Ana Britanska

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Anne
Portrait by Michael Dahl, 1705
Queen of Great Britain and Ireland
Vladanje1 May 1707 – 1 August 1714
NaslednikGeorge I
Queen of England, Scotland, and Ireland
Vladanje8 March 1702 – 1 May 1707
Coronation23 April 1702
PredhodnikWilliam III & II
Rojstvo6 February 1665
St James's Palace, Westminster, England
Smrt1 August 1714 (aged 49)
Kensington Palace, London, England
Pokop24 August 1714
Zakonec
(por. 1683; s. 1708)
Potomci
more...
Prince William, Duke of Gloucester
RodbinaStuart
OčeJames II of England
MatiAnne Hyde
ReligijaAnglicanism
PodpisSignature of Queen Anne

Anna, ki se je rodila šestega februarja 1665 in umrla prvega avgusta 1714 je bila kraljica Velike Britanije in Irske slediti ratifikacijo o aktih zveze na prvega Maja 1707, kateri je bil obrobljen na kraljestvih Škotske in Anglije. Pred tem je bila Kraljica Anglije, Škotske in Irske od leta 1702.

Anna se je rodila med vladavino svojega strica Kralja Charlesa II. Njen oče je bil Charlesov mlajši brat in njen domnevno dedič, James, katerega so sumili rimokatolištva je bilo nepopularno v Angliji. Na Charlsova navodila, sta Anna in njena starejša sestra Mary bili vzgojeni kot Anglikanki. Mary se je poročila z Nizozemskim protestantskim bratrancem, Williamom III. Oranžnim leta 1677, Anna pa se je poročila z luteranskim Princom Georgeom Danskim leta 1683 Po Charlsovi smrti leta 1685 je Jamesu uspelo priti na prestol. Že po treh letih je bil odstavljen v veličastni revoluciji leta 1688. Mary in William sta postala združena monarha. Čeprav sta si bili sestri blizu, so nesoglasja o Anninih financ, statusov in izbire poznanstva malo po Marijenem pristopu bili odtujeni. William in Mary nista imela otrok. Po Marijini smrti leta 1694, je William vladal sam do svoje smrti let 1702, koga je zamenjala Anna.


Med njeno vladavino, je bila Anna naklonjena Torynim politikom, kateri so bili bolj pripravljeni deliti njeno Angleško vero videti njene nasprotnike, WHIGS. Whigs so rastla bolj in bolj močna med vzrokom za vojno za Španski uspeh, do 1710 ko jih je Anna veliko odpustila iz pisarne. Njeno bližnje prijateljstvo z Saro Churchill, Nizozemsko, se je spremenilo kislo zaradi političnih razlik. Nizozemci so se maščevali z nelaskavim opisom o kraljici v njenih spominih, kar je bilo široko sprejeto pri zgodovinarjih do tega da je bila Anna ponovno ocenjena po koncu dvajsetega stoletja.

Anna je imela kugo zaradi revnega zdravja skozi njeno življenje, rasla je postopoma bolno in debelo. Kljub 17im nosečnostim je umrla.