Pogovor o Wikipediji:Kulturna dediščina Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Kulturna dediščina Slovenije na Wikipodatkih[uredi kodo]

Z malo pomoči administratorjev sem postavil infrastrukturo za označevanje enot slovenske kulturne dediščine na Wikipodatkih, kar lahko koristimo za delanje statistike (npr. število in delež popisanih enot), izvedbo fotografskih akcij ipd. Organizacija je taka:

Vse enote kulturne dediščine naj bi bile označene z lastnostjo (property)

Slovene Cultural Heritage designation (P1597), ki ima eno od štirih vrednosti:
intangible cultural heritage (Q18398453) - živa dediščina
movable cultural heritage (Q12799435) - premična dediščina
monument of national significance (Q18363603) - spomenik državnega pomena
monument of local significance (Q18363639) - spomenik lokalnega pomena
registered immobile cultural heritage (Q18519893) - registrirana nepremična kulturna dediščina Slovenije
Country (P17): Slovenia (Q215)
Jaz bi dodala še dve vrednosti,
Bom dodal. — Yerpo Ha? 15:02, 8. november 2014 (CET)
DaD Opravljeno, označeni so vsi iz kategorije, IDje ima za zdaj samo ene 15 cerkva, ker sem jih slučajno zbral za nekaj drugega. — Yerpo Ha? 21:27, 9. november 2014 (CET)
  • Živa mojstrovina državnega pomena, je živa dediščina, ki je razglašena za spomenik. Razglasitev pomeni, da lahko kandidira za vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine (npr. Borovo gostüvanje je vpisano v Register nima pa še status žive mojtrovine). Ne vem točno kam spada opis intangible cultural heritage.
Z "intangible cultural heritage" sem prevedel "živa kulturna dediščina" s tega seznama. Živa mojstrovina državnega pomena je podkategorija tega ali kako? Onih 5 z navedenimi odloki o razglasitvi? — Yerpo Ha? 15:02, 8. november 2014 (CET)
Najprej mora biti živa dediščina vpisana v Register. Pobudo za vpis v register žive dediščine lahko da vsakdo. Predlog za vpis pripravi pristojna organizacija. Enoto žive dediščine v register vpiše ministrstvo. Za žive mojstrovine se potem pripravi razglas s pomenom (državni, lokalni). Pravzaprav je vsaka živa dediščina vpisana v Register, nekatere pa kasneje dobijo posebni varstveni status. Pred pripravo nominacije za vpis nesnovne kulturne dediščine na enega od Unesco seznamov ali registra mora biti enota nesnovne kulturne dediščine (http://www.nesnovnadediscina.si/sl/unesco):
1. najprej vpisana v nacionalni Register žive dediščine (intangible cultural heritage = nesnovna (živa) kulturna dediščina), nato
2. razglašena za živo mojstrovino državnega pomena. Ko je enota zaščitena na najvišjem državnem nivoju (živa mojstrovina državnega pomena), se lahko prične priprava nominacije za Unesco seznama ali register. (living masterpiece of local significance, living masterpiece of national significance) - glej http://www.nesnovnadediscina.si/en

Vse enote nepremične kulturne dediščine (kulturni spomeniki) naj bi bile poleg tega označene z

Instance of (P31): cultural monument of Slovenia (Q12794452)
Slovene Cultural Heritage Register ID (P1587): številka iz Registra nepremične kulturne dediščine

Pogoji: vsaka enota z vpisanim ID-jem mora imeti:

Country (P17): Slovenia (Q215)
Instance of (P31): cultural monument of Slovenia (Q12794452)
Številko z 1–5 števkami
Samo eno unikatno številko

Kršitve pogojev zaznava bot, ki objavlja poročilo na d:Wikidata:Database reports/Constraint violations/P1587.

Vem, tisti ID-ji so mišljeni samo za enote iz Registra nepremične kulturne dediščine. — Yerpo Ha? 15:02, 8. november 2014 (CET)

Trenutno so označeni vsi spomeniki državnega pomena, ki imajo članke pri nas, in enote žive dediščine. Označeni so tudi nekateri lokalni spomeniki iz podkategorij v Kategorija:Nepremični spomeniki lokalnega pomena, vendar nimajo še vsi ustrezajočih objektov v Wikipodatkih. Poleg tega cca. 60 lokalnih spomenikov s svojimi članki sploh še ni v teh kategorijah, ker {{Infopolje Zgodovinska znamenitost}} ne kategorizira avtomatsko po občinah - to počne samo {{Infopolje RKD}} (v člankih je eno ali drugo).

  • Infopolje Zgodovinska znamenitost lahko nadgradim, da sebo kategorizacija izvajala avtomatsko.
To bi precej olajšalo zadevo. — Yerpo Ha? 15:02, 8. november 2014 (CET)
Ok, bom pogledala kako rešiti zadevo.
DaD Opravljeno ... Infopolje Zgodovinska znamenitost je nadgrajeno, sedaj je potrebno za vse članke umeščene v Kategorija:Kulturna dediščina Slovenije brez parametra občina dodati |občina= in izbrisati že vpisano kategorijo (bom to storila sama, da bom sproti še dodatno preverila delovanje). --Pinky sl (pogovor) 14:21, 11. november 2014 (CET)
DaD Opravljeno, Kategorija:Kulturna dediščina Slovenije brez parametra občina je trenutno prazna, tako da sem zaključila s popravljanjem člankov. --Pinky sl (pogovor) 12:12, 14. november 2014 (CET)
Krasno, bom potem naslednji teden naštepal Wikipodatke (ta vikend ne bo časa). — Yerpo Ha? 13:20, 14. november 2014 (CET)

Zgledi ustrezno opremljenih objektov:

Živa dediščina: Kurentovanje (Q2593801)
Spomenik državnega pomena: Aljažev stolp (Q650987)
Spomenik lokalnega pomena: Celjski grad (Q3355366)
Premična dediščina: — (obstaja sploh kje seznam?)
  • Register premične kulturne dediščine v praksi še ni vzpostavljen. Evidence vodijo posamezni muzeji, ki so za enoto zadolženi ... torej ID-ja v dogledenem času ne bomo dobili. (npr. če bi kdo hotel opisati Koščeno piščal iz Divjih bab I).
Mislil sem vsaj kakršenkoli spletno dostopen seznam, tudi če nimajo enotnega številčenja. Kakšen Sejalec bo verjetno že spadal sem, ampak če ni nikjer jasno zabeleženo, je PMM bolje, da zaenkrat pustimo.
Se strinjam, da zadevo zaenkrat pustimo.
Problemi oz. netočnosti
Se strinjam, da zadevo zaenkrat naredimo tako kot si predlagal.
  • Članki opisujejo posamične dele istega spomeniškega območja, spomeniško območje kot celota pa nima svojega članka ker ni dobro definirano. Primer: Emonska cesta, Vegova ulica in Trg francoske revolucije; dokler ni boljše ideje, imajo vsi iste ID-je in pač kršijo pogoj.
Tole se mi ne zdi hud problem in bi ga kar pustila. Lahko pa bi podvojili Slovene Cultural Heritage designation, npr. monument of national significance dodamo še part of monument of national significance in tele nove izločili iz preverjanja.
Bom potem kar pustil. PMM bi zgledalo čudno, da je hkrati označen kot spomenik in del spomenika. — Yerpo Ha? 13:33, 9. november 2014 (CET)
  • Deli istega območja so ločeno razglašeni za spomenike, ampak nima smisla drobiti njihovih enciklopedičnih opisov, ker tvorijo povezano celoto. Primer: Grad Snežnik, "Območje gradu Snežnik" in "Park gradu Snežnik" so ločeni spomeniki, članek in s tem objekt je samo en; dokler ni boljše ideje, ima objekt samo ID "glavnega" dela spomenika (za ta primer grad Snežnik z ID-jem 670).
Ker ima Grad Snežnik nanj vpisna 2 državna spomenika, bi lahko vpisal oba EŠD 670 in EŠD 8765; tiste z nižjim statusom pa lahko izpustimo.
Lahko pa bi malce predrugačili podatke v Wikidata - v slogu Zlatka Zahoviča v Q207186 (član športnih ekip -> Slovenska nogometna reprezentanca: datum začetka, datum konca, reprezentančni nastopi, doseženi goli/točke). Za nas pa bi to lahko bilo Vrsta slovenske kulturne dediščine -> Spomenik državnega pomena -> EŠD 670, EŠD 875; Vrsta slovenske kulturne dediščine -> Spomenik lokalnega pomena -> EŠD 7909.
Ta možnost se mi ne zdi čisto ustrezna, saj bi z njo vnašali netočnosti v klasifikacijo. Za EŠD 670 velja "instance of": "castle", za EŠD 8765 in EŠD 7909 pa ne. Mislim, da bilo bolje naredit objekte brez povezave z Wikipedijskim člankom za "pomožne" spomenike - po pravilih Wikipodatkov lahko obstaja tudi objekt brez povezav, če se nanaša na nekaj preverljivega, kar vnosi v RKD definitivno so. — Yerpo Ha? 13:33, 9. november 2014 (CET)
Kaj pa, če naredimo mehke preusmeritvene strani npr. Območje gradu Snežnik in Park gradu Snežnik na kateri je dodana tudi predloga {{Začasna preusmeritev}} po zgledu (:en:Template:R with possibilities) z ustrezno ročno kategorizacijo na Nepremični spomeniki .... Občine Loška dolina. V osnovnem članku pa dodamo poglavje o dodatnih zaščitenih območjih brez infopolja. Na ta način prazne povezave v Wikidata ne bo, pa še mi bomo imeli evidenco. --Pinky sl (pogovor) 19:48, 9. november 2014 (CET)
Nisem prepričan, da se objekti lahko povezujejo na preusmeritvene strani, kolikor vem jih kar z boti eliminirajo (razen če je možno to preprečiti s predlogo). Dodatna vsebina lahko seveda samo koristi, ampak to je že drug štos. — Yerpo Ha? 20:06, 9. november 2014 (CET)
Imaš prav glede preusmeritvenih strani. Vendar pa se da to obvozit, glej en:Logical system - d:Q17488292. --Pinky sl (pogovor) 22:18, 9. november 2014 (CET)
"Mehka" preusmeritev pa res ne šteje strojno kot preusmeritvena stran. Lahko zaradi mene naredimo tako. — Yerpo Ha? 07:47, 10. november 2014 (CET)
To-do

Kot rečeno, še kar precej lokalnih spomenikov, o katerih članke že imamo, ni označenih. To bom zdaj počasi reševal, če bo kdo sodeloval pa tudi ne bo nič narobe. Če napišete nov članek o kaki enoti slovenske kulturne dediščine, je koristno zanjo ustvariti tudi objekt v Wikipodatkih in ga opremiti. Za spremljanje in vzdrževanje infrastrukture kot celote obstaja nekaj uporabnih orodij (ročno opremljati stotine objektov je mukotrpno in nesmiselno):

Wikidata Item Creator - serijsko ustvarjanje objektov iz seznama naslovov člankov (npr. copy-paste iz Posebno:UnconnectedPages).
AutoList2 - hitri seznami objektov, ki ustrezajo vnesenim pogojem. Zgled: ukaz claim[P1587] and noclaim[P31:Q12794452] v polju WDQ vrne objekte, ki imajo vnesen ID dediščine, niso pa označeni kot kulturni spomeniki Slovenije (trenutno noben). Zna iskati tudi po kategorijah v Wikipediji in kombinirati sezname na različne načine.
QuickStatements - serijsko dodajanje oznak; to možnost ima tudi AutoList2, vendar je QuickStatements bistveno hitrejši.

Najbrž mi ni treba poudarjati, da je treba pazljiv, ker človek hitro naredi serijo 100 napak, ki jih je treba potem popravljati, po možnosti "peš". Toliko zaenkrat, če ima kdo kakšen predlog ali vprašanje, sem pa na voljo. — Yerpo Ha? 11:23, 8. november 2014 (CET)

Še kot zanimivost: tale dokument iz leta 2010 omenja, da je vseh registriranih enot okoli 30.000. — Yerpo Ha? 20:11, 9. november 2014 (CET)

Komentarji[uredi kodo]

  • Moji prvi komentarji - glej zeleno, mi je zmanjkalo časa da pridem do konca, sem prišla do Problemi oz. netočnosti. --Pinky sl (pogovor) 14:46, 8. november 2014 (CET)
  • Moji dodatni komentarji - glej modro. Sicer pa občasno dodajam predloge v članke. Grem pa po abecednem redu občin ... sem pri Občini Kamnik. --Pinky sl (pogovor) 22:13, 8. november 2014 (CET)

Statistika uporabe oznake na Wikipodatkih se vodi na Wikidata:Database reports/Constraint violations/P1597. Trenutno stanje: 360 registriranih enot, 214 spomenikov lokalnega pomena, 109 spomenikov državnega pomena in 10 enot žive dediščine, skupaj 693. — Yerpo Ha? 20:39, 12. november 2014 (CET)

Novi člani RKD[uredi kodo]

A tiste, ki se bodo vpisovali po tem, ko boš ti zagnal svojega bota, moramo naknadno na roke vpisovat? ... ali pa boš to ti občasno naredil? --Pinky sl (pogovor) 17:19, 14. november 2014 (CET)

Načeloma je bolje sproti, bom pa vsake toliko tudi jaz šel čez. Edina funkcija, ki je še nisem odkril (to počnem z orodji, naštetimi zgoraj, ne z botom), je iskanje člankov v določeni kategoriji, ki niso povezani z objektom v Wikipodatkih - tako da če kdo najde, se priporočam. — Yerpo Ha? 09:26, 15. november 2014 (CET)
Mogoče bi lahko razširila delovanje infopolj, da bi EŠD preverjali v Wikipodatkih (članke brez vpisanega EŠD v Wikipodatkih bi umestili v posebno vzdrževalno kategorijo)? --Pinky sl (pogovor) 17:29, 15. november 2014 (CET)
Če bomo šli v smer črpanja podatkov za infopolja iz Wikipodatkov, potem bo v končni fazi nekdo moral. Po svoje je lažji primer za testirat kot infopolja za osebe, ker so bistveno manj kompleksni podatki. — Yerpo Ha? 19:12, 15. november 2014 (CET)
Glej - Kategorija:EŠD podatka ni v Wikipodatkih, lahko pa naredim še za kakšnega drugega. Če nima EŠD v Wikipodatkih, infopolje pa uporablja EŠD, se članek umesti v omenjeno kategorijo. Toliko zaenkrat, naredit se da marsikaj. --Pinky sl (pogovor) 20:23, 15. november 2014 (CET)

EID (EŠD) za živo kulturno dediščino[uredi kodo]

Za Živo kulturno dediščino se uporablja »Enotna identifikacija dediščine« (EID), za Nepremično dediščino pa »Evidenčna številka enote« (EŠD). Jaz bi vseeno vpisala EID v Wikipodatke (lahko tudi kot EŠD), saj sedaj tam manjkajo. --Pinky sl (pogovor) 18:41, 25. november 2014 (CET)

Potem bo treba zlobirat novo lastnost (property). Vpisovati kot EŠD bi bilo PMM narobe. Nisem pa čisto prepričan, da bodo na Wikipodatkih za ustanovitev nove lastnosti, ki ima samo nekaj deset potencialnih uporab. — Yerpo Ha? 18:44, 25. november 2014 (CET)
Sem predlagal, pa da vidimo. d:Wikidata:Property proposal/Authority control#Unique heritage identification. — Yerpo Ha? 19:33, 25. november 2014 (CET)

Hierarhično?[uredi kodo]

Hmm, tole mi ni čisto jasno:
(P1597)

nesnovna kulturna dediščina (Q18398453)
Premična kulturna dediščina (Q12799435)
kraj kulturne dediščine Slovenije (Q18564289)- označi vse z EŠD (P1587)
registrirana nepremična kulturna dediščina Slovenije (Q18519893)
kulturni spomenik Slovenije (Q12794452)
spomenik državnega pomena (Q18363603), spomenik lokalnega pomena (Q18363639)

(P1597) naj bi imela vrednosti: živa kulturna dediščina (Q18398453), Premična kulturna dediščina (Q12799435), Spomenik državnega pomena (Q18363603), Spomenik lokalnega pomena (Q18363639), registrirana nepremična kulturna dediščina Slovenije (Q18519893). --Pinky sl (pogovor) 22:19, 25. november 2014 (CET)

Mišljena je hierarhija osnovnih pojmov za jasnost - na Wikipodatkih je zapisana z relacijami vsebuje (P527) - podpomenka od (P279). V P1597 se vnese samo najnižje podpomenke (oz. pri prvih dveh osnovne razrede, ker nimata podpomenk), ker so to najbolj specifične oznake in je na ta način informacija kompletna. Pri spomenikih sem moral naredit nekaj takih "vmesnih" podpomenk predvsem zato, da lahko bot pravilno zazna relacijo primerek od (P31), ker je rahlo okoren. Upam, da je razumljivo oz. da ni narobe. — Yerpo Ha? 07:34, 26. november 2014 (CET)

(P1597)

  1. nesnovna kulturna dediščina (Q18398453) - zaenkrat brez evidenčne številke in ostalih podatkov o dediščini
  2. Premična kulturna dediščina (Q12799435) - zaenkrat brez evidenčne številke in ostalih podatkov o dediščini
  3. kraj kulturne dediščine Slovenije (Q18564289) oz. nepremična kulturna dediščina - obvezna označitev z EŠD (P1587)
Redirect arrow without text (cropped).svg registrirana nepremična kulturna dediščina Slovenije (Q18519893) (brez varovanega statusa spomenika)
Redirect arrow without text (cropped).svg kulturni spomenik Slovenije (Q12794452) (ima varovani status spomenika), ki ima lahko sledeče vrednosti:
Redirect arrow without text (cropped).svg spomenik državnega pomena (Q18363603)
Redirect arrow without text (cropped).svg spomenik lokalnega pomena (Q18363639)

-Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Pinky sl (pogovorprispevki) 13:04, 26. november 2014‎.

Kar spremeni, če se ti zdi bolje. — Yerpo Ha? 13:26, 26. november 2014 (CET)

Kobariški muzej ... Mašerova hiša[uredi kodo]

Kobariški muzej se nahaja v Mašerovi hiši (EŠD 5049). Ne vem, ali je smiselno za Mašerovo hišo pisati ločen članek.--Pinky sl (pogovor) 19:03, 28. november 2014 (CET)

Za podatke o arhitekturi ipd. bi bilo PMM dovolj ustvariti poglavje o hiši in dati infopolje RKD tja. — Yerpo Ha? 20:28, 28. november 2014 (CET)

Novi pregledovalnik Registra in vmesnik za strojno branje[uredi kodo]

Kot obljubljeno, tu so podrobnosti o novem pregledovalniku RKD.

Pregledovalnik je dostopen na naslovu https://gisportal.gov.si/portal/apps/webappviewer/index.html?id=df5b0c8a300145fda417eda6b0c2b52b, v obliki plasti na državnem prostorskem (GIS) portalu. Vsaka enota je predstavljena kot poligon, ki zaobjema parcelo (točkaste enote so v obliki majhnih trikotnikov ali krogcev), ob kliku nanj se odpre opis s podatki, kot so bili že v starem pregledovalniku. Povezovanje na konkretno enoto je možno v obliki https://gisportal.gov.si/portal/apps/webappviewer/index.html?id=df5b0c8a300145fda417eda6b0c2b52b&query=RNPD_4274_1%2CESD%2C###, kjer je "###" številka enote brez vodilnih ničel (že posodobljeno na projektni strani in v Wikipodatkih). Poleg RKD je na voljo pregledovalnik pravnih režimov varstva kulturne dediščine (eVRD), na https://gisportal.gov.si/portal/apps/webappviewer/index.html?id=403a54629867466e940983d70a16ad9e.

Za nas morda še bolj zanimiv je vmesnik za strojno branje (API), ki odpira možnost uvoza v Wikipodatke. Citiram informatika Direktorata za kulturno dediščino:

Za eVRD prevzem podatkov imamo vzpostavljen ločen servis "evrd_servis", saj ne dovoljujemo prevzema polja Opis.
Na spodnji povezavi so na voljo informacije o JSON. geoJSON, WMS, MapServer in WFS APIjih.
Za eVRD: https://gisportal.gov.si/arcgis/rest/services/MK/Evrd_servis/MapServer
Za RKD (RNPD): https://gisportal.gov.si/arcgis/rest/services/MK/RKD_servis/MapServer

Naša infrastruktura temelji na oracle+esri kar pomeni, da lahko izbiramo med zapisom geometrije v SDE (esri) ali SDO (oracle) formatu. Ker želimo biti čim bolj prijazni do aplikacij, ki nimajo esri tehnologije in biti vsaj v zapisu podatkov neodvisni, so vsi naši servisi v SDO formatu (geometrija in ks sta zapisana posebej). Iz istega razloga uporabljamo REST in ne SOAP.
Te informacije in navedeni API-ji so vse kar rabite, da se priklopite na nas in izvajate strojno branje.

Neroden del je, da so prostorske informacije v obliki poligonov, česar Wikipodatki (še) ne morejo prebaviti. Za koordinate je rekel: "Če se za Wiki raje nameni točke (tako kot za izbor registra) potem je potrebno vzpostaviti še en servis." Tako da bom vprašal, kakšen problem bi bil vzpostaviti ta nov servis oz. ali obstaja kakšna neposredna zveza med točkami poligona in koordinatami (povprečje?), da lahko sami preračunamo. — Yerpo Ha? 08:44, 4. november 2018 (CET)