Stolnica Ely

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Stolnica Ely
Stolna cerkev svete in nedeljene Trojice
Church and conventual arrangement. With copious references, a complete glossary, and an index. And illustrated by a series of ground-plans and plates of the arrangements of churches in different (14597267397).jpg
Stolnica Ely se nahaja v Anglija
Stolnica Ely
Stolnica Ely
52°23′55.00″N 0°15′51.01″E / 52.3986111°N 0.2641694°E / 52.3986111; 0.2641694Koordinati: 52°23′55.00″N 0°15′51.01″E / 52.3986111°N 0.2641694°E / 52.3986111; 0.2641694
KrajEly, Cambridgeshire
DržavaAnglija
Verska skupnostAngleška cerkev
TradicijaBroad church
Spletna stranwww.elycathedral.org
Arhitektura
SlogRomanika, Gotika
Čas gradnje1083–1375
Lastnosti
Dolžina163,7m
Višina66m
Višina ladje21,9m
Št. zvonikov2
Višina zvonika66 m (zahodni zvonik), 52 m (svetilka)
Uprava
ŠkofijaŠkofija Ely (od 1109)
Cerkvena pokrajinaProvinca Canterbury
Vodstvo
DekanMark Bonney
PrecentorJames Garrard
KanonikDavid Pritchard, Canon Pastor
Alan Hargrave, Canon Missioner
Laiki
ZborovodjaPaul Trepte
OrganistEdmund Aldhouse

Stolnica v Elyu (tudi cerkev Svete in nedeljene Trojice) je glavna cerkev škofije Ely v Cambridgeshireu v Angliji in je sedež škofije in volilnega škofa, škofije Huntingdon. Znan je lokalni vzdevek Močvirska ladja (Ship of the Fens), zaradi njene posebne oblike in zvonikov, ki obvladujejo panoramo nizko ležečih mokrišč znanih kot "Fens".

Verska skupnost[uredi | uredi kodo]

Ely je bil pomembno središče bogoslužja od 7 stoletja dalje. Večino tega, kar je znanega o njegovi zgodovini pred osvojitvijo Normanov prihaja iz Bedejeve Historia ecclesiastica Gentis Anglorum [1] napisana zgodaj v 8. stoletju, in iz Liber Eliensis [2], anonimnega pisca kronike, napisane v Elyju v 12. stoletju. Po teh virih je prvo krščansko skupnost ustanovila sv. Æthelthryth (romanizirano "Etheldreda"), hčerka anglo-saškega kralja Anna, ki se je rodil v Exningu v bližini Newmarkta. [3] Zemljišče v Elyu je dobila od svojega prvega moža Tondberhta, ki ga je Beda opisal kot "princa" v Južnem Gyrwasu. Po koncu svojega drugega zakona s Ecgfrithom, princem Northumbrije, je v letu 673 ustanovila in vodila kot opatinja dvojni samostan, za moške in za ženske. Ko je umrla, je bilo v njen spomin zgrajeno svetišče. Ta samostan je bil uničen okoli leta 870 v letu danskih vpadov. Cerkev ni preživela do njene obnove v 10. stoletju. [4] Zgodovina verske skupnosti v tem obdobju ni jasna, vendar pripovedi o obnovi v desetem stoletju kažejo, da so jo ustanovili posvetni duhovniki.

Zahodni zvonik, pogled iz Palace Green.

V okviru oživitve angleške cerkve pod Dunstanom, Canterburyjskem nadškofom in Aethelwoldom, škofom Winchesterja, je bil nov benediktinski samostan za moške s sedežem v Elyju ustanovljen leta 970. Bil je eden od valov refundiranja samostanov, ki je zajela še Peterborough in Ramsey. [5] Ely je postal eden od vodilnih benediktinskih hiš v pozni anglosaški Angliji. Po normanskem osvajanju Anglije leta 1066 se je opatija povezala z lokalnimi uporniki, ki jih vodil Hereward Wake. Nova ureditev je določala nadzor nad območjem, po smrti opata Thurstana, in Normani so za naslednika postavili Theodwina. Leta 1109 Ely doseže status stolnice z imenovanjem Hervey Le Bretona kot škofa nove škofije, ki je bila izvzeta iz velike škofije Lincoln. To je pomenilo delitev samostanskega premoženja med škofije in samostane, katerega številčnost se je zmanjšala iz 70 na 40 menihov. Spremenil se je tudi status, namesto škofa je dobil opata.

Leta 1539, v času razpustitve samostanov, je ta predan komisarju Henrika VIII. [6] Stolnica je bila obnovljena s kraljevo listino iz leta 1541 s prejšnjim opatom Robertom Stewardom kot dekanom in z večino nekdanjih menihov in manjših kanonikov, ki so jih dopolnili Matthew Parker, kasnejši nadškof Canterburyja in Richard Cox, kasnejši škof Elya. S kratko prekinitvijo 1649-1660 v času Commonwealtha, ko so bile ukinjene vse stolnice, se je ta temelj nadaljeval v svojih bistvenih elementih do enaindvajsetega stoletja, z zmanjšanim številom stalnih kanonikov zdaj dopolnjenih s številnimi laiki imenovanimi s cerkvenim odlokom iz leta 1999.

Kot pri nekaterih drugih stolnicah se dnevni vzorec čaščenja v Ely močno opira na benediktinsko tradicijo. Ob razpadu je bilo ukinjeno čaščenje svete Etheldred, njen oltar je bil uničen in njen patronat in patronat svetega Petra je zamenjal sedanji Sveta in nedeljena Trojica. Od leta 1873 je bila oživljena praksa počastitve njenega spomina in z letnim festivalom se praznuje spomin na dogodke v njenem življenju in selitev njenih ostankov v novo svetišče

Zgradba[uredi | uredi kodo]

Prvotna[uredi | uredi kodo]

Natančne lokacije prvotnega samostana sv. Etheldred ni znan. Zdi se, da je bila samostanska cerkev v desetem stoletju umeščena v sedanji stavbi, ker je bilo leta 1106, ko se je delo nadaljevalo, potrebno odstraniti ostanke sv. Etheldred je iz stare cerkve. [7]

Danes[uredi | uredi kodo]

Pregled in dimenzije[uredi | uredi kodo]

Tloris

Stolnica je zgrajena iz kamna, pridobljenega iz Barnacka v Northamptonshireu (kupljen od opatije Peterborough katere zemljišča so imela kamnolome, za 8000 jegulj na leto), z dekorativnimi elementi, izrezljanimi iz Purbeck marmorja in lokalnega apnenca. Tloris stavbe je križ, z dodatno prečno ladjo na zahodnem koncu. Skupna dolžina je 163,7 m in z ladjo več kot 75 m dolgo ostaja ena najdaljših v Veliki Britaniji. Zahodni zvonik je 66 m visok. Edinstvena osmerokotna oblika "Stolpa luči" je 23 m široka in 52 m visoka. Od tal do centra strehe luči je 43 m.

Cerkev opata Simeon[uredi | uredi kodo]

Sedanjo stavbo je začel opat Simeon (1081-1094, brat Walkelin, takratni škof Winchestra, kjer je bil Simeon prior) v letu 1083 v času vladavine Viljema I. Zasnova je podobna Winchesterski, križno načrtovana s centralnim zvonikom na prehodu in je bila v tem času ena izmed največjih stavb v gradnji severno od Alp. Delo je nadaljeval Simeonov naslednik, opat Richard (1100-1107) in nato pod naslednjimi škofi. Anglosaška cerkev je bila porušena, nekatere njene relikvije, kot je svetišče sv. Etheldred in ostanki drugih dobrotnikov, pa so bili preneseni v nove cerkve leta 1106. Glavna ladja je bila eden prvih delov, ki je bila zgrajena in je najstarejši ohranjen del. Okoli leta 1140 je bila ladja končana, skupaj z zahodnim transeptom in zvonikom na ravni triforija, kjer je dokaj razumljivo v zgodnje romanskem slogu prejšnje delo bolj bogato okrašeno z loki, ki se križajo in zapletenimi ornamenti. Potem so po prekinitvi delo nadaljevali in zahodni transept in zvonik zaključili pod škofom Geoffrey Ridelom (1174-1189), v veličastni podobi, vendar pa s koničastimi namesto polkrožnimi loki.

Gotski elementi[uredi | uredi kodo]

Zgodnji[uredi | uredi kodo]

Galilejska verando, kjer so izvajali liturgične procesije pred vstopom v ladjo, so dodali pod škofom Eustacejem (1198-1215) v zgodnjem angleški gotskem slogu in je bila morda spremenjena kasneje v trinajstem stoletju. To je bila prvotno dvonadstropna zgradba, ampak z zgornjim nadstropjem brez stropa do gradnje na začetku devetnajstega stoletja. Več podrobnosti o dekoraciji, še zlasti "sinkopiranih lokih" in uporabo gred iz Purbeck marmorja, kaže vpliv pevskega kora sv. Hugh v Lincolnski stolnici, zgrajeni nekaj let prej.

Pod škofom Northwoldom (1229-1254) je bil kratek normanski prezbiterij proti vzhodu podaljšan z dodatkom šest stranskim prezbiterijem v bogato okrašenem slogu, s široko uporabo Purbeck marmorja. Ostanki sv. Etheldred so bili preneseni v novo svetišče takoj vzhodno od glavnega oltarja v okviru nove zgradbe. Ob dokončanju teh del leta 1252 je bila stolnica posvečena v prisotnosti kralja Henrika III. in drugih dostojanstvenikov.

Pozni[uredi | uredi kodo]

Leta 1321, pod mežnarjem Alanom Walsinghamskim so se dela začela na veliki (30,5 m dolgi, 14 m široki) prosto stoječi Marijini kapeli (Lady Chapel), vezani na severno ladjo prezbiterija s pokritim hodnikom. Ta nova struktura je bila zgrajena v bujno "okrašenem" gotskem slogu. Okoli večine površine stene so sedežem podobne niše, ki jih obdajajo pilastri iz Purbeck marmorja in zaključeni s sinusoidnimi ogee (oslovski hrbet) oboki, ki segajo naprej od stene. Večina stenske površine je prekrite z bogato izrezljanimi rastlinskimi vzorci in vzorci draperij, ki so bile prvotno svetlo polikromirani. Obsežna skulptura prikazuje Življenje in čudeže Device, cikel napolnjuje prostore med nišami.

V noči z 12. na 13. februar 1322, morda kot posledica zniževanja podtalnice zaradi pripravljalnih del za Marijino kapelo, se je osrednji zvonik nad normanskim prehodom zrušil. Delo na kapeli je bilo prekinjeno. Namesto da bi nadomestili zvonik na istem tlorisu, je bil prehod razširjen v obliki osmerokotnika, pri čemer se je navzven povezal z ladjo, prezbiterijem in transeptoma. Gradnja te edinstvene in posebne strukture je potekala pod vodstvom Alana Walsinghamskega. Njegov vpliv na zasnovo je še vedno stvar razprave. Nov prostor, nezaslišano širok v severni Evropi, je razpet z domiselno tramovno konstrukcijo, stropom z leseno imitacijo obokov na katerih so glazirane luči. Ohranila se je obsežna evidenca izdatkov, tudi izdatna plačila za obiske Williama Hurleya leta 1328, ki se lahko samozavestno označi z glavnim tesarjem tega imena s položajem seniorja v kraljevi službi.

Ni jasno, kakšno škodo je povzročil normanskemu prezbiteriju padec zvonika, vendar so bili preostali trije deli rekonstruirani pod vodstvom škofa Johna Hothama (1316-1337) v zelo veličastnem slogu, okrašeni s krogovičjem. Zapisi kažejo, da je bil ta del preoblikovan namesto obnovljen. Novi korni sedeži z vklesanimi policami in baldahinom so nameščeni pod osmerokotnikom, v podobnem položaju kot predhodniki. Delo na gradnji kapele se je nadaljevalo, dva zahodna dela Northwoldovega prezbiterija sta bila prilagojena z nekritim triforijem, da se je povečala osvetlitev svetišča Etheldred. Približno ob istem času so začeli delati preostala lancetna (suličasta) okna prehoda in triforij prezbiterija postopoma nadomestili s širokimi okni s krogovičjem. Obsežna dela so potekala tudi na samostanskih stavbah, vključno z gradnjo elegantne kapele priorja Craudena.

Okoli leta 1400 je bila na vrhu vzhodnega stolpa dodana osmerokotna luč in dodatni loki v zahodnem prehodu za dodatno stabilizacijo konstrukcije. Kasneje v petnajstem stoletju, ali zelo zgodaj v šestnajstem, je severozahodni transept propadel.

V poznem 15. in 16. stoletju so začeli v vzhodnih delih prezbiterija vstavljati kapelice, na severu za škofa Johna Alcocka (1486-1500) in na jugu za škofa Nikolaja Westa (1515-1533).

Kasnejša zgodovina stavbe[uredi | uredi kodo]

Spomenik Petru Gunningu v stolnici

Po razpustitvi so bili uničeni skoraj vsi vitraji in velik del skulptur v stolnici; v kapeli so bili odstranjeni prosto stoječi kipi, druge izrezljane figure pa obglavljene. Vse to verjetno na pobudo reformista škofa Thomasa Goodricha (1534-1554), ki je naročal upravniku cerkve v škofiji uničevanje slik. Nekateri komentatorji menijo, da je pomembno uničevanje prišlo v času državljanske vojne in Commonwealtha, vendar večina dokazov kaže, da je bila večina uničena že prej. V 1690-tih je bila postavljena številna zelo majhna baročna oprema in nameščen orgelski del na romanski pulpit (kamnit zaslon, ki deli ladjo od liturgičnega kora) z angeli s trobentami in drugimi okraski. Leta 1699 je propadel severozahodni vogal severne prečne ladje, zato je bila izvedena obsežna obnova, ki natančno posnema izvirno srednjeveško delo (zelo zgodnji primer takšne prakse). Dela so obsegala vstavitev finih klasičnih vhodnih vrat na severni fasadi. Ime sir Christopher Wren je včasih povezano s tem delom. V resnici je bilo to delo Roberta Grumbolda, ki je delal z Wrenom na knjižnici koledža Trinity v Cambridgeu nekaj let prej. Wrenov stric Matthew Wren je bil škof 1638-1667 in sir Christopher je bil seznanjen s stolnico, vendar je iz ohranjene dokumentacije razvidno, da je bil osebno vpleten le v obsegu, ko je bil med številnimi ljudmi, s katerimi je dekan (John Lambe 1693-1708), med obiskom v Londonu razpravljal o predlaganih delih.

Do sredine 18. stoletja so nastali številni konstrukcijski problemi. Arhitekt James Essex je izvedel pomembna dela med 1757 in 1770, vključno s popravili in spremembami v strukturi lesa v osmerokotniku, prenovi zunanjosti luči v "gotskem" slogu, ponovno prekril celoten vzhodni krak in vzravnal vzhodno čelo, ki se je nagibalo navzven. Prav tako je ponovno predelal notranjost, odstranil romanski pulpit in premaknil liturgični kor na vzhodni rob, z novo "gotsko" korno pregrado dve polji vzhodno od osmerokotnika, nad katerim so v 1690-tih postavili orgle. Essex in nadzornik kanonik James Bentham sta bila človeka močnih starinskih nazorov in obnova kot celota je bila relativno simpatična po standardih obdobja.

Naslednja velika obnova se je začela v letu 1840 in za velik del nadzora je odgovornost prevzel dekan George Peacock (1839-1858). Leta 1845 je arhitekt George Basevi padel v smrt v zahodnem stolpu, vendar se zdi, da je bil za to kriv sam. George Gilbert Scott je bil odgovoren za več pomembnih del leta 1847, vendar ni videti, da bi obnovil celotno stavbo. To je bila njegova prva stolnica. Vrnil je osmerokotno luč, ki je stala že pred Essexovo obnovo in je resnično podobna izvirniku. Spet je ponovno izdelal kor, podoben tistemu iz štirinajstega stoletja in glavni oltar dve odprtini proti zahodu, ustvaril izrezljane lesene zaslone na vhodu v kor iz osmerokotnika in namestil bogato izrezljane in okrašene alabastrne pregrade. Različna nova oprema je zamenjala baročne elemente iz 1690-tih. V istem obdobju je William Wailes izdelal več vitražev in druge dal v okna osmerokotnika, transepta in v vzhodni krak. Les je bil nameščen na strop v ladji, poslikani prizori iz Stare in Nove zaveze, najprej je začel Henry Le Strange in po njegovi smrti leta 1862, jih je zaključil Thomas Gambier Parry, ki je prebarval tudi notranjost osmerokotnika.

Nadaljnji obsežen program konstrukcijskih obnovitvenih del je potekal med letoma 1986 in 2000 v času dekana Williama Pattersona (1984-1990) in Michaela Higginsa (1991-2003), ki jih je vodilo več odgovornih vodij: najprej Peter Miller, od leta 1994 Jane Kennedy. V letu 2000 je bila zgrajena procesijska pot, neposredno povezava med severnim korom in Marijino kapelo.

Glasba[uredi | uredi kodo]

Orgle[uredi | uredi kodo]

Detajl orgel iz National Pipe Organ Register

Organist[uredi | uredi kodo]

Opazna organista v stolnici Ely sta bila skladatelja Basil Harwood and Arthur Wills.

Muzej vitražev[uredi | uredi kodo]

Cerkvena ladja

Južni triforij je sedež Glass Museum Stained, zbirke vitražev od 13. stoletja do danes, ki je nacionalnega pomena in obsega dela pomembnih sodobnih umetnikov, tudi Ervina Bossanyia.

V popularni kulturi[uredi | uredi kodo]

 • Stolnica se kaže na obzorju na fotografiji albuma The Division Bell, Pink Floyd iz leta 1994.
 • Številni zborovski korali Johna Rutterja so bili snemani v stolnici, zgodnji posnetki pa v Lady chapel.
 • Direktno se na stolnico sklicuje Philippa Pearce v otroški knjigi Tom's Midnight Garden. Celovečerni film z istim naslovom je izšel leta 1999.
 • Del filma Elizabeta: The Golden Age je bila posneta v stolnici.
 • Snemanje The Other Boleyn Girl se je odvijalo v stolnici augusta 2007.
 • Del novele Marcusa Sedgwicka, Floodland poteka v stolnici.
 • Neposredno se sklicuje na stolnico Jill Dawson v noveli Watch Me Disappear.
 • Teden dni v novembru 2009 je potekalo snemanje filma The King's Speech namesto v Westminstrski opatiji.
 • V aprilu 2013 je Mila Kunis snemala film Jupiter Ascending.
 • Film Macbeth je uporabljal stolnico od februarja do marca 2014.

Viri[uredi | uredi kodo]

 1. English translation from the Latin A History of the English Church and People Penguin Books 1968 ISBN 0 14 044042 9
 2. Fairweather, Janet English translation from the Latin Liber Eliensis, a History of the Isle of Ely from the Seventh Century to the Twelfth The Boydell Press 2005 ISBN 1 84383 015 9
 3. For the origin of the word "tawdry", see Æthelthryth.
 4. Whitelock, D., 'The Conversion of the Eastern Danelaw', in Saga-Book of the Viking Society 12, London 1941.
 5. [1] Consumption and Pastoral Resources on the Early Medieval Estate, accessed 12 July 2007
 6. Letters Patent Henry VIII, XIV, pt 2, Nos 542, 584,XV, No 1032
 7. Liber Eliensis Book II para 144

Literatura[uredi | uredi kodo]

 • W. E. Dickson. Ely Cathedral (Isbister & Co., 1897).
 • Richard John King. Handbook to the Cathedrals of England – Vol. 3, (John Murray, 1862).
 • D. J. Stewart. On the architectural history of Ely cathedral (J. Van Voorst, 1868).
 • Peter Meadows and Nigel Ramsay, eds., A History of Ely Cathedral (The Boydell Press, 2003).
 • Lynne Broughton, Interpreting Ely Cathedral (Ely Cathedral Publications, 2008).
 • John Maddison, Ely Cathedral: Design and Meaning (Ely Cathedral Publications, 2000).
 • Janet Fairweather, trans., Liber Eliensis: A History of the Isle of Ely from the Seventh Century to the Twelfth Compiled by a Monk of Ely in the Twelfth Century (The Boydell Press, 2005).
 • Peter Meadows, ed., Ely: Bishops and Diocese, 1109–2009 (The Boydell Press, 2010).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]