Pojdi na vsebino

Walcheren

Walcheren
nekdanji otok
Stolp Campveer v Veere-ju, zgrajen leta 1500
Stolp Campveer v Veere-ju, zgrajen leta 1500
Lega Walcheren
51°31′17″N 3°34′56″E / 51.52139°N 3.58222°E / 51.52139; 3.58222
DržavaZastava Nizozemske Nizozemska
ProvincaZastava Zelandije Zelandija
ObčinaMiddelburg
Veere
Vlissingen
Površina
 • Skupno21.572 km2
 • Gostota526 preb./km2
Poštna številka
4330-4399
COROP
Walcheren
Omrežna skupina0118
glavne cesteA58, N57
železnicaZelandska linija

Walcheren (nizozemska izgovorjava: [ˈʋɑlxərə(n)] (poslušaj) je regija in nekdanji otok v nizozemski provinci Zelandiji ob ustju estuarija Šelde. Leži med Vzhodno Šeldo na severu in Zahodno Šeldo na jugu in ima približno obliko romba. Dve strani, obrnjeni proti Severnemu morju, sestavljajo sipine, preostalo obalo pa sestavljajo nasipi. Middelburg, glavno mesto pokrajine, leži v središču Walcherena. Vlissingen, 9 km na jugu je glavno pristanišče in tretja občina je Veere.

Prvotno je bil Walcheren otok, toda Sloedam, zgrajen leta 1871 za železnico, [1] in poldering po drugi svetovni vojni sta ga povezala z (nekdanjim) otokom Zuid-Beveland (Južni Beveland), ki je bil povezan s celinskim Severnim Brabantom ob Kreekrakdamu (dokončan leta 1867).[2] Veerse Gatdam, dokončan leta 1961, je povezal Walcheren z Noord-Bevelandom (Severnim Bevelandom). [3]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Zgodnja zgodovina[uredi | uredi kodo]

Že v rimskih časih je otok deloval kot izhodišče za ladje, ki so šle v Britanijo; imel je tempelj boginje Nehalenije, ki je bila priljubljena pri tistih, ki so se pogumno podali v vode Severnega morja. Rimljani so otok imenovali "Wallacra", izraz, ki je najverjetneje povezan z Walhaz-om, imenom, ki so ga Nemci uporabljali za Rimljane.

Walcheren je postal sedež danskega vikinga Haralda (fl. 841–842), ki je skupaj s svojim bratom Rorikom (fl. 842–873) (ali Rurikom ) v devetem stoletju osvojil tisto, kar je kasneje postalo Nizozemska. Ena obrobna teorija pravi, da je Ahmad ibn Rustah (fl. 10. stoletje) opisal Walcheren, ko je poročal o sedežu ruskega kaganata.[4] Druga obrobna teorija omenja Walcheren kot sedež Hada, ki ga je opisal Homer.[5]

Otok je igral vlogo pri porazu španske armade leta 1588. Španska flota ni mogla podpirati globokomorskih pristanišč ob celinski strani Rokavskega preliva. Parmski vojvoda je zasedel Antwerpen, globokomorsko pristanišče. Vendar so dostop do tega pristanišča blokirali nizozemski uporniki in angleški borci, ki so zasedli Walcheren. Posledično armade ni bilo mogoče ponovno oskrbeti niti ni mogla poiskati zatočišča v Antwerpnu. Admiral Medina-Sedonia se je soočil z zmanjševanjem zalog in pobegnil proti severu, s čimer je končal grožnjo Angležem.[6]

Doverska pogodba[uredi | uredi kodo]

V skladu s tajno pogodbo iz Doverja, ki sta jo leta 1670 sklenila angleški Karel II. in francoski Ludvik XIV., naj bi Anglija dobila v posest Walcheren in otok Cadzand kot nagrado za pomoč Franciji v takrat grozeči vojni proti Nizozemska republika. V tem primeru je nizozemski odpor - veliko močnejši od pričakovanega - uspel odbiti francosko-angleški napad in pogodba ni bila izvedena.

Napoleonske vojne[uredi | uredi kodo]

Od 30. julija 1809 se je britanska oborožena sila 39.000 mož izkrcala na Walcheren, Walcherenski pohod, da bi pomagala Avstrijcem v njihovi vojni proti Napoleonu in napadla francosko floto, zasidrano v Flisingenu (Vlissingen). Ekspedicija se je spremenila v katastrofo - čeprav se je Flisingen predal, so bili Avstrijci v bitki pri Wagramu v začetku julija že odločilno poraženi in so prosili za mir. Medtem se je francosko ladjevje premaknilo v Antwerpen in Britanci so izgubili več kot 4000 mož zaradi bolezni, imenovane "Walcherenska mrzlica", ki naj bi bila kombinacija malarije in tifusa, pa tudi zaradi sovražnikovih dejanj. Francozi so utrpeli okoli 4000 mrtvih, ranjenih in ujetih. Ko so strateški razlogi za kampanjo izginili in so se razmere poslabšale, so se britanske sile decembra umaknile.

Druga svetovna vojna[uredi | uredi kodo]

Walcheren, ki se nahaja na strateški lokaciji ob izlivu reke Šelde, je bil ključ, ki je omogočil uporabo globokomorskega pristanišča Antwerpen, ki se nahaja višje navzgor na desnem bregu južnega izliva reke. Med drugo svetovno vojno leta 1940 so se tu odvijali spopadli med nizozemskimi in nemškimi enotami v bitki za Nizozemsko in ponovno leta 1944 v bitki pri Walcherenskemu mostišču, četrti in zadnji fazi bitke na Šeldi. RAF je 3. oktobra 1944 bombardirala morski zid pri Westkapelleju in povzročila poplavo Walcherena. 2. kanadska pehotna divizija je očistila južni Beveland na vzhodu in se 31. oktobra 1944 približala otoku. Načrt je bil prečkati kanal Sloe, vendar so vodilne enote 5. kanadske pehotne brigade ugotovile, da so jurišni čolni neuporabni v globokem blatu kanala. Edina odprta pot je bil 40 metrov široko Walcherensko mostišče, kilometer dolg kopenski most od Južnega Bevelanda do otoka. Kanadska črna straža je 31. oktobra zvečer poslala četo, a so jo ustavili. Calgary Highlanders je poslal dve četi zaporedoma, drugi napad pa je odprl mostišče na otoku. Highlanders so bili na koncu vrženi nazaj, utrpeli so 64 ubitih in ranjenih vojakov. Le Régiment de Maisonneuve jih je zamenjal na nasipu, sledil pa mu je 1. bataljon Glasgow Highlanders britanske 52. pehotne divizije. Medtem so se 1. novembra 1944 britanski komandosi izkrcali v vasi Westkapelle, da bi utišali nemške obalne baterije, ki so gledale nad Šeldo. Amfibijski napad (operacija Infatuate) se je izkazal za uspešnega in do 8. novembra je ves nemški odpor na otoku prenehal.

Topografija[uredi | uredi kodo]

Topografska karta Walcherena, 2015-2016. Kliknite za povečavo.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Middelburg 26 augustus«. Middelburgsche Courant (v nizozemščini). 27. avgust 1870. str. 1. Pridobljeno 18. julija 2023.
  2. »Binnenlandsche Berigten«. Zeeuwsch Dagblad (v nizozemščini). 2. avgust 1867. str. 2. Pridobljeno 18. julija 2023.
  3. »Veerse Gat Afgesloten«. Goessche Courant (v nizozemščini). 25. april 1961. str. 3. Pridobljeno 18. julija 2023.
  4. Aleksandrov, A. A. (1997). [The island of the Rus'] (v ruščini). St. Petersburg-Kishinev. str. 222–224. {{navedi knjigo}}: |trans-title= potrebuje |title= or |script-title= (pomoč)
  5. Geography of the Odyssey according to I. Wilkens
  6. »The Spanish Armada and Antwerp - Did Zeeland doom the Armada before it even sailed?«. YouTube.