Pojdi na vsebino

Tetrapilon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Severni tetrapilon v Džerašu, Jordanija

Tetrapilon (grško starogrško τετράπυλον, tetrápilon, "štiri vrata", latinsko quadrifrons, dobesedno "štiri pročelja") je vrsta starorimskega spomenika kockaste oblike z vhodi na vseh štirih straneh. Spomenik se običajno gradil na križiščih cest.

Tetrapilon je bil vrsta spomenika, pogosta v klasični arhitekturi. Opredeljen je kot zgradba s štirimi vrati in stebri ali drugimi nosilnimi konstrukcijami na vogalih. Tetrapilon je lahko samostojna zgradba ali sklop več ločenih zgradb. Tetrapiloni so se gradili kot mejniki na pomembnih križiščih ali pomembnih geografskih točkah, kot podtip rimskega slavoloka ali preprosto kot dekorativna in estetsko prijetna okrasna zgradba. Tetrapilon kot slavolok (npr. Julijev mavzolej v Glanumu, Janusov lok, Rutupiae), je podvojen slavolok z dvema glavnima in dvema stranskima obokanima odprtinama, pravokotnima na prvi dve.

Tetrakionion

[uredi | uredi kodo]

Tetrakionion (grško starogrško τετρακιόνιον, tetrakiónion) je vrsta tetrapilona, v katerem osrednji križ nima strehe. Štiri vogalne zgradbe niso povezane.

Najbolj znani tetrapiloni

[uredi | uredi kodo]
Najopaznejša zgradba v Palmiri, Sirija, je verjetno tetrapilon na drugem križišču kolonadne ulice; sestavljen je iz kvadratne ploščadi s po štirimi stebri na vsakem vogalu

Seznam ni popoln.

Sklic

[uredi | uredi kodo]
  1. "Southern Tetrapylon". Madain Project. Pridobljeno 7. aprila 2020.