Irwin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Irwin je slovenska umetniška skupina, ki jo sestavljajo umetniki Dušan Mandič, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek in Borut Vogelnik. Sestavljajo del kolektiva Imenovanega NSK. Svoje ime je prevzela od tovarne ur v Chicagu. Pomeni svojevrsten fenomen sodobne umetnosti v Evropi. Svoje delo opisujejo kot »retroprincip« oz »retroavantgardo«[1]. Prvotno se je skupina imenovala R IRWIN S (1983–1985). Takrat je bil njen član tudi Marko A. Kovačič.

Skupini je bolj ljubo, da je njihovo delo kolektivno in ne individualno. Poleg tega skupina IRWIN nikoli ne podpisuje svojih del individualno; prav nasprotno; podpisani so z žigom ali podpisom, ki dokazuje da je delo nastalo v kolektivu IRWIN.

Čeravno so v prvi vrsti slikarji, sodelujejo v številnih projektih ostalih kolektivov NSK, ki se razteza od gledališča do videa. V letu 1992 so v sodelovanju z Michaelom Bensonom oblikovali performans imenovan Black Square on Red Square (Črni kvadrat na Rdečem trgu), v katerem so ogromen črn kvadrat iz blaga, dolg 22 metrov, raztegnili na Rdečem trgu v Moskvi v spomin na Kazimirja Maleviča in suprematizem.

IRWIN je 21. aprila 2004 v Ljubljani prejel Jakopičevo nagrado, največjo vsakoletno nagrado na področju Slovenske likovne umetnosti.

Viri[uredi | uredi kodo]

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

  • Neue Slowenische Kunst. Irwin: East art map: Contemporary art and Eastern Europe. London: Afterall, Central Saint Martins College of Art and Design, University of the Arts London, Cambridge [etc.], zadnji ponatis: 2006 ISBN 1-84638-005-7 (COBISS)
  • Neue Slowenische Kunst. Irwin: Arns, Inke: Irwin retroprincip. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2006. ISBN 86-11-17596-4 (COBISS)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • IRWIN na straneh (virtualne) države NSK