Sejalec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sejalec
UmetnikIvan Grohar
Leto1907 (1907)
TehnikaOlje na platnu
Mere120 cm × 108 cm
KrajNarodna galerija Ljubljana, Ljubljana

Sejalec je impresionistična slika, njen avtor je Ivan Grohar. Idejo za sliko je morda dobil že 1905, končal pa jo je 1907. V središču slike je kmet pri delu - seje semena na zorano njivo na zgodnje megleno jutro. V ozadju stoji kozolec, ki je značilen za slovensko pokrajino, pogled nas dalje vodi na skale majhnega hriba Kamnitnik v bližini Škofje Loke. Slika naj bi po pripovedovanju Franceta Steleta nastala v Gostečah.

Motiv bi morda lahko razumeli kot metaforo Slovencev konec 19. oziroma začetek 20. stoletja. V tem času se je pred narodom risala nejasna prihodnost. Tako bi sliko morda lahko interpretirali kot simbol slovenskega naroda, ki seje, da bo lahko prideloval, pa tudi prikaz človeške povezanosti z naravo. Prav tako gre za odsev slovenskega prehoda iz podeželske v urbano kulturo.

Prvič je Grohar sliko predstavil na razstavi v novem slovenskem kulturnem domu v Trstu leta 1907. Slika je bila takoj prepoznana kot izredno kvalitetno delo in kot slovenski nacionalni mit, a prodal je takrat ni.

Velja za Groharjevo najpomembnejše delo in je hkrati ena najbolj poznanih slik slovenskih slikarjev. Uporablja jo umetniška skupina IRWIN, kot tudi semensko podjetje Semenarna Ljubljana. Motiv je prikazan tudi na slovenskem kovancu za 5 centov.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]