Sekumady Conde

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sekumady Conde
Rojstvo7. maj 1980({{padleft:1980|4|0}}-{{padleft:5|2|0}}-{{padleft:7|2|0}}) (39 let)
Slovenj Gradec
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Poklictelevizijski voditelj, novinar

Sekumady Conde (tudi Seku M. Conde), slovenski pesnik, novinar in televizijski voditelj, * 7. maj 1980, Slovenj Gradec.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Conde je prvi temnopolti voditelj poročil na TV Slovenija, ki je svojo novinarsko pot začel v Mariboru na Radiu MARŠ, kasneje pa na Radiu Študent v Ljubljani. Leta 2007 se je odzval povabilu in se pridružil ekipi novonastalega parlamentarnega programa t. i. tretjega programa TV Slovenija. Urednica programa je Ljerka Bizilj. Istega leta je postal voditelj jutranjih poročil na TV Slovenija 1. Leta 2009 se je pridružil ekipi informativnega programa TV Slovenija 1, leta 2010 pa je postal voditelj dnevnih poročil na Prvem programu TVS. Vseskozi deluje tudi kot povezovalec raznih dogodkov in okroglih miz. V letih 2009 in 2010 je v knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani prirejal večere dokumentarnega filma o afriških vprašanjih. Leta 2010 je dobil nagrado Viktor za obetavno medijsko osebnost. Conde je tudi avtor in soavtor več pesniških zbirk in gledaliških predstav. Njegova prva samostojna pesniška zbirka KALIGADANGA je bila leta 2001 nominirana za najboljši knjižni prvenec. Leta 2008 je javnost razburil s svojo izjavo za revijo NAROBE, kjer je Slovence primerjal s čredo ovac, za kar je bil deležen številnih kritik.

Literarna dela[uredi | uredi kodo]

Conde je že zgodaj pokazal nadarjenost za literarno ustvarjanje. Piše predvsem pesmi in gledališka besedila. Leta 2000 je izdal svojo prvo samostojno pesniško zbirko KALIGADANGA, ki je bila leto pozneje nominirana za najboljši knjižni prvenec. Leta 2001 je ob krstni izvedbi njegove monodrame Sizif na begu, ki jo je Conde režiral v Mestnem gledališču Ptuj, izšlo tudi istoimensko dramsko besedilo. Leta 2003 je izšla njegova druga samostojna pesniška zbirka MARATAJANA. Conde vseskozi piše tudi zgodbe za otroke, eseje in druge publicistične prispevke.

Gledališče in film[uredi | uredi kodo]

Od leta 1994 se resno ukvarja z gledališkim ustvarjanjem, sprva kot igralec, kasneje pa večinoma kot režiser. Do leta 2009 je ustvaril ali pa sodeloval pri več kot dvajsetih predstavah. Leta 2006 je režiral dramo Biljane Srbljanović, Beograjska trilogija, kar je bila prva postavitev te drame v slovenskem jeziku pri nas. Pri svojem gledališkem delu je med drugim sodeloval z ustvarjalci, kot so Zvone Funda, Iva Zupančič, Štefka Drolc, Senka Bulić in Damir Zlatar Frey. Manjše vloge je odigral tudi v dveh slovenskih filmih. Leta 2002 v filmu GANGL in leta 2010 v filmu OBISK.

Zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Conde je po očetu Gvinejec in pripada 13 milijonski etnični skupini Mandinka (tudi Mandinko ali Malinke), ki živi na območju Zahodne Afrike. Je v neposrednem sorodu s predsednikom Republike Gvineje.


Sklici[uredi | uredi kodo]