Thomas Digges

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Thomas Digges
Rojstvo 1546[1]
Wootton, Kent[d]
Smrt 24. avgust 1595({{padleft:1595|4|0}}-{{padleft:8|2|0}}-{{padleft:24|2|0}})[1][2]
London
Državljanstvo Flag of England.svg Kraljevina Anglija[d]
Poklic astronom, matematik

Thomas Digges, angleški matematik, astronom in filozof, * 1546, † 24. avgust 1595, London, Anglija.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Thomas Digges je bil sin učenjaka in matematika Leonarda Diggesa, izumitelja teodolita in velikega popularizatorja znanosti. Po očetovi smrti leta 1559 ga je v varstvo vzel John Dee, ki je bil tipični pedstavnik renesansnega filozofa narave.

Thomas je bil med prvimi zagovorniki Kopernikovega pogleda na odprti svet. Trdil je da zunanja krogla zvezd stalnic ni toga žoga, onstran katere ni ničesar. Nasprotno je pravil, neskončno število zvezd se razteza po neskončnem Vesolju.

Ilustracija kopernikovskega Vesolja iz knjige Thomasa Diggesa

Prevedel je glavno Kopernikovo delo Knjiga kroženj (De revolutionibus orbium coelestium) in k njemu napisal tudi nekaj presenetljivih dodatkov. Prvič, v svoj opis Saturnove krogle je vstavil stavek, da je ta krogla »od vseh drugih najbližja tisti neskončni negibni krogli, okrašeni z neštetimi lučmi«; potem je dobro znano kopernikovsko skico sveta nadomestil z drugim, v katerem so zvezde postavljene na celo stran, tako nad kot pod črto, s katero je Kopernik predstavil ultima sphaera mundi. Besedilo, ki ga je k svoji skici dodal, je zelo zanimivo. Kaže obotavljanje in negotovost duha - zelo drznega duha - ki po eni strani ni le sprejel kopernikovskega svetovnega nazora, temveč segel celo prek njega, in ki ga je po drugi strani še vedno obvladovala religiozna koncepcija - ali podoba - nebes, postavljenih v prostor.

Poskušal je določiti paralakso supernove, ki jo je leta 1572 v ozvezdju Kasiopeje opazoval Tycho de Brahe. Ugotovil je, da mora ležati za Lunino tirnico. To je nasprotovalo tedaj ustaljenemu pogledu na Vesolje, po katerem se med nepomičnimi zvezdami ni mogla zgoditi nobena sprememba.

V letu 1576 je izdal dodatek in novo izdajo očetovega večnega almanaha Večna napoved (Prognostication everlasting). Besedilo, ki ga je napisal oče za tretjo izdajo leta 1556, je ostalo nespremenjeno. Thomas je v več razdelkov dodal novo besedilo. Najpomembnejši dodatek je A Perfit Description of the Caelestiall Orbes according to the most aunciene doctrine of the Pythagoreans, lately revived by Copernicus and by Geometricall Demonstrations approved.

Digges je bil član parlamenta majhnega južnoangleškega trgovskega mesta Wallingford. Med letoma 1586 in 1594 je sodeloval tudi v angleških oboroženih silah med vojno s špansko Nizozemsko.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

  1. ^ 1,0 1,1 MacTutor History of Mathematics archive
  2. ^ SNAC