Republika Srbska

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Republika srbska)
Republika Srbska
Република Српска
Republika Srpska
Zastava Republike Srbske Grb Republike Srbske
Himna: Моја Република (Moja republika)
Lega Republike Srbske
Območje Republike Srbske v Bosni in Hercegovini
Glavno mestoSarajevo (de jure)
Banja Luka (de facto)
Največje mesto Banja Luka
Uradni jeziki srbščina, hrvaščina, bosanščina[1]
Upravljanje parlamentarna republika
 -  predsednik: Milorad Dodik
 -  predsednik vlade: Radovan Višković
Valuta konvertibilna marka (BAM)
Časovni pas CET (UTC+1)
 -  poletni (DST): CEST (UTC+2)
Klicna koda +387

Republika Srbska, neuradno Srbska, je ena od dveh entitet v Bosni in Hercegovini, poleg Federacije Bosne in Hercegovine.[2] Zavzema približno 49 % površine države, povečini njen severni in vzhodni del. Največje mesto je Banja Luka, ki je sedež večine institucij Republike Srbske kot tudi njeno politično, upravno, gospodarsko in visokošolsko središče.[3] Srbska ima državno mejo z Republiko Srbijo, Črno goro in Republiko Hrvaško ter medentitetno mejo s Federacijo Bosne in Hercegovine.

Ustanovljena je bila 9. januarja 1992 kot republika srbskega naroda Bosne in Hercegovine, z odločbo Skupščine srbskega naroda v Bosni in Hercegovini.[4] Sledeč splošnim okvirom sporazuma za mir v Bosni in Hercegovini iz leta 1995 je postala mednarodno priznan pravni subjekt Bosne in Hercegovine.

Po podatkih popisa prebivalstva iz leta 2013 je v Republiki Srbski živelo 1.170.342 oseb. Iz rezultatov popisa 2013 je razvidno, da je v Republiki Srbski 408.825 hiš in 584.261 stanovanj.

Republika Srbska je članica Združenja evropskih pokrajin, ki podpira pokrajine v evropskih širitvah in procesu globalizacije. Republika Srbska ima sedem predstavništev v tujini, in sicer v Avstriji, Belgiji, Izraelu, Nemčiji, Rusiji, Združenih Državah Amerike in Srbiji.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Ime Republike Srbske etimološko izhaja iz imena naroda Srbov.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Povezave[uredi | uredi kodo]

  1. "Ustava Republike Srbske" (PDF). narodnaskupstinars.net. Narodni zbor Republike Srbske. Pridobljeno 9. 11. 2017.
  2. "Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini — Aneks 4 — Ustav Bosne i Hercegovine Preambula". oscebih.org. OSCE. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2016-03-26. Pridobljeno 2017-05-19. Sastav. Bosna i Hercegovina sastoji se od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (u daljnjem tekstu "entiteti").
  3. "Opšti podaci". banjaluka.rs.ba. Grad Banja Luka. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2017-11-08. Pridobljeno 2017-05-19.
  4. "Fotomonografija Narodne skupštine Republike Srpske" (PDF). narodnaskupstinars.net. Narodni zbor Republike Srbske.