Edvard VIII. Britanski

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Edvard VIII.
britanski kralj in indijski cesar, kasneje vojvoda windsorski
Bundesarchiv Bild 102-13538, Edward Herzog von Windsor.jpg
Edvard leta 1932
Vladanje 20. januar 193611. december 1936
Popolno ime Edward Albert Christian George Andrew Patrick David
Rojstvo (1894-06-23)23. junij 1894
White Lodge, Richmond, Surrey, Anglija
Smrt 28. maj 1972 (1972-05-28) (77 let)
Neuilly-sur-Seine, Pariz, Francija
Pokop Frogmore, Berkshire
Predhodnik Jurij V.
Naslednik Jurij VI.
Soprog(a) od Wallis, vojvodinja windsorska
Vladarska hiša Windsor
Oče Jurij V.
Mati Mary of Teck

Edvard VIII. Britanski (pravo ime Edward Albert Christian Andrew Patrick David, kasneje vojvoda windsorski), kralj Združenega kraljestva in cesar Indije, * 23. junij 1894, † 28. maj 1972.

Bil je sin britanskega kralja Jurija V. Kot mladenič je med prvo svetovno vojno služil v britanski vojski, kasneje pa je v imenu svojega očeta veliko potoval po kraljestvu in obiskoval podanike. Postal je priljubljena javna osebnost, po drugi strani pa je imel tudi sloves ženskarja in je povzročal očetu mnogo skrbi zaradi rednih afer s starejšimi, poročenimi ženskami.

Ob smrti očeta 20. januarja 1936 je postal kralj. Tudi v tej vlogi je nadaljeval z nespoštovanjem protokola, posebne skrbi pa je vzbujalo njegovo razmerje z Američanko Wallis Simpson, ki se je v tistem času ločevala od svojega drugega moža, kar je bilo za voditelja Angleške cerkve popolnoma neprimerno. Ker se ji ni želel odpovedati, hkrati pa je zaradi tega grozilo, da bo povzročil politično krizo v kraljestvu, se je namesto tega odpovedal prestolu in 10. decembra 1936 odstopil. 326 dni trajajoča vladavina je bila ena najkrajših v britanski zgodovini in nikoli ni bil kronan.

Prejel je naziv vojvoda windsorski in se junija naslednje leto poročil s svojo izvoljenko. Par je kljub nasprotovanju vlade odšel na turnejo po Nemčiji, kjer je navezal stike s Hitlerjem, o čemer so takrat obširno poročali nemški mediji. V času izbruha druge svetovne vojne sta bila z ženo v Franciji, od koder sta prebegnila na Portugalsko, od tam pa so ju proti njuni volji prepeljali nazaj v domovino. Zaradi suma, da simpatizirata z Nacisti, je Churchillova vlada Edvarda imenovala za guvernerja Bahamov ter ju tako spravila s poti. Po vojni sta se vrnila v Francijo in tam ostala do konca Edvardovega življenja.