Duoprizma

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skupina uniformnih p,q-duoprizem

Primer 16,16-duoprizme
Schleglov diagram
Projekcija iz središča 16-strane prizme. Prikazane so vse, razen ene nasprotne 16-strane prizme.
vrsta Prizmatični uniformni uniformni polihoron
Schläflijev simbol {p}x{q}
Coxeter-Dinkinov diagram
celice p q-strane prizme,
q p-strane prizme
stranske ploskve pq kvadratov,
p q-strane,
q p-strane
robovi 2pq
oglišča pq
slika oglišč
disfenoidni tetraeder
simetrija [p,2,q], reda 4pq
[[p,2,p]], reda 8p2, p=q
dual duopiramida
lastnosti konveksni, če sta obe osnovnici konveksni
Mreža 16-16 duoprizme. Prikazani sta dve skupini 16-stranih prizem. Zgornja in spodnja stranska ploskev navpičnega valja sta povezani, če ju zvijemo in povežemo v četrti razsežnosti (4D).

Duoprizma (tudi dvojna prizma) je v geometriji štirih in višjih razsežnostih politop, ki nastane kot kartezični produkt dveh politopov. Vsak od teh dveh politopov ima razsežnost dva ali višjo. Kartezični produkt n politopa in m politopa je (n+m) politop, kjer sta n in m enaka 2 ali več. Duoprizma z najnižjo razsežnostjo je tista, ki obstoja v štirirazsežnem prostoru kot polihoron (4 politop) in je kartezični produkt dveh mnogokotnikov v dvorazsežnem evklidskem prostoru. Natančneje to zapišemo kot množico točk:

kjer sta P1 in P2 množici točk, ki pripadajo odgovarjajočima mnogokotnikoma. Takšna duoprizma je konveksna, če sta obe osnovnici konveksni in sta povezani s prizmatičnimi celicami.

Poimenovanje[uredi | uredi kodo]

Štiri razsežna duoprizma se obravnava kot prizmatičen polihoron. Duoprizma, ki jo dobimo iz dveh pravilnih mnogokotnikov z isto velikostjo je uniformna duoprizma.

Duoprizme, ki jo sestavlja n mnogokotnikov in m mnogokotnikov imenujemo tako, da spredaj uporabimo predpono 'duoprizma' in nadaljujemo z osnovnimi mnogokotniki. Zgled: tristrano-petstrana duoprizma je kartezični produkt trikotnika in petkotnika.

Drugi način, ki pa je natančnejši, je osnovan tako, da uporabimo kot predpone števila, ki označujejo osnovne mnogokotnike. Zgled: 3,5 duoprizma je tristrano-petstrana duoprizma.

Druga imena lahko imajo še oblike:

  • q-strana p-strana prizma
  • q-strana p-strana dvojna prizma
  • q-strana p-strana hiperprizma

Izraz duoprizma je skoval svobodni izdajatelj, pisatelj in založnik ter ljubitelsjkipaleontolog in matematik George Olshevsky (rojen 1946).

Geometrija štirirazsežnih duoprizem[uredi | uredi kodo]

Pogled na notranjost 23-29 duoprizme projicirane na 3-sfero. Ko m in n postajata večja, se geometrija duoprizme približuje geometriji duocilindra tako kot se p-strana prizma približuje geometriji valja.

Štirirazsežna uniformna duoprizma nastane kot produkt pravilnega n-kotnega mnogokotnika in pravilnega m-kotnega mnogokotnika z enako dolžino robov. Omejen je z m-stranimiprizmami in n-stranimi prizmami. Zgled: kartezični produkt trikotnika in šestkotnika je duoprizma omejena s šestimi tristranimi prizmami in tremi šeststranimi prizmami.

Polihoronske duoantiprizme[uredi | uredi kodo]

Slike uniformnih polihoronskih duoprizem[uredi | uredi kodo]

Vse naslednje slike so Schleglovi diagrami, ki imajo prikazano samo eno celico. Duoprizme p-q so enake duoprizmam q-p. Izgledajo pa drugačne, ker so projicirane v središče druge celice.

6-prizma 6-6-duoprizma
Šeststrana prizma, projicirana na ravnino s perspektivo s središčem na šestkotniški stranski ploskvi, izgleda kot dvojni šestkotnik, povezan s (popačenimi) kvadrati. Podobno je 6-6 duoprizma projicirana na trirazsežnosti približek torusa, ki je šestkotniški v ravnini in preseku.

3-3

3-4

3-5

3-6

3-7

3-8

4-3

4-4

4-5

4-6

4-7

4-8

5-3

5-4

5-5

5-6

5-7

5-8

6-3

6-4

6-5

6-6

6-7

6-8

7-3

7-4

7-5

7-6

7-7

7-8

8-3

8-4

8-5

8-6

8-7

8-8

Sorodni politopi[uredi | uredi kodo]

Stereografska projekcija vrtečega se duocilindra, divided into a checkerboard surface of squares from the {4,4|n} skew polyhedron

Pravilni poševni poliedri {4,4|n} obstojajo v štirirazsežnem prostoru kot n2 kvadratne stranske ploskve n-n duoprizem, ki imajo 2n2 robov in n2 oglišč.

Duoantiprizme[uredi | uredi kodo]

Duoprizme , t0,1,2,3{p,2,q}, lahko alterniramo v duoantiprizme , s{p,2,q}, ki pa v splošnem ne morajo postati uniformne. Edina konveksna uniformna rešitev je trivialni primer p=q=2, ki je konstrukcija teserakta z nižjo simetrijo , t0,1,2,3{2,2,2}. Z alternacijo dobimo 16-celico , s{2,2,2}.

Edina nekonveksna uniformna rešitev je p=5, q=5/3, s{5,2,5/3}, ki jo konstruiramo iz desetih petstranih antiprizem in desetih pentagramskih križnih antiprizem in petdesetih tetraedrov. To telo je znano kot velika duoantiprizma (gudap) [1].

Politopi k_22[uredi | uredi kodo]

Duoprizme 3-3,-122 so prve v skupini uniformnih politopov, ki jih je Coxeter (1907 - 2003) označil za k22 serijo. Duoprizme 3-3 so slike oglišč za drugo skupino dvojno rektificirani 5 simpleks. Četrta skupina je evklidsko satovje 222. Zadnja skupina pa je nekompaktno hiperbolično satovje 322. Vsak naslednji uniformni politop se dobi iz prejšnjega kot njegova slika oglišča.

Oblike politopov k22
n 4 5 6 7 8
Coxeterjeva
grupa
A22 A5 E6 =E6+ E6++
Coxeterjev
diagram
graf
ime −122 022 122 222 322

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]