Irwin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Irwin je slovenska umetniška skupina, ki jo sestavljajo umetniki Dušan Mandič (*1954), Miran Mohar (*1958), Andrej Savski (*1961), Roman Uranjek (*1961) in Borut Vogelnik (*1959). Bili so sestavni del umetniškega kolektiva, imenovanega NSK (po letu 1992 pa so prevzeli vodstvo umetniškega projekta Država NSK v času. Svoje ime je skupina IRWIN prevzela od nekdanje tovarne ur v Chicagu. Način oz. usmeritev svojega dela so opisali kot »retroprincip«[1]. Prvotno se je skupina imenovala R IRWIN S (ali s celotnim imenom "Rrose Irwin Selavy", 1983–1985). Takrat sta bila njena člana tudi Marko A. Kovačič in Bojan Štokelj (1956 - 2001), malo kasneje se ji je pridružil scenograf Gledališča sester Scipion Nasice Miran Mohar, njihova sodelavka je postala tudi dramaturginja le-tega Eda Čufer. Leta 1984 je skupina Irwin s skupaj tem gledališčem (oz. njegovini kasnejšimi reinkarnacijami pod vodstvom Dragana Živadinova) in skupino Laibach soustanovila umetniški kolektiv Neue Slowenische Kunst (NSK); Roman Uranjek in Miran Mohar sta bila tudi člana njenega oblikovalskega studia Novi kolektivizem (NK).

Skupini je bolj ljubo, da je njihovo delo kolektivno in ne individualno. Poleg tega skupina IRWIN nikoli ne podpisuje svojih del individualno; prav nasprotno; podpisani so z žigom ali podpisom, ki dokazuje da je delo nastalo v kolektivu IRWIN.

Čeravno so v prvi vrsti slikarji, sodelujejo v številnih projektih ostalih kolektivov NSK, ki se razteza od gledališča do videa. V letu 1992 so v sodelovanju z Michaelom Bensonom oblikovali performans imenovan Black Square on Red Square (Črni kvadrat na Rdečem trgu), v katerem so ogromen črn kvadrat iz blaga, dolg 22 metrov, raztegnili na Rdečem trgu v Moskvi v spomin na Kazimirja Maleviča in suprematizem.

IRWIN je 21. aprila 2004 v Ljubljani prejel Jakopičevo nagrado, najpomembnejšo slovensko nagrado, ki jo podeljujejo na področju likovne umetnosti.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. "NSK 2000? - Irwin in Eda Čufer v intervjuju Joanne Richardson, Subsol, 2000". Pridobljeno dne 24. marca 2008.

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

  • Neue Slowenische Kunst. Irwin: East art map: Contemporary art and Eastern Europe. London: Afterall, Central Saint Martins College of Art and Design, University of the Arts London, Cambridge [etc.], zadnji ponatis: 2006 ISBN 1-84638-005-7 (COBISS)
  • Neue Slowenische Kunst. Irwin: Arns, Inke: Irwin retroprincip. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2006. ISBN 86-11-17596-4 (COBISS)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • IRWIN na straneh (virtualne) države NSK