Kim Jong-un

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Kim Džong-un
김정은
Kim Jong-un IKS 2018.jpg  *
Predsednik Narodne obrambne komisije
Trenutni nosilec naziva
Začetek delovanja
17. december, 2011
Predhodnik Kim Džong-il
Vrhovni poveljnik Ljudske armade Severne Koreje
Trenutni nosilec naziva
Začetek delovanja
17. december, 2011
Predhodnik Kim Džong-il
Osebni podatki
Rojstvo 8. januar 1984({{padleft:1984|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:8|2|0}})[1] (35 let)
Pjongjang
Narodnost Korejska
Politična stranka Delavska partija Severne Koreje
Partnerji Ri Sol-ju
Poklic politik
Podpis KimJongUnSign.png

Kim Džong-un (korejsko 김정은), severnokorejski voditelj, * 8. januar, 1984, Pjongjang, Severna Koreja.

Kimov oče Kim Jong il je svojega sina na mesto predsednika postavil že septembra 2011, formalno pa je to postal po smrti svojega očeta, decembra istega leta.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Kot letnica Kimovega rojstva se navaja leto 1984, čeprav naj bi se rodil leto kasneje. Rodil se je kot najmlajši, tretji sin očeta Kim Jong-ila in matere Ko Jong-hui. Kot majhen naj bi domoval na severnokorejskem veleposlaništvu v Švici, kjer je obiskoval javno šolo Liebefeld-Steinhölzli, seveda pod spremenjenim imenom Pak Chol oz. Pak Un[2]. Vrstniki ga opisujejo kot mirnega, tihega in nevpadljivega otroka. Že zgodaj se je navdušil na košarko, v igri - predvsem kot organizator igre - je nerad izgubljal. Študentska leta je preživel v domovini, kjer je na Univerzi Kim il-sunga diplomiral iz fizike.

Kljub temu, da je bil Jong-un tretji sin, je bilo že nekaj let pred smrtjo Kima Jong-ila vsebolj jasno, da bo ravno on nasledil vodenje države. Oče ga je namreč imenoval v Narodni obrambni odbor, kasneje pa je postal vodja tajne policije. Septembra 2010 je Kim Jong-il Jong-una tudi uradno napovedal kot svojega naslednika. Oblast je prevzel ob očetovi smrti, 17. decembra 2011.

Kmalu po prevzemu oblasti je dal usmrtiti pomočnika svojega strica Chan Sung-teka, ob koncu naslednjega leta pa tudi njega. Mediji so poročali, da naj bi ga vrgel psom.13. februarja 2017 so v Maleziji z živčnim strupom ubili Jong-unovega brata Kim Jong-nama, ki je živel v izgnanstvu na Kitajskem, od koder je javno oporekal načinu vladanja njegove družine. To je bil tudi najverjetnejši razlog, da leta 2011 ni prevzel oblasti v Severni Koreji. Umora sta bili obtoženi državljanka Vietnama in državljanka Indonezije, a sta se v zagovoru izgovorili, da sta mislili, da sta sodelovali v televizijski oddaji. Analitiki so ocenili, da je za umorom stal Kim Jong-un, ki naj bi se bal, da bi ga lahko brat izrinil s položaja. V zameno za izpustitev deveterice Malezijcev, zaprtih v Severni Koreji, je slednja dobila Jong-namovo truplo.

Mednarodna politika[uredi | uredi kodo]

Severna Koreja tudi pod vodstvom Kim Jong-una vodi samostojno politiko, brez večjih povezovanj s tujino. Džng-un kot voditelj dolgo ni zapustil države, saj naj bi se bal, da bi med njegovo odsotnostjo prišlo do prevzema oblasti. Prvi javno znani državniški obisk se je zgodil konec marca 2018, ko je Kim z vlakom odpotoval v Peking h kitajskemu predsedniku Ši Džinpingu.

25. aprila 2019 se je Kim prvič srečal s predsednikom Ruske federacije, Vladimirjem Putinom. Srečanje je potekalo na vzhodu Rusije, v mestu Vladivostok, blizu severnokorejske meje.

Vrh Trump-Kim[uredi | uredi kodo]

Leta 2017 je Severna Koreja pod Jong-unovim vodstvom še okrepila svoje raketne vaje in programe. Ostra retorika se je razvila predvsem med Severno Korejo in Združenimi državami Amerike. Donald Trump je zagrozil Severni Koreji, če bo z grožnjami nadaljevala, severnokorejske oblasti pa so se na to odzvale s pripravljenostjo na napad na ameriško vojno oporišče Guam. Besedno vojno je omilil Trump, ki je Jong-una povabil na bilateralno srečanje.

Vrh 2018 v Singapurju[uredi | uredi kodo]

Srečanje z Donaldom Trumpom 12. junija 2018 v Singapurju.

V juniju 2018 naj bi se Kim v Singapurju srečal z ameriškim predsednikom Trumpom. Srečanje je ameriška stran enkrat že odpovedala, a so se priprave na Vrh Trump-Kim nadaljevale. Sestala sta se 12. junija in podpisala dogovor o denuklearizaciji Severne Koreje pred očmi sveta. Prelomni dogodki so v Severni Koreji odprli novo poglavje, poglavje naprednega odpiranja svetu in ponujanja roke.

Vrh 2019 v Vietnamu[uredi | uredi kodo]

Ob koncu leta 2018 se je začelo govoriti o ponovnem bilateralnem srečanju. Zgodilo se je 27. februarja 2019 v Hanoju v Vietnamu[3]. Oba voditelja sta izrazila veliko pričakovanje od ponovnega srečanja. Trump je izrazil veliko željo po popolni odpovedi jedrskemu orožju na korejskem polotoku. Po krajšem rokovanju in pogovoru sta srečanje nadaljevala na delovni večerji ob delegatih. Pogovori naj bi se dotikali predvsem denuklearizacije in ameriških sankcij proti Severni Koreji. Slednja se jedrskim objektom še ni bila pripravljena odpovedati, zato tudi ZDA sankcij niso umaknile. Voditelja sporazuma o jedrski razorožitvi, niti preklica korejske vojne nista dosegla, kar je v javnosti vzbudilo več kritik, vrh je bil v večini medijev označen kot neuspešen poskus[4]. Le mesec dni po vrhu je severnokorejska stran sporočila, da razmišlja o prekinitni vseh pogajanj o jedrski razorožitvi, saj da je med državama omajano zaupanje in okrepljena sovražnost.[5]

Odnosi z Južno Korejo[uredi | uredi kodo]

Po več letih so se prvi opaznejši premiki k otoplitvi odnosov z Južno Korejo začeli v koncu leta 2017, ko so se sestali predstavniki obeh vlad oz. ministrstev za združitev. Prva večja pridobitev je bil dogovor, da se bosta reprezentanci obeh držav na otvoritveni slovesnosti Zimskih olimpijskih iger Pjongčangu predstavili pod združeno zastavo.

Z južnokorejskim predsednikom.

Februarja 2018 je Kim Jong-un na obisk v Severno Korejo povabil predsednika Južne Koreje. 1. aprila 2018 je Kim poskrbel za še eno presenečenje, saj je obiskal koncert južnokorejskih pop zasedb v Severni Koreji in se z njimi rokoval. 19. septembra 2018 je južnokorejski predsednik Moon Jae-in obiskal Severno Korejo. Na srečanju, ki je potekalo v Pjongjangu in sveti gori Paektu, je v prijateljskem odnosu z južnim sosedom Kim še enkrat potrdil namero o jedrski razorožitvi države.

Zasebno[uredi | uredi kodo]

Od leta 2009 je poročen z Ri Sol-ju, damo, ki v Severni Koreji velja za modno ikono in je izjemno priljubljena. Leta 2010 naj bi Jong-unu rodila sina. Znova naj bi jo v javnosti zasledili nosečo leta 2013, košarkaš Dennis Rodman je po povratku iz obiska potrdil, da je Ri Sol-ju rodila hčer. Obveščevalci so poročali, da naj bi Ri tretjič rodila leta 2017.

Še ena pomembna ženska njegovega političnega delovanja je njegova sestra Kim Yo-jong, ki ga spremlja na večini pomembnejših političnih dogodkih.

Čeprav je njegovo zdravstveno stanje državna skrivnost, so na plano prišle informacije o nekaterih težavah, ki bi naj bile posledica previsoke telesne teže.

Je velik navdušenec košarke, čemur priča tudi prijateljstvo z ameriškim košarkarjem Dennisom Rodmanom.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]