Dravska dolina v Avstriji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Spodnja Dravska dolina pri Bistrici/Feistritz proti severozahodu
Rožna dolina pri Borovljah

Dravska dolina je glavna dolina avstrijske dežele Koroške in Vzhodne Tirolske. Tirolski zgornji tok Drave se imenuje Pustriška dolina.

Dravska dolina poteka pretežno v smeri zahod-vzhod in je ena od treh velikih vzdolžnih dolin v Avstriji, ki so povezane z geološkimi prelomnicami alpske gorske formacije. Na obmejnem območju med Južno in Vzhodno Tirolsko tvori del Periadriatskega šiva.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Dravska dolina se začne na Vzhodnem Tirolskem pri mestu Lienz in konča na Spodnjem Štajerskem tik pred Mariborom. Drava, po kateri je dobila ime, izvira zahodno od Lienza pri Toblaškem polju na Južnem Tirolskem (Italija) in teče skozi Pustriško dolino do Lienza.

V ledeni dobi so Dravsko dolino razširili ledeniki in oblikovali široko ledeniško dolino. V delih, kjer sedimenti segajo v večje globine, jo lahko imenujemo notranjealpski bazen. Ravno dolinsko dno je koroškemu prebivalstvu ponujalo primerne površine za kmetijstvo in razvoj ter tako vodilo do goste poselitve osrednjega koroškega prostora.

Razvrstitev po predelih[uredi | uredi kodo]

Stranske doline[uredi | uredi kodo]

Najpomembnejše stranske doline Dravske doline v Avstriji:

Prebivalstvo[uredi | uredi kodo]

Prebivalstvo avstrijske Dravske doline je skoncentrirano v več mestih. Lienz na Vzhodnem Tirolskem, Špital ob Dravi, Beljak, Borovlje, Velikovec in Labot so največja naselja v Dravski dolini. Med temi metropolitanskimi območji ležijo manjši kraji pretežno kmetijskega značaja. V Rožni dolini in Podjuni poleg nemško govorečega prebivalstva živi tudi velik delež Koroških Slovencev.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Od okoli leta 200 pr. n. št. je območje pripadalo plemenskemu območju Ambidravov, »tistih, ki živijo na obeh straneh Drave«, kar je bilo rimsko ime za tu naseljeno noriško prebivalstvo, ki je izšlo iz prvotno tu nastanjenih plemen in na novo priseljenih Keltov, Lajancerjev in Sevatov.

Promet[uredi | uredi kodo]

Turska avtocesta teče skozi Spodnjo Dravsko dolino. Karavanška avtocesta prečka Rožno dolino. Južna avtocesta deloma poteka skozi Podjuno.

Dravska cesta (B100) poteka skozi Dravsko dolino od Silliana do Beljaka.

Dravska železnica in Pustriška železnica potekata po Dravski dolini od Maribora do Toblaškega polja.

Dravska kolesarska pot sledi Dravi od izvira do hrvaške meje.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]