Uporabniški pogovor:Slodave/Arhiv

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Wiki
Dobrodošli, Slodave/Arhiv!

Veseli nas, da ste se odločili ter se pridružili vse večjemu mednarodnemu občestvu wikipedistov, sodelavcev Wikipedije. Predlagamo, da sprva pogledate krajši uvod, ki vam bo pomagal narediti prve korake pri urejanju ene največjih spletnih enciklopedij. Če imate vprašanja ali potrebujete pomoč, se obrnite na dejavne uporabnike, administratorje ali pa jih postavite Pod lipo. Urejanje lahko preizkušate v peskovniku.

Začnete lahko tako, da si ustvarite svojo uporabniško stran in dodate svoje ime na sezname Wikipedistov. Svoje prispevke na pogovornih straneh (ne pa tudi v člankih!) samodejno podpišete z uporabo štirih tild (~~~~); s tem se bo dodal vaš podpis in datum.


en: You don't speak Slovene? Welcome, please visit the Embassy and also put {{user sl-0}} on your user and/or talk page.
fr: Vous ne parlez pas Slovène? Bienvenue, visitez l'Ambassade et ajoutez {{user sl-0}} sur votre page utilisateur.

--Klemen Kocjančič 15:37, 12 jun. 2005 (CEST)

Zdravo[uredi kodo]

Zdravo David, dobrodošel! Članek Martina Čufar boš verjetno dopolnil, kje pa si dobil fotko? Slike morajo imeti eno od dovoljenj, glej tule: Category:Slike. --AndrejJ 10:09, 18 jun. 2005 (CEST)

Ja stran trenutno dopolnjujem, slika je na strani z dovolenjem Martine. --Slodave 10:22, 18 jun. 2005 (CEST)

Morda v uvodu dodaš nekaj biografskih podatkov, za obliko članka pa pogledaš Jolanda Čeplak. --AndrejJ 10:39, 18 jun. 2005 (CEST)

Slog[uredi kodo]

Ker si še čist' frišen uporabnik, ni realno pričakovati, da bi bil že seznanjem s celotno zadevo, ampak to še ne pomeni, da odstranjuj sporočil (predlog), ki jih drugi dajo v članek (vse ima svoj razlog). Za začetek ti predlagam, da si pogledaš Wikipedija:Uvod, Wikipedija:Slogovni priročnik, Wikipedija:Urejanje strani ter v tem primeru še posebaj Wikipedija:Biografski članek (kako naj izgleda biog. članek). lP, --Klemen Kocjančič 10:58, 18 jun. 2005 (CEST)

Poglej si zadnje dva tvoja biog. članka, ki sem jih prilagodil Wiki slogu; da boš vedel za drugič. ;-) LP, --Klemen Kocjančič 09:52, 26 jun. 2005 (CEST)

Urejanje[uredi kodo]

Živjo, najprej glede predlog, predloge so nastajale med samim urejanjem strani (nisem dodal vsega v enem vnosu ampak postopoma zato je najvrjetneje prišlo do izbrisa le teh. Glede napotkov hvala, jih bom upošteval. --Slodave 11:03, 18 jun. 2005 (CEST)

Working[uredi kodo]

V primeru, da intenzivno delaš na nekem članku in nočeš, da kdo drug vmes spreminja vsebino, dodaj na vrh članka predlogo {{working}}, ki bo opozorila druge uporabnike. Ta predloga je lahko na članku le tako dolgo kot naj bi delal (ne pa daljše časovno obdobje; seveda imamo tudi izjeme ;-)). MMG Če imaš kakšna vprašanja,... LP, --Klemen Kocjančič 11:09, 18 jun. 2005 (CEST)

Stran[uredi kodo]

Hvala za napotke, glede strani Martine Čufar, upam da zdaj izpoljuje norme. Pa še nekaj me zanima, zakaj strani ne najde če dam pod išči Martina Čufar?? --Slodave 11:13, 18 jun. 2005 (CEST)

Zdaj si poglej stran, ko sem jo slogovno popravil. lP, --Klemen Kocjančič 11:27, 18 jun. 2005 (CEST)

Iskalnik[uredi kodo]

Še vedno ne vem zakaj strani ne prikaže med iskanjem? --Slodave 11:46, 18 jun. 2005 (CEST)

Če uporabljaš iskalno vrstico na levi strani, klikni na pojdi in ti odpre stran. Za Googla bo pa treba še mal počakati, da se naredi dovolj povezav. --Tone 12:00, 18 jun. 2005 (CEST)

Avtorske pravice[uredi kodo]

Ali si isti "Dave" kot na PK Ribnica? In ali imamo dovoljenje za objavo besedila, ki je zaščiteno na strani kluba? LP, --Klemen Kocjančič 14:27, 19 jun. 2005 (CEST)

PK ribnica[uredi kodo]

Ja js sm isti Dave tak da ni problema

Filmi[uredi kodo]

David, ne kopiraj opisov filmov s Kolosejeve strani, razen če nisi ti avtor. Poglej Wikipedija:Avtorske pravice LP --Tone 14:49, 19 jun. 2005 (CEST)

Če pogledaš Nepovratno najdeš povezavo na angleški članek in lahko kaj malega prevedeš. --AndrejJ 18:06, 20 jun. 2005 (CEST)

Metal[uredi kodo]

Dave, vidim, da si nekaj dodajal na temo metala. Kaj meniš o tem? LP --Rok Šoštarič 02:23, 24 jun. 2005 (CEST)

Slike[uredi kodo]

Ko dodajaš slike na Wikipedije, obvezno na stran dodaj:

  • kratek opis slike (zadostuje tudi povezava na članek),
  • vir (avtor po možnosti, če je znan; doda se link iz katere strani je vzet, ne pa glavni naslov; npr. www.nekaj.com/slike/tu.html ne pa www.nekaj.com)
  • licenca, pod katero je slika dana na Wikipedije. LP, --Klemen Kocjančič 13:37, 24 jun. 2005 (CEST)

Še enkrat, prosil bi te, da upoštevaš te tri točke. LP, --Klemen Kocjančič 16:06, 29 jun. 2005 (CEST)

Licenca[uredi kodo]

To glede licence mi ni najbolj jasno, a obstaja kakšna stran kjer to razliženo (če vpišem licenca je precej zmede)

--Slodave 13:38, 24 jun. 2005 (CEST)

Tu imaš par licenc, ki so v uporabi. Zaenkrat še nimamo nobene strano o licencah tu, razen Wikipedija:Avtorske pravice. Poglej si tu. LP, --Klemen Kocjančič 13:50, 24 jun. 2005 (CEST)

Kategorije[uredi kodo]

Kako ustvariti novo kategorijo?? --Slodave 10:45, 26 jun. 2005 (CEST)

Poglej si Wikipedija:Kategorija in Wikipedija:Kategorizacija. LP, --Klemen Kocjančič 10:50, 26 jun. 2005 (CEST)
Začneš tako, članku dodaš [[Category:Nova kategorija]]. --AndrejJ 22:44, 26 jun. 2005 (CEST)


Preusmeritev[uredi kodo]

Kako narediš preusmeritev iz nekega pojma, ki isto pomeni kot neka druga beseda, je naprimer sinonim. Pa pod vnos je vpisana le pod nek vnos? --Slodave 22:23, 26 jun. 2005 (CEST)

Recimo, da je napisan članek Albert Einstein in bi rad dodal preusmeritev (redirect) še s priimka Einstein, odpreš nov članek Einstein in vanj vneseš samo #REDIRECT [[Albert Einstein]] --AndrejJ 22:44, 26 jun. 2005 (CEST)

Težki metal[uredi kodo]

Hm, Pomarančevci niso teškometalci? Na začetku so se gotovo tako predstavljali! Kaj pa potem so? Ko gledam "specializacijo" metala (in še kake glasbene smeri) imam občutek, da je kar vsaka skupina smer zase, pri čemer ne znajo opredeliti v čem se razlikujejo od drugih ali pa v teku kariere parkrat zamenjajo stil.

Glede Pomarančevcev če si jih misli kot okvirna zvrst (npr metal, punk, pop) potem težkometalna ne pride v poštev zaradi zgoraj že prej rečenega razloga. Če pa si jih mislil kot podzvrst metala (heavy metal, trash metal, death metal), pa mislim da je prevajanje iz heavy metal v težki metal skrajno neumno in se nikejr ne uporablja.

--Slodave 18:43, 28 jun. 2005 (CEST)

Pomaranča se šteje za heavy metal band. (verificirano) Zdaj sicer ca. 20 let ne počnejo nič, Mio Popovič (vodja), pa tudi ne (kao da je baby sitter...) Po vzoru AC/DC ali Zeppelinov so začeli z igranjem v času, ko se še ni razločevalo mnogih drugih poimenskih zvrsti metala. Pač H.M. --Ziga 15:40, 29 jun. 2005 (CEST)

Hm, najdi.si se ne strinja s tabo (tudi jaz ne). Tudi formulacija "skrajno neumno" je skrajno huda!

Se mi zdi, da bi moral Žiga to pogledati, saj je iz stroke. LP, --Klemen Kocjančič 19:29, 28 jun. 2005 (CEST)

Dobr saj vem da se izraz težkometalen uporablja, samo dejansko ne med samo populacijo metalcev. Osebno se kar dosti družim v teh krogih pa še nisem zasledil da bi kdo tko rekel. Če poiščeš po internetu seveda najdeš kar precej teh imen, vendar če pogledaš kakšne strani so to, pravgotovo teh izrazov ni najti na metalu posvečenih straneh. Vsekakor se mi zdi neumno prevajati nekatere izraze v slovenščino npr Death metal ne bo nikoli Smrtni metal, isto pa mislim glede Heavy metala.--Slodave 19:46, 28 jun. 2005 (CEST)

Glede prevajanja v slovenščino ne bi dal roke v ogenj. Sicer trenutno nimam nekega argumenta v rokavu, vendar kaj vemo. Slovenski pravopis leta 2027 bo prav gotovo rekel svoje. Mora pa PMSM človek imeti kar živce, da se ukvarja npr. s kategorizacijo glasbe, ki se ji reče metal. Če je Žiga skladatelj, ali to že pomeni, da se tudi 'spozna' na metal? --xJaM 20:27, 28 jun. 2005 (CEST)

To, da je Žiga iz stroke, pomeni, da se bolj spozna na glasbo, kot drugi, a ne? LP, --Klemen Kocjančič 20:31, 28 jun. 2005 (CEST)

Samo na glasbeni akademiji se pravgotovo ne učijo o metalu, še posebej ne o podzvrsteh metala. --Slodave 20:32, 28 jun. 2005 (CEST)

Resnično, akademski študij zapostavlja znanje o zabavni glasbi (razen jazza, ampak to je tudi že klasika na nek način). Pomarančevce sicer poznam iz časov, ko sem hodil v 1. razred osnovne šole, nisem se pa resnično nikdar poglabljal v analiziranje te skupine. Najprej, kar se tiče sodb o glasbenih stilihen large:

  • od pamtiveka pa do zdaj se pojavljajo glasbeniki, ki jih na vsak način hočemo spraviti v nek predal, kar je za enciklopedijo sicer super. Ampak ne gre vedno, ker mnogo glasbenih skupin ali skladateljev pač presega okvirje ene same zvrsti. Kaj bi rekli za Franka Zappo? Človek je naredil toliko stilno različnih skladb, da bi mu lahko rekli shizofrenik. F.Mercury je pel tudi take pesmice, da niti rock baladam niso več bile podobne, itd.. Gre za to, da se (sploh v drugi polovici 20. stoletja in naprej), stili mešajo, včasih samo kot eklekticizem v smislu nekaterih elementov; melodični vložki druge zvrsti, drugačna instrumentacija, itd. To pa pomeni, da pač skupina ni čisto fundamentalistična, ampak je pač postala del postmodernistične sfere, kjer je dovoljeno čisto vse, od mešanja Bacha z house-om do alpskega jodlanja v rockerskem komadu. Skupine svojo glasbo razvijajo in ni jih veliko, ki bi v stilnem smislu capljali ves čas na mestu.
  • Sicer pa je stvar sodbe o stilu nekega konkretnega komada bistveno enostavnejši kot soditi, kam spada skupina, ki je naredila več skladb, ki so si različne. Glasbena analiza je povsod enaka: vedeti moraš za osnovne karakteristike zvrsti (pri glasbenih oblikah klasike malo težje) - pri npr. metalu pa (način petja, instrumenti, ritem, besedilo, dolžina skladbe, (tudi obleke), itd.). Včasih je hecno, ko se prištevajo skupine neke "dokazljive" zvrsti čisto drugam.

Tako, vmes sem prebrskal škatlo svojih starih esejev, pa Pomaranče ni nikjer. Žal, tudi LP plošče nimam. Se bom pa pozanimal pri svojih kolegih, da bo volk sit in koza breja. --Ziga 21:49, 28 jun. 2005 (CEST)

Ravno to sem misli - kar pravi Žiga. Seveda se bo on najbolj spoznal na glasbo iz glasbenega stališča - jasno. Le fizik se morda spozna bolje na glasbo glede fizikalnega stališča (mislim predvsem na zvok...). Verjetno pa ne bo (ne da ne bi mogel, ampak zaradi tega kar je zgoraj napisal o Mercuryju, Zappi, itd) poznal vseh 'fines', ki jih (oziroma jih hočejo) poznati 'strokovnjaki za metal'. Tudi sam nekaj vem o roots rock reggaeju, ker ga pač največ poslušam, z glasbenega pogleda pa o njem nimam pojma - razen tisto kar so povedali drugi strici. Nekdo lahko ve veliko tudi o nečem (o glasbi), če jo čuti in ni glasbeno izobražen. To sem hotel povedati. PMSM ti ni treba znati rusko ali biti 'šolan iz pesništva', da veš veliko o ruskih pesnikih, recimo. Saj - ali se je France kje šolal iz slovenščine in pesništva? Po izobrazbi je bil pravnik in končal je gimnazijo. Ali je to že porok, da bo kasneje postal eden vodilnih evropskih pesnikov? Seveda pri klasični glasbi je verjetno drugače. Če hočeš poustvarjati, verjetno vsekakor potrebuješ izobrazbo, da ne bi kdo narobe razumel. --xJaM 22:14, 28 jun. 2005 (CEST) Mislim da tukaj sploh ni nekega vprašanja glede zvrsti (vsaj glede metala), oni spadajo v heavy metal, enostavno zato ker težki metal ne obstaja. Seveda pa je možnost da so kakšna mešanica med rockom in heavy metalom. Upam samo da smo razjasnili dejstvo da je beseda težkimetal neprimerna. --Slodave 01:41, 29 jun. 2005 (CEST)

Slike in AP[uredi kodo]

Prosil bi te, če pregledaš vizualno gradivo, ki si ga naložil(a) in preveriš, če predstavitvena stran ustreza kriterijem in s tem pravnim pogojem (glede vira in licence). Najlažji način za to je, da greš na "Moji prispevki" in označiš "Imenski prostor" na "Slike". V primeru, če vse predstavitvene strani ustrezajo kriterijem, smatraj to obvestilo za brezpredmetno in se ti zahvaljujem v imenu celotne Wikipedije. LP, --Klemen Kocjančič 14:32, 3 jul. 2005 (CEST)

Slike[uredi kodo]

Pri slikah ne pozabi na opis (za več glej Wikipedija:Slike). LP, --Klemen Kocjančič 11:45, 30 november 2005 (CET)

Npr Slika:Maja vidmar.jpg. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor | Talk) 21:28, 6 december 2005 (CET)

Kategorije[uredi kodo]

Pri novoustvarjenih kategorijah ne pozabi na opis (za več glej Wikipedija:Kategorizacija). lP, --Klemen Kocjančič (Pogovor | Talk) 00:51, 6 december 2005 (CET)

Kandidatura[uredi kodo]

Če se strinjaš oz. ne strinjaš s kandidaturo, te prosim, da to zapišeš sem. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 14:58, 26 januar 2006 (CET)

Kako narediti predlogo?[uredi kodo]

Mi lahko kdo razloži kako narediti predlogo? Morda kakšna stran kjer je razloženo kako narediti predlogo? Potreboval bi predlogo za goro - ime, slika, višina, gorstvo, prvi pristop,... Hvala --Slodave 11:43, 6 junij 2006 (CEST)

Jaz se tega lotim tako, da najdem že obstoječo predlogo (običajno na angleški) in jo popravim, tako da mi je všeč. Sintaksa je pa za predloge podobna (verjetno misliš infobox, ne?). --Tone 11:54, 6 junij 2006 (CEST)

Predloga naselje[uredi kodo]

Pojavljata se (na žalost) dve predlogi: Predloga:Naselje in Predloga:Infobox Settlement. Predlagam uporabo (in dopolnitev) le ene: [[Predloga:Infobox Settlement]] --Andrejj 17:33, 25 avgust 2006 (CEST)

Kakšna pa je razširjenost uporabe Infobox Settlement? Predlogo Naselje sem uporabil že na veliko lokacijah, poleg tega je le ta nastala prej. Tako da sem za združitev settlement s predlogo naselje. Mimogrede se da kako pogledati na katerih straneh so uporabljene določene predloge? --Slodave 14:13, 26 avgust 2006 (CEST)

Slike[uredi kodo]

Slodave, daj raje dodajaj slike na Commons (v zbirko) prosim. Še posebno, če so PD. Tukaj niso razvrščene po skupinah ali kategorijah in je ena sama zmešnjava, če kaj iščeš med slikami. (+ druge wp. je ponavadi zaradi kompliciranja ne vzamejo). Torej, če se že nalaga je pmsm najbolje storiti samo enkrat, in to na Commons. lp., --Ziga 18:45, 28 avgust 2006 (CEST)

Ok bom raje dodal tja, tole pa pobrisal. --Slodave 18:46, 28 avgust 2006 (CEST)

Cerkev svetega Štefana, Ribnica[uredi kodo]

Super članek, predlagal sem ga za izbranega. Bi lahko na dnu dopisal še vire, da bo zadostil vsem standardom? LP --Tone 16:44, 29 avgust 2006 (CEST)

Sem dodal --Slodave 15:08, 1 september 2006 (CEST)

Translation Request[uredi kodo]

Greetings Slodave!

Can you please kindly help me translate these passages into the unique Slovenian language?


"Jesus Christ, the Word who became flesh, died on the cross for the redemption of sinners, resurrected on the third day and ascended to heaven. He is the only Saviour of mankind, the Creator of the heavens and earth, and the only true God".

"The Holy Bible, consisting of the Old and New Testaments, is inspired by God, the only scriptural truth, and the standard for Christian living".

"Salvation is given by the grace of God through faith. Believers must rely on the Holy Spirit to pursue holiness, to honour God, and to love humanity".

"The Lord's Second Coming will take place on the Last Day when He descends from heaven to judge the world: the righteous will receive eternal life, while the wicked will be eternally condemned".


Any help at all would be very gratefully appreciated, Thankyou very much.

From --Jose77 12:41, 15 september 2006 (CEST)

PCN[uredi kodo]

Zakaj dodajaš opomnilnike člankom, ki imajo že predloge o naseljih? --Ziga 21:52, 3 oktober 2006 (CEST)

Predloga je napačna, članki uporabljajo Infobox Settlement namesto Predloga:Naselje --Slodave 21:54, 3 oktober 2006 (CEST)

Če hočeš slovenskega, zakaj ne spremeniš z AWB? lp., --Ziga 21:56, 3 oktober 2006 (CEST)

Gre za to ker sta si predlogi po podatkih različni (npr v Infobox Settlement ni nadmorske višine), pa AWBja nisem še nikoli uporabljal, grem počekirat. --Slodave 21:59, 3 oktober 2006 (CEST)

Mimogrede, popravke, narejene z AWB, označuj kot manjša urejanja, zaradi preglednosti. LP --Tone 22:51, 3 oktober 2006 (CEST)

Bom, se še malce privajam na AWB pa nisem odkril kje označiti kot manjša urejanja. --Slodave 22:54, 3 oktober 2006 (CEST)

Kam se pa pišejo - prvič slišim zanje.Hvala.LP--Feri 23:51, 6 oktober 2006 (CEST)

Ko urejaš stran imaš spodaj Povzetek urejanja, v katerega napišeš (oz. dopišeš) kaj si v članku urejal. Tako je stran Zadnje spremembe precej bolj pregledna, pa tudi skozi zgodovino je takoj razvidno kako se je stran spreminjala. --Slodave 23:54, 6 oktober 2006 (CEST)

Wikipedija:Pomembnost[uredi kodo]

Slodave, prosim te, da podaš svoje mnenje o tem kdo ali kaj sodi v slovensko Wikipedijo → tukaj. Upam, da bomo tako temu končno prišli do dna. --Igor 14:18, 7 oktober 2006 (CEST)

Kategorija: Naselja občine...[uredi kodo]

Vidim, da uvajaš novo kategorijo. Kraji, ki so bili prej zapisani v kategoriji občina xy, bodo zdaj tam. To je vse lepo in prav, ponekod že funkcionira. Vendar je celotna Slovenija z vsemi zaselki, vasmi in pasjimi utami kar obsežen projekt. zato ti predlagam, da te reči počneš organizirano. Kategorija:Občina Kamnik še vedno vsebuje tudi naselja, torej si nekonsistenten s svojim urejanjem. Kategorijo Motnika si spremenil v rdečo, one vasi v kategoriji občine Kamnik pa še kar obstajajo. Kakor si morda že opazil, se na wp. borimo proti rdečim kategorijam, in dokler ni dovolj vnosov, ostajamo pri kategorizaciji v obširnejših kategorijah, ki jih kasneje (ko se člankov nabere) delimo na podrobnejše, t.j. manjše. Sicer boš s svojim delovanjem ponovil vajo Klemena Kocjančiča. Torej, če misliš popraviti, pospravi vse članke po eni kategoriji, ne samo stihijsko tu in tam. lp., --Ziga 23:16, 9 oktober 2006 (CEST)

Ok, se bom lotil in pravilno pokategoriziral vsa naselja. Lp --Slodave 07:59, 10 oktober 2006 (CEST)

ABW[uredi kodo]

KAr popravljaš z ABW označi kot manjšo spremembo, saj veš zakaj. --Janez Novak 08:22, 10 oktober 2006 (CEST)

Se oproščam, v začetku sem pozabil nastaviti, sedaj je označeno kot manjša sprememba. --Slodave 08:23, 10 oktober 2006 (CEST)

Sem opazil da si medtem ko sem vnašal pripombo že popravil. LP --Janez Novak 08:27, 10 oktober 2006 (CEST)

Trenutno so naselja v Sloveniji globalno pospravljena v dve kategoriji: Naselja v Sloveniji in Škrbine o naseljih v Sloveniji. Slednja je napolnjena zelo stihijsko. Če boš slučajno telovadil z AWB, morda lahko dodaš stub-e večini krajev. --Ziga 23:19, 16 oktober 2006 (CEST)

Mislim da ne smemo pretiravati pri škrbinah o naseljih, saj je to tema kjer lahko o nekem kraju napišeš zelo, pa je to kljub vsemu vse kar je sploh za wikipedijo. Seveda pa si še kakšen članek zasluži škrbino. --Slodave 23:26, 16 oktober 2006 (CEST)

Milan Kučan[uredi kodo]

je rojen V Križevcih v Prekmurju ne v Križevcih pri Ljutomeru. LP --Feri 20:10, 17 oktober 2006 (CEST) Vem sem ugotovil --Slodave 20:15, 17 oktober 2006 (CEST) [1]

Kdaj ni več škrbina[uredi kodo]

Sem opazil, da si vrnil Klemenova urejanja Klance in Markovec, ki vsega skupaj obsegata nekaj vrstic. Verjetno pa sem spregledal, ko smo se kdaj menili, kateri članki niso več škrbine. Če razmišljam prav, je to verjetno takrat, ko o temi ni več kaj dosti povedati. Verjetno se o posameznih slovenskih vaseh res ne da kaj dosti povedati. Si zato odstranil stub? --Ziga 15:32, 19 oktober 2006 (CEST)

Aha, prebral tu. lp., --Ziga 15:33, 19 oktober 2006 (CEST)

Morda se sicer da napisati še kakšen stavek vendar sem vsekakor mnenja da si članka ne zaslužita škrbine. Sam člankom dodam škrbino če npr. dodam naselje z enega samega vira, v kolikor pa preverim več virov pa menim, da je zadeva relativno celovita. --Slodave 15:43, 19 oktober 2006 (CEST)

Težko je vedeti, kdaj smo našteli vse zanimive oz. merodajne podatke o nekem zaselku. Vsekakor pa kakšna "vas" s šestimi hišami ne premore kakšnih posebno zanimivih detajlov. Razen morda preveč subjektivne (tam živijo Franc, Jože in Polde, ki so pozidali vsak po dve hiši) in zato neenciklopedične. --Ziga 15:51, 19 oktober 2006 (CEST)

Če vzamemo samo urbarje, ... se da napisati še veliko več. Npr. število prebivalstva skozi čas, pomen naselja, pomembnejši dogodki v zgodovini vasi,... Če pa ima članek 7 stavkov, se mi pa zdi da ni vse povedano. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 15:57, 19 oktober 2006 (CEST)

Mislim da ne gre za to da je vse povedano, ampak za to da je bistvo povedano. Vsekakor se da o vsakem naselju napisati še marsikaj, vendar bo potem redko kateri članek brez škrbine. Ok, demografijo bi lahko dodal za večino člankov (enkrat v prihodnosti to nameravam), kaj dosti več pa (vsaj za nekatera naselja), ne (oz. vsaj ne brez izvornega raziskovanja)--Slodave 16:04, 19 oktober 2006 (CEST)

Slike, ki jih nalagaš na commons[uredi kodo]

Opazil sem, da si kar nekaj slik naložil v zbirko, nisi jih pa dal v kakšno od slovenskih kategorij, npr. sliko [2] je topogledno malce težko najti. Tam imamo globalno kategorijo [3], kjer so podkategorije itd., izmed njih si izberi ustrezajoče in prosim posortiraj, da bomo imeli pregledno urejeno. --Ziga 21:41, 25 oktober 2006 (CEST)

Sem povečini uredil --Slodave 12:23, 27 oktober 2006 (CEST)

Seznam[uredi kodo]

Predhodno ni bilo nobenega seznama, saj ga je Janez elegantno izbrisal. Sam sem nato vrnil zadnjo verzijo (torej s poštami). Poglej zgodovino: brisanje vs moje vračanje. Predno kaj "obtožuješ", preveri ;). Če je pa bil vmes še kakšen drug seznam, pa nisem gledal, ampak le zadnjo verzijo. Sam sem dodal pošte iz dveh razlogov: naselja sem dobil iz poštnega imenika in prej ni bilo še nobenega dogovora. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 20:14, 26 oktober 2006 (CEST)

Ampak na strani "Seznam" ni bilo nikoli le občin, ti govorim. Nisem pisal tega seznama non-stop cel teden, samo zato da se ga pozneje briše. Brisanje je lahko, nekaj narediti pa težko. Pač so tu vključeni še drugi podatki. Sem mislil, da temeljimo, da o temi povemo čim več, ne pa čim manj. Predno sem naredil ta seznam, sem poslušal, da delam preveč razdrobljene sezname, potem pa ko naredim skupnega, pa je spet narobe. Seznam bom počasi dopolnil. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 20:24, 26 oktober 2006 (CEST)

Še en razlog, zakaj sem vstavil pošto, pa je tudi, da v isti občini obstajata dve naselji z istim imenom, ampak spadata pod različni pošti. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 20:25, 26 oktober 2006 (CEST)

Vrjamem da si za svoj seznam porabil veliko časa, vendar smo medtem ko te ni bilo ustvarili smernico Wikipedija:Naselje, kjer je stvar točno definirana. Med tem časom je bilo ustvarjenih kar nekaj člankov, ki so poimenovani po naseljih, poleg tega sem se veliko ukvarjal z standarnizacijo na tisti seznam, za kar sem tudi jaz porabil veliko časa. Primer ko sta dva kraja v isti občini z istim imenom sta morda le dva, trije primeri. Za združitev naselji se da čisto lepo uporabit en programček (dodati pošto in poštno številko na "moj" seznam). --Slodave 20:35, 26 oktober 2006 (CEST)

Ne vem, kaj ima tu opraviti smernica o poimenovanju naselij, saj vem o čem govori, saj sem sam postavi prvih ~200 člankov o naseljih. Jaz tu govorim, da se v seznam vključi čim več podatkov, ne pa čim manj, kot ti hočeš. Nikjer na seznamu tudi ne trdim, da se naj razločitev istoimenskih naselij opravi po poštah. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 20:38, 26 oktober 2006 (CEST)

Ni problem koliko podatkov se vključi v seznam, glede podatkov sem za tvoj seznam, vendar se mora nujno posodobiti povezave na naselja (da bodo temeljile na podlagi občin). Mislim da je potemtakem lažje dopolniti "moj" seznam z občinami (mislim da jih v zgodovini celo ima). Pa glede na pogovorno stran je bilo soglasje za razdelitev seznama po črkah. --Slodave 20:44, 26 oktober 2006 (CEST)

Če pogledam zadnje komentarje, so bili najmanj 3 (brez mene) za en seznam (poleg kratkih). Saj vem, da je tebi lažje bilo vzeti že narejeni seznam, potem ga pa le predelati. Imamo tudi smernico, če se ne zedinimo, velja tako, kot je naredil prvi avtor (npr. pri poimenovanju članka, vsebine,...). Pa vsaj so že prej bila naselja poimenovana po občinah in ne po poštah. Ne vem, kje si to dobil idejo. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 20:49, 26 oktober 2006 (CEST)

Ja nevem, poglej npr. Dolenja vas... Mislim da bo najbolje stvar spraviti pod lipo, napraviti neko glasovanje v katerem se bo vse točno določilo pa je. --Slodave 20:55, 26 oktober 2006 (CEST)

Tekoči dogodki[uredi kodo]

Novico o alkoholu na glavni strani sem zamenjal z novico o Hribarju, ker moraš za predlogo {{tekoči dogodki}} upoštevati naslednje smernice (glej Wikipedija:Tekoči dogodki na Glavni strani):

  1. Tekoči dogodek mora biti zadosti pomemben, da si zasluži omembo v zadevnem članku (torej v članku o alkoholu).
  2. Zgodba mora imeti narodni ali mednarodni pomen.
  3. Članek mora biti posodobljen z opisom tekočega dogodka in vsebovati nedavni datum.

Hvala za razumevanje, Slodave, in en hojla za sodelovanje. --Eleassar pogovor 18:44, 27 oktober 2006 (CEST)

Sem imel občutek da bo zadeva sporna, bom v nadalnje bolj pazil --Slodave 19:01, 27 oktober 2006 (CEST)

Komentar[uredi kodo]

Pogovor_o_Wikipediji:WikiProjekt_Slovenska_naselja#Kategorizacija. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 19:20, 30 oktober 2006 (CET)

Če veš, da ktgr Naselja v Sloveniji ni v skladu s smernicami, zakaj jo dodajaš tudi v nove članke? Zato, da se jih bo potem odstranilo? LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 21:55, 6 november 2006 (CET)

Uf, popolnoma sem pozabil na to, se oproščam --Slodave 21:56, 6 november 2006 (CET)

Dogovor za poimenovanje naselij, v primeru če je to večpomenski pojem, je Kraj, Kraj, ne pa Kraj (naselje); ne glede na dejstvo, da obstaja le eno tako naselja, a več pomenov na drugih področjih. lP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 17:32, 8 november 2006 (CET)

Glede na to, da poznam precej primerov s takim poimenovajem uporabljam tega, tako se že na daleč loči, če obstaja eno ali več naselji. Mimogrede kje je zapisan ta dogovor? --Slodave 17:35, 8 november 2006 (CET)

No, sam sem že parkrat napisal Kraj, Kraj, pa si takoj spremenil v Kraj (kraj). ;) Tako da spreminjaš tudi druge. Problem je, da ne najdem dogovora; je na pogovorni strani članko ali pa na uporabniški strani. Je pa potekal nekje med decembrom 2004 (prvi večji dogovor o razločitvah) in majem 2005. Bom poskušal najti. MMG Če pogledaš malo podobne strani, boš videl, da velja tak slog. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 17:57, 8 november 2006 (CET)

Ko sem se začel ukvarjati z slovenskimi naseljami (ter oblikovanju smernic), sem za osnovo vzel moj članek o Žlebiču (Romanm je prestavil članek na Žlebič (naselje)), od takrat sem to uporabljal tako v seznamih kot v samih člankih. Torej je potrebno popraviti vsa naselja, ki so tako označena (oz. spremeniti smernico).

Mimogrede na tvojem seznamu naselij je že dolgo oznaka working, če ne misliš v kratkem popraviti seznama bom zadevo ponovno postavil kot je omenjeno na Pogovor:Seznam naselij v Sloveniji stran (tako ima uporabnik možnost izbrati kateri seznam bo bral) --Slodave 18:11, 8 november 2006 (CET)

Pco[uredi kodo]

Komu je bil namenjen komentar na pogovorni strani predloge {{pco}}? Namreč pod lipo si napisal, da se strinjaš z mano. --Eleassar pogovor 23:01, 8 november 2006 (CET)

Seveda se strinjam s tabo, vsaj glede predloge na pogovorni strani, malo nejasno sem povedal. Najbolj mi je šlo v nos zaklepanje strani brez dialoga (samovolja)

--Slodave 23:05, 8 november 2006 (CET)

Seznam[uredi kodo]

Nehaj že samovoljno premikati seznam in izničevati delo drugih. Dosti več ljudi je urejalo ta seznam kot vse ostale skupaj in nobenega drugega ni ta seznam motil (drugače ga ne bi urejali). LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 19:59, 15 november 2006 (CET)

Res ne vem v čem je problem moje razdelitve, seznam s poštami še vendno obstaja, takoj ko bo urejen se lahko zamenja. Dejstvo je, da je večina povezav napačnih, kar pa pri seznamu razdeljenem po črkah ni. Povezave pa so vsekakor najpomembejši del seznamov.

Seznam je razdelil po črkah Janezdrilc 16. septembra 2006 od takrat do 22. oktobra, ko si ti obnovil seznam ni bilo nobenih dvoumnosti glede seznama. Torej nevem kje tebi o množici uporabnikov, ki so urejali seznam (tista urejanja pred razdelitvijo, so itak všteta v sezname po črkah). Če pa pogledaš sezname po črkah so bili v času po razdelitvi precej bolj spreminjani.

Seznam sedaj obsega že nad 300kb, ko bo popolen bo pravgotovo še večji, kar še kako upravičuje razdelitev le tega.

Vračam,... --Slodave 20:29, 15 november 2006 (CET)

A da so urejanja drugih všteta v nove sezname? Ker nikjer to ne vidim iz zgodovine. Dolgi seznam je bil od začetka, ne pa le predloga. Imamo tudi že Seznam poštnih številk v Sloveniji. Tako da imamo zdaj po tvojem urejanju tri različne vrste seznamov. Poleg tega smo se dogovorili, da obdržimo tako kratke kot dolgi seznam, še predno si ti & Co. začel brisati vsebino. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 20:38, 15 november 2006 (CET)

Zakaj mešaš Seznam poštnih številk v Sloveniji s seznam o naseljih s seznamom o poštnih številkah, to ni isto. S kje pa misliš da je bil narejen seznam po črkah če ne iz osnovnega velikega seznama. Zaradi mene lahko obdržimo dolg seznam, vedar nima nobene pravice biti na primarnem mestu dokler so povezave napačne --Slodave 20:44, 15 november 2006 (CET)