Pojdi na vsebino

Delta Ren - Meuse - Šelda

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Osrednji in severni del delte Ren-Meuse (Šelda ni vidna)
Razdelitev vode Rena in Meuse med različnimi vejami njune delte (Šelda spodaj levo)

Delta Ren - Meuse - Šelda rečna delta na Nizozemskem, ki jo tvori sotočje Rena, Meuse ( nizozemsko Maas ) in reke Šelda. V nekaterih primerih se delta Šelde šteje za ločeno delto od delte Ren - Meuse Rezultat je množica otokov, rečnih rokavov in imen rečnih rokavov, ki so lahko na prvi pogled zmedena, še posebej, ker lahko vodna pot, ki se zdi kot en neprekinjen tok, spremeni imena do sedemkrat, npr. Ren → Bijlands Kanaal → Pannerdens Kanaal → Nederrijn → Lek → Nieuwe Maas → Het Scheur → Nieuwe Waterweg (→ Severno morje ). Ker Ren prispeva večino vode, se običajno uporablja krajši izraz Delta Rena. Vendar se to ime uporablja tudi za delto, kjer se Alpski Ren izliva v Bodensko jezero, zato je bolj jasno, da večjo delto imenujemo delta Ren - Meuse ali celo delta Ren - Meuse - Šelda, saj se Šelda konča v isti delti. Po nekaterih izračunih delta zajema 25,347 km2 (9,787 sq mi), zaradi česar je največja v Evropi.[1]

Gospodarski pomen delte Ren - Meuse - Šelda je ogromen, saj so te tri reke pomembne plovne poti . Delta je vhod iz Severnega morja v prostrano nemško in srednjeevropsko zaledje (in v manjši meri Francijo). Večja pristanišča v delti so Rotterdam, Antwerpen (Belgija), Vlissingen, Amsterdam (preko kanala Amsterdam–Ren ) in Gent (preko kanala Gent–Terneuzen ). Kopenska območja v delti so pred poplavami zaščitena z Nizozemsko Delta Works .

Geografija[uredi | uredi kodo]

Satelitski posnetek severnega dela delte Ren - Meuse - Šelda: 1. Del otoka Goeree-Overflakkee 2. Otok Tiengemeten 3. Zahodni konec pokrajine Severni Brabant 4. Otok Voorne 5. Otok Putten 6. Otok Hoeksche Waard 7. Otok Dordrecht 8. Nacionalni park De Biesbosch 9. Otok IJsselmonde 10. Otok Rozenburg 11. Del pokrajine Južna Holandija a. Potok Oude Maasje b. Ladijski kanal Bergse Maas c. Odsek Afgedamde Maas reke Meuse d. Reka Waal e. Reka Boven Merwede f. Ladijski kanal Nieuwe Merwede g. Amerski izliv h. Ožina Hollands Diep i. Reka Dordtsche Kil j. Reka Beneden Merwede k. Reka Noord l. Reka Lek m. Reka Hollandse IJssel n. Reka Nieuwe Maas o. Reka Oude Maas p. Reka Spui q. Reka Bernisse r. Nekdanja ožina Botlek, zdaj del rotterdamskega morskega pristanišča s. Reka Het Scheur t. Ladijski kanal Nieuwe Waterweg u. Brielse Meer (jezero Brielle, nekdanja rokav Rena, imenovan Nieuwe Maas-Brielse Maas) v. Ožina Haringvliet w. Krammerjeva ožina x. Jezero Grevelingen y. Severno morje .

Obliko delte Rena določata dve bifurkaciji: prvič, Ren se pri Millingenu aan de Rijn razcepi na Waal in Nederrijn, in drugič pri Arnhemu se IJssel odcepi od Nederrijna. To ustvarja tri glavne toke, od katerih dva dokaj pogosto spreminjata imena. Največji in južni glavni rokav se začne kot Waal in se nadaljuje kot Boven Merwede ("Zgornji Merwede"), Beneden Merwede ("Spodnji Merwede"), reka Noord ("Severna reka"), Nieuwe Maas ("Novi Meuse"). "), Het Scheur ("Rip") in Nieuwe Waterweg ("Nova vodna pot"). Srednji tok se začne kot Nederrijn, nato se spremeni v Lek, nato se pridruži Noordu in tako tvori Nieuwe Maas. Severni tok ohranja ime IJssel, dokler se ne izlije v jezero IJsselmeer. Še trije tokovi nosijo znatne količine vode: Nieuwe Merwede ("Novi Merwede"), ki se odcepi od južnega kraka, kjer se spremeni iz Boven v Beneden Merwede; Oude Maas ("Stara Meuse"), ki se odcepi od južne veje, kjer se spremeni iz Benede Merwede v Noord, in Dordtsche Kil, ki se odcepi od Oude Maas.

Spreminjanje izliva Meuse leta 1904: svetlo modra stara smer, temno modra današnja smer

Pred poplavo sv. Elizabete (1421) je Meuse tekla južno od današnje črte Merwede–Oude Maas do Severnega morja in tvorila arhipelagu podobno ustje z Waalom in Lekom. Ta sistem številnih zalivov, estuarijem podobnih razširjenih rek, številnih otokov in nenehnih sprememb obale, si danes težko predstavljamo. Od leta 1421 do 1904 sta se Meuse in Waal združila še gorvodno pri Gorinchemu in tvorila Merwede. Zaradi zaščite pred poplavami je bila reka Meuse ločena od Waala z zapornico in preusmerjena v nov iztok, imenovan " Bergse Maas ", nato pa se je Amer izlil v nekdanji zaliv, znan kot Hollands Diep .

Severozahodni del izliva (okoli Hook of Holland ) se še vedno imenuje Maasmond ("Ustje Meuse"), pri čemer ne upoštevamo dejstva, da zdaj nosi samo vodo iz Rena. To bi lahko pojasnilo zmedeno poimenovanje različnih rokavov.

Delta Rena–Meuse je delta plimovanja, ki je oblikovana ne le zaradi sedimentacije rek, temveč tudi zaradi plimovanja. To je pomenilo, da je plima predstavljala resno tveganje, saj bi močni plimski tokovi lahko raztrgali ogromna območja kopnega v morje. Pred gradnjo "Regulacije Delte" je bil vpliv plimovanja občuten vse do Nijmegena, še danes, po regulativnem ukrepu Regulacija Delte, pa plima deluje daleč v notranjost. Na Waalu, na primer, je mogoče zaznati najbolj kopenski vpliv plimovanja med Brakel in Zaltbommel .

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Že v času Julija Cezarja so Rimljani poznali "otok Batavi". Njegova vzhodna točka je bil razcep Rena na Oude Rijn in Waal, ki sta bila v tem času dva glavna rokava Rena. V rimskem obdobju je Waal tekel v Meuse.

Naravoslovje Plinija Starejšega podaja seznam plemen, ki živijo na "galskih otokih" znotraj območja delte med različnimi ustji Rena. Najprej omenja velik otok Batavcev in Kananetov. Nato poda seznam drugih ljudstev, za katera pravi, da so raztegnjena vzdolž 100 rimskih milj, med ustjem Helinius (ki ga razumemo kot glavno ustje Meuse, kjer je Waal (latinsko Vacalis) in rimska utrdba pri Flevumu (pristanišče severno od starega Rena ).[2] Rimski castrum pri Flevumu je omenil Tacit, danes pa ga enačimo z Velsenom.[3] Čeprav podrobnosti niso več jasne, je očitno včasih obstajal podaljšek Starega IJ, ki se je tu približal severnemu morju. [4] Toda izraz Flevo je uporabil tudi Pomponius Mela za označevanje sladkovodnih jezer, ki so bila na območju sodobnega Zuiderzeeja, za katerega Mela posebej pravi, da ga je napajal Ren. Torej je bilo ustje Rena, ki ga omenja Plinij, morda iztok v jezero ali pa je morda voda, ki teče do Flevuma na obali, morda tekla prek jezer do obale, morda najprej skozi starodavno različico Vechta ali IJssela. IJssel pa se je Renu umetno pridružil, po Drususu in je precej daleč od krajev, za katere je znano, da se imenujejo Flevus. Svetonij pravi, da se je ta kanal v njegovem času še vedno imenoval Drusova jama.[5] Nekateri avtorji trdijo, da je ustje, ki ga Plinij omenja, Vlie, veliko bolj severno od Velsena, kjer so glavne vode jezera vstopile v Severno morje.[6]

Posredovalna (drenažna) vodna telesa[uredi | uredi kodo]

Posrednih drenažnih vodnih teles je pravzaprav pet, in sicer;

  • Haringvlietdam (jez, ki blokira Haringvliet)
  • Nieuwe Waterweg (kanal, ki povezuje Rotterdam s Severnim morjem)
  • Severnomorski kanal, ki povezuje Amsterdam z IJmuidenom
  • Afsluitdijk, zajezitev reke Zuiderzee, z izpustnimi zapornicami na dveh mestih (Stevinsluizen pri Den Oeverju in Lorentzsluizen pri Kornwerderzandu).

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Tockner, K.; Uehlinger, U.; Robinson, C. T.; Siber, R. (2009). »European Rivers«. V Lekens, Gene E. (ur.). Encyclopedia of Inland Waters. Zv. 3. Elsevier. str. 366–377. ISBN 978-0-12-370626-3.[mrtva povezava]
  2. Plin. Nat. 4.29
  3. Tac. Ann. 4.72
  4. Germania By Cornelius Tacitus, 4.72
  5. Suet. Cl. 1
  6. Smith, William (1854), Dictionary of Greek and Roman Geography

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]