Uporabnik:ElenaJoksi/peskovnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Roman Jeras
Rojstvo30. junij 1977 (38 let)
Ljubljana
Narodnostslovenska
PoklicEkonomist, pisatelj

Roman Jeras, slovenski ekonomist in pisatelj, * 30. junij 1977, Ljubljana, Slovenija,


Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Roman Jeras se je rodil 30. junija 1977 v Ljubljani kot drugi sin. Že kot otrok je kazal nadarjenost, zato so ga poslali v šolo že pri šestih letih. Osemletno osnovno šolo je obiskoval v letih 1983-1990, ves čas v Ljubljani, Osnovna šola Danile Kumar. V letih 1991-1995 je obiskoval štiriletno srednjo tehniško šolo, elektro smeri, v Ljubljani,Vegova ulica. Po zaključku šolanja je sledila Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerza v Ljubljani, kjer je leta 1998 pridobil naziv Inženir varstva pri delu in požarnega varstva. Študij je zaključil na Ekonomski Fakulteti, kjer je leta 2003 magistriral iz področja makroekonomije in pridobil naziv magister ekonomskih znanosti. Mentor pri magistrskem delu je bil Guverner Republike Slovenije: Boštjan Jazbec.
Po končanem študiju se je zaposlil v borzni hiši Ilirika, kjer je bil do leta 2007, po tem je bil krajši čas v luksemburškem nepremičninskem skladu CEEREF Management Company, od leta 2008 naprej pa je delal v svojem podjetju RJ Finance. Podjetje se ukvarja s prevzemi, združitvami, dokapitalizacijami, strateškimi partnerstvi, hkrati pa je registrirano tudi za dejavnost založništva in nastopa kot založba v primeru knjige Roman Jeras: Teden – zgodba o resničnem poslu.


Delo[uredi | uredi kodo]

V svoji karieri je napisal številne strokovne članke, večino jih je objavljal v Častniku Finance. Bil je tudi redni mesečni komentator nepremičninskega borznega trga v letih 2011 in 2012, ki je bil objavljen v Časniku Finance. Prvo daljše pripovedno delo Romana Jerasa je roman Teden – zgodba o velikem poslu, ki jo je napisal leta 2015. Gre za knjigo, ki v žanru klasičnega kriminalnega romana obravnava tematiko korupcije in prevzemov v Sloveniji.
Gre za akcijski kriminalni roman, ki se zaplete in razplete v enem tednu, ko glavni junak Peter Han ugotavlja, kdo je vpleten v umor, povezan s prevzemom največjega slovenskega podjetja. Gre za dinamično akcijo na relaciji: BenetkeLjubljana - Novo Mesto – Ljubljana – Piran – Benetke – TrstMariborTrbižGoricaOpčine - Piran. Vsa imena Slovenskih oseb, ki nastopajo v omenjenem romanu se ujemajo z imeni aktualnih poslancev v državnem zboru v sklicu 2014 – 2018.

  • Teden - Zgodba o velikem poslu (2015) COBISS

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]