Kikladska civilizacija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Cycladic culture
Obdobjebronasta doba
Datumiokoli 3200 do okoli 2000 pred n. št.
Glavna nahajališčaFilakopa, Keros, Siros
Prednikneolitska Grčija
Naslednikminojska doba
Zgodovina Grčije
Neolitska Grčija 7000–3200 pr. n. št.
Minojska doba 2200–1450 pr. n. št.
Mikenska doba 1600/1550–1200/1120 pr. n. št.
Grška temna doba 1200/1120–776 pr. n. št.
Arhaična Grčija 776–500 pr. n. št.
Klasična Grčija 500–323 pr. n. št.
Helenistična Grčija 323146 pr. n. št.
Rimska Grčija 146 pr. n. št.324 n. št.
Bizantinsko cesarstvo 3241453
Osmanska Grčija 14531832
Moderna Grčija po 1832
Teme
Grški jezik Grška književnost
Vojaška zgodovina Imena Grkov

Kikladska civilizacija (tudi kikladska kultura ali kikladsko obdobje) je kultura zgodnje bronaste dobe, ki se je razvila na Kikladih v Egejskem morju in je svoj največji razvoj dosegla v obdobju med 3000 do 2000 pr. n. št.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Marmorna kikladska figurina, ki pripada kulturi Keros

Kikladska kultura, ki je pokrivala pozni neolitik in zgodnjo bronasto dobo, je najbolj znana po shematskih ploščatih ženskih idolih, ki so narejeni iz čistega belega marmorja. Je predhodnica velike civilizacije srednje bronaste dobe – minojske kulture, ki se je razvila na Kreti, na jugu. Mnoge figurine so bile ukradene iz grobov, da bi se zagotavljal trg s kikladskimi artefakti, ki se je razvil v začetku 20. stoletja. Samo 40 odstotkov od okoli 1400 najdenih figurin ima znan izvor, ker so tatovi uničili dokaze.

Kikladska kultura se je pred letom 4000 pr. n. št. razvila kot posebna neolitska kultura in združuje prvine iz Anatolije in grške celine. Temeljila je na vzgoji pšenice in divjega ječmena, gojenju ovc in koz, svinj ter lova na tune. Izkopavanja v Saliagosu in Kefali (na Keosu) kažejo na uporabo bakra. Na majhnih kikladskih otokih ni bilo veliko prebivalcev, a so vseeno našli dokaze o ladjah s po 50 veslačev. Ti otoki so izgubili pomen, ko je nastala bolje organizirana in učinkovita civilizacija na Kreti, razen Delosa, ki si je ustvaril ime zatočišča in se je obdržal vse do klasičnega obdobja (v Delski zvezi).

Kronologija kikladske civilizacije se deli na tri obdobja: zgodnjekikladsko, srednjekikladsko in poznokikladsko obdobje. Zgodnje, ki se je začelo okoli 3000 pr. n. št., je prešlo z arheološkega stališča v manj bogato srednjekikladsko obdobje okoli 2500 pr. n. št. Do konca poznega obdobja (okoli 2000 pr. n. št.) sta se kikladska in minojska civilizacija združili.

O periodizaciji kikladske civilizacije je nekaj nesoglasij, ena so kulturna, druga kronološka. Poskus uskladitve je povezan z raznimi kombinacijami, od katerih so nekatere omenjene spodaj:

Skupina figurin iz bronaste dobe, zgodnjekikladsko obdobje II
Kikladska kronologija[1]
Obdobje Datum Kultura Sodobna
celinska
kultura
zgodnjekikladsko I (ZK I) Grotta-Pelos
zgodnjekikladsko II (ZK II) Keros-Siros
zgodnjekikladsko III (ZK III) Kastra
srednjekikladsko I (SK I) Filakopa
srednjekikladsko II (SK II)
srednjekikladsko III (SK III)
pozno kikladsko I
poznokikladsko II
poznokikladsko II

Arheologija[uredi | uredi kodo]

Prvim arheološkim izkopavanjem iz leta 1880 je sledilo sistematično delo britanske šole iz Aten in Hristosa Tsuntasa, ki je preiskal grobišča na več otokih v letih 1898, 1899 in skoval izraz kikladska civilizacija. Zanimanje je potem zastalo in se nadaljevalo v sredini 20. stoletja, ko so se zbiralci potegovali za figurine, za katere se je zdelo, da so podobne skulpturam Jeana Arpa ali Constantina Brancusija. Mesta so izropali in nastala je živahna trgovina s ponaredki. Podatki o mnogih od teh kikladskih figurin so tako večinoma uničeni; njihovega pomena ne bomo nikoli povsem razumeli. Še en zanimiv in skrivnosten predmet je kikladska ponev.

Zgodnjekikladska kultura se je razvila v treh obdobjih, med okoli 3300 in 2000 pred našim štetjem, ko je bila bolj v ozadju naraščajočega vpliva minojske Krete. Izkopavanja v Knososu na Kreti so razkrila vpliv kikladske civilizacije na Knososu v obdobju od 3400 do 2000 pred našim štetjem, kot je razvidno iz najdb keramike.[2]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Kikladska umetnost

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]