Latinski križ

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Osnovna oblika latinskega križa

Latinski križ (tudi pasijonski križ) je ime za križ, pri katerem je vzdolžna palica daljša od prečne in ga prečna prečka nad sredino. V zahodnih cerkvah je najpogostejša oblika krščanskega križa.

Simbolično se križ nanaša na združitev neba in zemlje: vzdolžna palica predstavlja božansko, medtem ko prečna simbolizira povezavo z zemljo.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Iskanje pravega križa, risba iz leta 825

Upodobitev latinskega križa je zaznati iz 4. stoletja, upodobitev križa brez Križanega lahko prvič najdemo na sarkofagih 4. / 5. stoletje[1].

Latinski križ je prevladoval predvsem v zahodnem krščanstvu, kjer so ga dojemali kot dejansko obliko Jezusovega križa (od tod 'pasijonski križ'). Gre torej za običajno obliko križa v zahodni tradiciji, z nekaj izjemami.[2]

Arhitektura[uredi | uredi kodo]

Tloris latinskega križa. osenčen je transept

Postavitev romanske in gotske cerkve je običajno v obliki latinskega križa. Transept prečka ladjo blizu oltarja. Tako dobljeno križanje ločuje kor in s tem svetišče od vernikov.


Heraldika[uredi | uredi kodo]

Skozi stoletja se je izoblikoval pester nabor najrazličnejših heraldičnih oblik in vsaka oblika nosi svoje heraldično poimenovanje. V heraldiki se križ lahko pojavi v dveh oblikah; nekoč običajna figura na polju grba brez roba in kot del ščita.

Skandinavske zastave imajo osnovno obliko latinskega križa obrnjenega za devetdeset stopinj ("skandinavski križ"); to sega v Danebrog, sedanjo obliko je zaznati od leta 1219.

Znak[uredi | uredi kodo]

V Unicode je latinski križ naveden kot U+271D LATIN CROSS, ,med Emoji pa ✝️.[3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Gerd Heinz-Mohr: Lexikon der Symbole. Bilder und Zeichen der christlichen Kunst (= Diederichs gelbe Reihe. 150 Christentum). Diederichs, München 1998, ISBN 3-424-01420-6, S. 177.
  2. V pozni gotiki, kjer je Kristus upodobljen na drevesu življenja v obliki črke Y. Na primer na portalu dunajske minoritske cerkve.
  3. »✝️ Latin Cross Emoji«. Emojipedia (v angleščini). Pridobljeno 11. oktobra 2017.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]