Pustriška dolina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Pustriška dolina

Pustriška dolina izvorno "Pusta dolina" (italijansko Val Pusteria, nemško Pustertal, ladinsko Val de Puster) je alpska dolina v Italiji, v kateri je sedež lokalne upravne skupnosti (Bezirksgemeinschaft) na vzhodnem Južnem Tirolskem.

Glavno mesto je Bruneck (it. Brunico, ladinsko Bornech) s 14.148 prebivalci. Proti zahodu se Pustriška dolina razprostira do Mühlbacha (it. Rio di Pusteria) ob reki Rienz v bližini Brixna (Bressanone). Pustriška dolina je na Južnem Tirolskem upravno razdeljena na 26 občin. Prebivalci večinoma govorijo nemško (81 %), ladinsko (13,5 %), in italijansko (5,5 %). Slovansko poselitev v 6. stoletju pa izpričujejo krajevna in ledinska imena (npr. Petsch, Zopotnitzen, Zuchepoll, Gritschitsch). Leta 2004 je bilo v dolini 75.454 prebivalcev, od tega je 2,4 % tujcev. Površina upravne skupnosti je 2.071 km².

Geografija[uredi | uredi kodo]

Pustriška dolina je fizičnogeografsko gledano ena največjih alpskih vzdolžnih dolin in poteka v smeri vzhod-zahod na ozemlju Italije in Avstrije. Reka Drava, ki izvira na italijanski strani meje v najvišjem predelu doline pri Innichenu (San Candido), mejo prestopi pri kraju Prato alla Drava. Zgornja dravska dolina Hochpustertal (it. Alta Pusteria) se nadaljuje na Vzhodno Tirolsko in obsega še vrsto vzhodnotirolskih (avstrijskih) naselij ob Dravi (Arnbach, Panzendorf, Abfaltersbach, Mittewald an der Drau, Thal-Aue, Leisach) vse do vzhodnotirolskega mesta Lienz. Iz Tassenbacha se cesta vzpne na planoto / prelaz, ki se nadaljuje v Ziljsko dolino ter nato na južno Koroško.

Vzhodna (italijanska) Pustriška dolina ob izviru Drave in vzhodna Kanalska dolina okoli Trbiža sta edina v Italiji del donavskega porečja, od koder se vode (po rekah Dravi in Donavi) izlivajo v Črno morje.

Mestne in tržne občine upravne skupnosti[uredi | uredi kodo]

  • Bruneck (Brunico), 14.148 prebivalcev (2004) -mestna občina-
  • Sand in Taufers (Campo Tures), 4.944 prebivalcev (2004) -tržna občina-
  • Innichen (San Candido), 3.148 prebivalcev (2004) -tržna občina-

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]