Republika srbska

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
-{Република Српска}-
-{Republika Srpska}-

Република Српска


Republika Srbska
Zastava Republika Srbska Grb  Republika Srbska
HimnaМоја Република [Moja republika]
Lega Republika srbska
Glavno mesto Sarajevo (de jure)
Banja Luka (de facto)
[[Demografija {{{common_name2}}}|Banja Luka]] Banja Luka
Uradni jeziki Srbščina, Hrvaščina, Bosanščina[1]
Upravljanje Parlamentarna republika
 -  Predsednik Milorad Dodik
 -  Predsednik Vlade Željka Cvijanović
 -  Predsednik narodnega zbora Nedeljko Čuvrilović
 -  Предсједник:  
Valuta Konvertibilna marka (BAM)
Časovni pas +1 (-{CET}-)
UTC +2 (-{CEST}-)
Klicna koda +387

Republika Srbska, neuradno Srbska, je eden od dveh subjektov v Bosni in Hercegovini, poleg Federacije Bosne in Hercegovine.[2] Nahaja se v jugovzhodni Evropi, natančneje na Zahodnem delu Balkanskega Polotoka. Največje mesto Banja Luka ki predstavlja sedež večine institucij Republike Srbske kot tudi njeno politično, upravno, gospodarsko in visokošolsko središče.[3] Srbska meji z državno mejo z Republiko Srbijo, črno goro in Republiko Hrvaško, in z medentitetsko mejo na Federacijo Bosne in Hercegovine.

Ustanovljena je bila 9. januarja 1992, kot v Republika srbskega naroda Bosne in Hercegovine, z odločbo Skupščine srbskega naroda v Bosni in Hercegovini.[4] Sledeč splošnim okvirnom sporazuma za mir v Bosni in Hercegovini iz leta 1995 je postala mednarodno priznan pravni subjekt Bosne in Hercegovine.

Po podatkih popisa prebivalstva iz leta 2013, je v Republiki Srbski stanovlo 1.170.342 oseb. Iz rezultato popisa 2013 je razvidno, da je v Republiki Srbski skupno število hiš 408.825 in 584.261 stanovanj.

Republika Srbska je član Združenja Evropskih Pokrajin, ki podpira pokrajine v evropskih širitevah in procesu globalizacije. Predstavništva Republike Srbske v tujini prispevajo k napredku vseh oblik sodelovanja z institucijami in organizacijami v tujini. Republika Srbska ima sedem predstavništev v tujini in sicer v: Avstriji, Belgiji, Izraelu, Nemčiji, Rusiji, Združenih Državah Amerike in Srbiji. 

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Ime Republike Srbske etimološko izhaja iz imena naroda Srbov. 


Galerija[uredi | uredi kodo]

Opombe[uredi | uredi kodo]

Povezave[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Napaka pri navajanju: Neveljavna oznaka <ref>; sklici poimenovani Устав ne vsebujejo besedila (glej stran pomoči).
  2. ^ "Општи оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини — Анекс 4 — Устав Босне и Херцеговине Преамбула". http://www.oscebih.org/. OSCE. Састав. Босна и Херцеговина састоји се од два ентитета, Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске (у даљњем тексту "ентитети").  Zunanja povezava v |work= (pomoč)
  3. ^ "Општи подаци". http://www.banjaluka.rs.ba/. Град Бања Лука.  Zunanja povezava v |work= (pomoč)Спољашња веза у |work= (помоћ) Категорија:CS1 грешке: спољашње везе
  4. ^ "Фотомонографија Народне скупштине Републике Српске" (PDF). http://www.narodnaskupstinars.net/. Народна скупштина Републике Српске.  Zunanja povezava v |work= (pomoč)Спољашња веза у |work= (помоћ) Категорија:CS1 грешке: спољашње везе

Literatura[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]