Batavi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Batavi branijo Rimljane na Renu, avtor Otto van Veen (1556-1629)
Karta dela zahodne Evrope okoli leta 150

Batavi (latinsko Batavi, nizozemsko Bataven) so bili germansko pleme, prvotno stranska veja Hatov, ki so na začetku 1. tisočletje naselili v delti Rena v sedanji Nizozemski.

Antični pisci so njihovo ozemlje med dvema rokavoma Rena po njih imenovali Insula Batavorum (Batavski otok). Prvi jih omenja Julij Cezar, podrobneje pa jih opisuje Tacit, za katerega so bil najpogumnejši od vseh Germanov. Njihovo hrabrost in vojne veščine so po osvojitvi spodnjega Rena cenili tudi Rimljani in jim dovolili vrsto privilegijev, Batavi pa so morali v zameno služiti v pomožnih enotah rimske vojske. Najbolj so se izkazali med osvajanjem Britanije leta 43.

Leta 69 so se v tako imenovanem letu štirih cesarjev pod vodstvom Gaja Julija Civila uprli, kar je resno pretreslo severozahodni del Rimskega cesarstva. Upor so zadušili, Batavci pa so kljub temu še naprej služili v rimski vojski. Sledove njihovih enot je moč najti po celem cesarstvu. Po njih se imenujejo batavi, posebne enote rimske vojske v poznem cesarstvu.

V 4. stoletju so jih podjarmili Franki, s katerimi so se postopoma zlili. Njihova večja naselja so bila Ulpia Noviomagus (Nijmegen) in Arenacum (Arnhem).

V 16. stoletju so v času nizozemske vojne za neodvisnost postali vzor za vojaški duh in svobodoljubnost in nekakšni predniki nizozemske nacije. Teza, da so Batavi predniki Nizozemcev, se je obdržala nekaj stoletij in spodbudila preimenovanje indonezijske prestolnice Džakarte v Batavijo in ustanovitev kratkotrajne Batavske republike pod francosko revolucionarno oblastjo.

Viri[uredi | uredi kodo]

Nagrobna stela Batavca Inda, pripadnika Neronove germanske osebne straže (corporis custodes)
  • Tacit, Historiae.
  • Julij Cezar, Commentarii de bello Gallico.
  • Nico Roymans, Hercules and the construction of a Batavian identity in the context of the Roman empire v Ton Derks, Nico Roymans (urednika), Ethnic Constructs in Antiquity: The Role of Power and Tradition, Amsterdam, Amsterdam University Press, 2009; Amsterdam Archaeological Studies, 13, str. 219-238.
  • Ton Derks, Ethnic identity in the Roman frontier. The epigraphy of Batavi and other Lower Rhine tribes v Ton Derks, Nico Roymans (urednika), Ethnic Constructs in Antiquity: The Role of Power and Tradition, Amsterdam, Amsterdam University Press, 2009; Amsterdam Archaeological Studies, 13, str. 239-282.
  • The Batavian Myth

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]