semplice.
  de-1 Dieser Benutzer hat grundlegende Deutschkenntnisse.
  cmd-2 Ta uporabnik je samostojen in zanesljiv uporabnik v enostavnem Microsoft command line script programiranju.

  Če bo potrebno, bom dodal še podatke o računalniških jezikih. Tisti, v katerih sem programiral največ, zdaj niso več v rabi taki, kot so bili tedaj. V novejših (visual, objektni, 'internetni') nisem več pisal aplikacij, ampak predvsem raziskoval in odpravljal težave v programih drugih; predvsem pa je bil problem, da tedaj (ko so bile moje naloge predvsem administracija in troubleshooting) služba ni več namenila denarja za še eno licenco za orodje (razvijalsko okolje) tudi zame, brez tega pa je enako težko biti res dober v kakem jeziku, kot je težko biti res dober ("fluent", tisti ki jezik govori tekoče) v živem jeziku, pri katerem - ali vsaj o katerem - se nimaš s kom pogovarjati (pa magari v pismih).

  Tole bi pa rad še malo obdržal pred očmi, ko priletim sem:
  • Še nekaj mi ni jasno: cmd-2 ni delal, dokler v tisti kategoriji ni bilo predloge, en-3 pa dela, čeprav v tisti kategoriji ne vidim en-3 predloge.

  Zakaj sem se prijavil kot uporabnik[uredi | uredi kodo]

  Že doslej sem - kadar sem naletel na napake ali so manjkali meni znani podatki - na pogovornih straneh predlagal spremembe strani. To je mnogo lažje usklajevati, če je pisca takega predloga mogoče še po čem povprašati, zato sem se prijavil (najprej na angleški wikipediji). Na angleški Wikipediji sem že prej - kot le IP podpisan pisec - predlagal nekaj takih sprememb.

  Ko sem marca ali aprila 2020 na en:WP prijavljen hotel napisati na pogovorno stran predlog za dopolnitev enega od prispevkov v Slo Wikipediji, tega nisem mogel (kljub "universal" login), ker je bil "moj" IP blokiran. O tem in razrešitvi več na pogovorni strani.

  Orodja in povezave, ki bodo prišli prav pri delu z wikipedijo[uredi | uredi kodo]

  Tole bom rabil zlasti zato, ker pogosto delam z različnih računalnikov na različnih lokacijah, ko ne morem uporabljsati v brskalniku shranjenih bližnjic (bookmarks, favorites in podobno). Tu prilepljene povezave dalje vsebujejo povezave "See also:" ipd., ki bodo verjetno naprej olajšale hitro najti, kar večkrat iščem z različnih strojev in krajev.

  Verjetno je slovenska pomoč še precej v delu (in bi bilo zaželeno še kaj prevesti). Tudi še ne vem, zakaj mi včasih ne uspe interna povezava - enkrat mislim da sem prišel s si prefiksom na siamščino ali nekaj podobnega, za kar nisem imel znakov...
  • Wikipedija:Vadnica - najdeno Pod lipo in dobro, ampak mi, ko sem šel pogledat Pod lipo, povezava za vadnico (pre)dolgo ni padla v oči. Ko bom vedel več, pojdem ponovno čez to, še vedno z mislijo na to, kako to vidi in česa še ne razume začetnik.