Delfi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Delfi
Δελφοί
Delski tolos
Delfski tolos, pogled od zgoraj.
Lokacija Fokida, Grčija
Koordinati 38°28′53″N 22°30′06″E / 38.4812634°N 22.5016871°E / 38.4812634; 22.5016871
Tip naselje
Zgodovina
Ustanovljeno 8 st. pr. n. št.
Opuščeno 390 n. št.
Kulture Antična Grčija
Povezano z .
Druge informacije
Datumi izkopov 1893
Arheologi Francoska arheološka šola iz Aten
Uradno ime: Archaeological Site of Delphi
Tip Kulturno
Kriterij i, ii, iii, iv and vi
Razglasitev 1987 (12th session)
Evid. št. 393
država Grčija
Regija Evropa in Severna Amerika

Delfi (grščina: Δελφοί Delphoi) je tako arheološko najdišče kot sodobno mesto, v Grčiji, na jugozahodnem podnožju gore Parnas v dolini Fokida. V mitih segajo v klasično obdobje antične Grčije (510-323 pr. n. št.). Mesto Delfi naj bi določil Zevs, ko je skušal najti središče njegove "babice Zemlje" (Ge, Gea ali Gaja). Poslal je dva orla, ki sta letela od vzhodnih do zahodnih okončin, in ko je pot orlov je prečkala Delfe, sta našla omfalos ali popek Gaje. [1]

Starejši miti pravijo, da je Piton, ali delfski orakelj (preročišče), bil na mestu pomembnega oraklja že v predklasičnem grškem svetu (1400 pr. n. št.) in obnovljen od približno 800 pred našim štetjem, ko je služil kot glavna lokacija v klasičnem obdobju za čaščenje boga Apolona. Apolon naj bi na tem kraju pobil zmaja Pitona, ki je tukaj ščitil popek Zemlje. [2] "Piton" (ki izhaja iz glagola πύθω (pythō - "gniti") [3] se uveljavlja kot prvotno ime za območje v spomin na Pitona, ki ga je ubil Apolon. [4] Homerska himna delfskemu Apolonu pravi, da je bilo staro ime te lokacije Krisa. [5] Apolonovo sveto mesto v Delfih je bilo panhelensko svetišče, kjer so se vsaka štiri leta, z začetkom leta 586 pred našim štetjem srečevali športniki iz vsega grškega sveta na Pitijskih igrah, enih od štirih panhelenskih iger, predhodnic modernih Olimpijskih iger. Zmagovalec je za nagrado dobil lovorov venec (stefanos), ki ga je slovesno odrezal z drevesa deček, ki je simbolno ponovno umoril Pitona. Delfi so se ločili od drugih iger po tem, da so gostili mousikos agon, glasbena tekmovanja.

Te Pitijske igre se uvrščajo na drugo mesto med štirimi kar temelji na pomenu. Te igre, čeprav so bile drugačne od iger v Olimpiji v tem, da niso imele tako izjemnega pomena za kraj Delfe, ker Delfi tega niso potrebovali, saj so bili kot "omfalos" (popek sveta), z drugimi besedami, središče sveta.

V notranji hestia ("kurišče") na Apolonovem templju je gorel večni plamen. Po bitka pri Platajah so grška mesta ugasnila svoje ognje in prinesla nov ogenj z ognjišča srca Grčije, v Delfih; v temeljnih zgodbah številnih grških kolonij, so se ustanoviteljice kolonij najprej posvetovale v Delfih. [6]

Delfi med glavnimi grškimi svetišči.

Lokacija[uredi | uredi kodo]

Delfi.
Delfska dolina.

Delfi se nahajajo v zgornji osrednji Grčiji, na planotah / terasah ob pobočju gore Parnas in obsegajo Apolonovo svetišče, mesto starodavnega preročišča. Ta polkrožna skalna ostroga je znana kot Fedriada in se razgleduje po dolini.

Jugozahodno od Delfov, približno 15 km stran, je pristaniško mesto Kira ob Korintskem zalivu. Za Delfe so Grki menili, da je središče celotne Zemlje.

Posvetitev Apolonu[uredi | uredi kodo]

Ostanki Apolonovega templja
Apolonov tempelj iz vzhoda.
Pogled na stadion delfskega svetišča, ki se je uporabljal za Pitiske igre. Kamnite tribune na desni strani so bile dodane pod Rimljani.
Glavni članek: Apolon.

Ime Delphoi prihaja iz istega korena kot δελφύς delphys, "maternica" in lahko namiguje na arhaično čaščenje Gaje. Apolon je povezan z območjem po njegovem pridevku Δελφίνιος Delphinios, "delfinski". Pridevek je povezan z delfini (grško δελφίς, -ῖνος) v homerski Himni Apolonu (vrstica 400), ki pripoveduje legendo o tem, kako je Apolon prvič prišel na Delfe v obliki delfina, in nosil kretske duhovnike na hrbtu. Homersko ime oraklja je Pito (Πυθώ). [7]

Druga legenda govori, da je Apolon hodil v Delfe od severa in se ustavil v dolini Tempe v Tesaliji, da pobere lovor (znan tudi kot Navadni lovor), ki je menil, da je sveta rastlina. V spomin na to legendo, so zmagovalci na Pitijskih igrah prejeli lovorov venec pobran v templju.

Delfi so bili mesto velikega templja Apolona Fojba ("svetli"), kot tudi Pitijskih iger in slavno antično preročišče. Tudi v rimskih časih so postavili na stotine votivnih kipov, kar opisuje Plinij mlajši in je videl Pavzanias..

Vklesani v templju so bili trije stavki: γνῶθι σεαυτόν (gnōthi seautón = "spoznaj samega sebe") in μηδέν άγαν (mēdén ágan = "ničesar preveč"), in Ἑγγύα πάρα δ'ἄτη ( eggýa pára d'atē = "če nekaj obljubiš, se obetajo težave")[8], V antiki je izvor teh stavkov pripisati enemu ali večim izmed sedmih grških modrecev, kot sta Platon[9] in Pavzanias. [10]

Poleg tega po Plutarhovem eseju o smislu E at Delphi - samo literarne predloge za napis, pa je bila v templju vpisana tudi velika črka E[11]. Med drugim epsilon pomeni številko 5.

Tako antični kot tudi sodobni učenjaki dvomijo o legitimnosti teh napisov. V skladu z enim parom učenjakov, "Dejansko avtorstvo treh maksim, najdenih v delfskem templju, ostaja negotovo. Najverjetneje so bili priljubljeni pregovori, ki so jih večinoma kasneje pripisali modrecemv." [12]

Po homerski himni Pitijskemu Apolonu, je Apolon ustrelil svojo prvo puščico kot otrok, ki učinkovito ubije kačo Pito, sin Gaje, ki je varovala kraj. Spokoriti se za umor Gajinega sina, je bil Apolon prisiljen leteti in preživeti osem let v hlapčevski službi, preden se je lahko vrnil. Praznovanje Septeria je vsako leto, na je bila uprizorjena celotna zgodba: pobijanje kače in letenje, sprava in vrnitev boga. [13]

Pitijske igre so potekale vsaka štiri leta v spomin na Apolonovo zmago. Drug reden festival je bil "Teofanija" (Θεοφάνεια), letni festival pomladi, ko so praznovali vrnitev Apolona iz njegovega prezimovanja v Hiperboreji (Hiperborejci so bili mitski narod na severu). Vrhunec festivala je bil prikaz podobe bogov, običajno skritih v svetišču, vernikom. [14]

"Teoksenija" je potekala vsako poletje, osredotočena na pojedino za "bogove in odposlanike drugih držav". Miti kažejo, da je Apolon ubil htonično kačo Piton, Pitija v starejših mitih, vendar po mnenju nekaterih kasneje predstavlja njegovo ženo, Pitijo, ki je živela ob Kastalskem studencu. Nekateri viri pravijo, da je zato, ker je Piton skušal posiliti Leto, ko je bila noseča z Apolonom in Artemido.

Ta studenec je tekel proti templju, izginil pod njim, ustvaril razpoko, ki je sproščala kemične hlape, ki so povzročili da je preročišče v Delfih razkrilo prerokbe. Apolon je ubil Pitona, vendar je moral biti kaznovan za to, ker je bil otrok Gaie. Svetišče posvečen Apolonu je bilo prvotno posvečeno Gaji in Pozejdonu. Ime Pitija je ostalo v naslovu delfskega preročišča.

Erwin Rohde je zapisal, da je bil Piton zemeljski duh, ki ga je premagal Apolon in pokopal pod omfalos in da je šlo za eno božanstvo templja na grobu drugega. [15] Še en pogled drži, da je Apolon dokaj nov dodatek k grškemu panteonu, ki izvira iz Lidije. Etruščani, ki prihajajo iz severne Anatolije so tudi častili Apolona in je možno, da je bil prvotno identičen z mezopotamskim Aplu, v akadščini v smislu "sin", prvotno namenjen Bogu kuge Nergalu, sin Enlila. Apolon Smintej (grško Απόλλων Σμινθεύς), "mišji morilec"[16] pobija miši, kot primarni vzrok bolezni, zato je zaščitnik preventivne medicine.

Preročišče[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Pitija.
Pogled na Atenino zakladnico; Stoa Atenčanov je na desni.

Delfi so morda najbolj znani po oraklju v svetišču, ki je bil v klasičnem obdobju posvečen Apolonu. Po Ajshilu v prologu Eumenides, je imel korenine v prazgodovini in posvečen Gaji. V zadnji četrtini 8. stoletja pred našim štetjem je stalno naraščalo po ugotovljenih artefaktih na kraju naselja v Delfih, ki je bilo novo, na post-mikenskem naselju iz poznega 9. stoletja. Lončenina in predmeti iz brona kot tudi posvečen trinožnik so še naprej v rabi. Niti izbor predmetov, niti prisotnost prestižnih posvetil ne dokazuje, da so bili Delfi v središču pozornosti pri široki paleti častilcev, a velika količina blaga visoke vrednosti, ki se ni nahajala v nobenem drugem celinskem svetišču, vsekakor spodbuja to stališče.

Apolon je govoril prek svojega oraklja: Sibila ali svečenica preročišča v Delfih je bila znana kot Pitija. To je morala biti starejša nedolžna ženska izbrana izmed kmetic na območju. Sedela je na trinožniku, sedežu nad razpoko v zemlji. Ko je Apolon ubil Pitona, je njeno telo padlo v to razpoko, po legendi, in iz njenega razpadajoča telesa so nastali hlapi. Pijana od hlapov bi Sibila padla v trans, kar omogoča Apolonu imeti njen duh v oblasti. V tem stanju je prerokovala. Špekulirajo, da je plin etilen, znano, da povzroča nasilne transe, prišel iz te razpoke, a je ta teorija še vedno vprašljiva. [17][18] Ena od teorij pravi, da je kozji pastir krmil svojo čredo na Parnasu. Nekega dne so se koze začele igrati z veliko spretnosti in se bližati razpoki v skali; pastir je opazil da če je držal glavo čez razpoko so hlapi vplivali na njegove možgane in ga vrgli v čuden trans. [19]

Medtem ko je v transu Pitija norela - verjetno oblika ekstatičnega govora - so njeno govorjenje "prevedli" duhovniki v templju v elegantnih heksametrih.

Pregled sodobne toksikološkega literature kaže, da oleandrovec povzroča simptome, podobne tistim v Pitiji. Pitija je uporabljala oleander kot dopolnilo v preroškem postopku, žvečila njegove liste in vdihavala njegov dim. Toksične snovi oleandra povzročajo simptome, podobne epilepsiji, "sveta bolezen", ki je imela posest nad Pitijo po duhu Apolona. Ta razlaga osvetljuje domnevni duh in razpoko Delfov, kar je bilo predmet intenzivnih razprav in interdisciplinarnih raziskav v zadnjih sto letih.

Ljudje so se posvetovali z delfskim preročiščem o vseh pomembnih zadevah javnega reda in o osebnih zadevah. Preročišče ni bilo mogoče vprašati v zimskih mesecih, saj je bil to že tradicionalno čas, ko bi Apolon živel med Hiperborejci. V času njegove odsotnosti bi v templju živel Dioniz. [20]


Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Kovanec (obol) kovan v Delfih, 480 pr. n. št.. Spredaj: kratek daritveni tripod. Zadaj: kroglica v krogu (omfalos ali patera/fiale - daritvena posoda).

Delfijski orakelj je imel precejšen vpliv po vsem grškem svetu in z njim so se posvetovali pred vsemi večjimi dejanji: vojno, ustanovitev kolonij in tako naprej. Bil je spoštovan tudi v državah z grškim vplivom kot so bile Lidija, Karija in celo v Egiptu. Orakelj je bil znan tudi zgodnjim Rimljanom. Sedmi in zadnji rimski cesar, Tarkvinij Ošabni, po srečanju s kačo v bližini svoje palače, je poslal delegacijo, vključno z dvema od svojih sinov, da se posvetuje v preročišču. [21]

Preročišče je imelo koristi od pokroviteljstva makedonskih kraljev. Kasneje je bil pod zaščito Etolske zveze, ki je igrala vodilno vlogo pri odbijanju galskih invazije pod vodstvom Brena leta 279 pred našim štetjem in varovala svetišče. Delfi so pod dominacijo Etolcev uživali obdobje miru do 168-167 pred našim štetjem, ko so Rimljani sčasoma prevladovali v regiji. Rimska republika je zaščitila preročišče pred nevarno barbarsko invazijo leta 109 in 105 pred našim štetjem. Leta 86 pred našim štetjem, v času Mitridatskih vojn je rimski general Sula odredil delfskemu amfiktionu, da pošlje plemenite kovine kot daritev v templju. Naročilo so ubogali brez ugovora, saj so se bali rimske oblasti. Tri leta kasneje so Medi, tračanska plemena, vdrli Delfe, zažgali tempelj, oropali svetišče in ukradli "večni ogenj" z oltarja. V požaru je del strehe templja propadel. [30] V istem letu je bil tempelj hudo poškodovana v potresu. Tako je orakelj začel propadati in okolica je postala zapuščena. Pičlo lokalno prebivalstvo je ostalo brez dela. Verodostojnost preročišča je upadla tudi zaradi dvomljivih napovedi.

Ko je Neron prišel v Grčijo leta 66, je vzel več kot 500 najboljših kipov iz Delfov v Rim. Poznejši rimski cesarji iz Flavijske dinastije so bistveno prispeval k njegovi obnovi. Orakelj nekoliko zacvetel v času vladavine cesarja Hadrijana, ki ga je verjetno obiskal dvakrat. Tudi Hadriajn je mestu daroval popolno avtonomijo. Plutarh je bil s svojo prisotnostjo kot glavni duhovnik pomemben dejavnik. Barbarski napadi so se spet začeli v času vladavine Marka Avrelija.

Do 4. stoletja so Delfi pridobil status mesta, ki se je nahajalo zahodno od območja svetišča. [22] Konstantin Veliki je izropal več spomenikov, predvsem Kačji steber ali Trinožnik iz Plataje, ki ga je uporabil za dekoracijo svojega novega glavnega mesta Konstantinopla.

Kljub porastu krščanstva po rimskem cesarstvu, je bilo preročišče še naprej aktiven poganski center vsaj do 4. stoletja, tudi Pitijske igre so še naprej potekala vsaj do leta 424, a upadanje se je nadaljevalo. Poskus cesarja Julijana oživiti helenistični politeizem ni preživel njegove vladavine. Izkopavanja so v mestu razkrila veliko triladijsko baziliko, kot tudi sledove cerkvene stavbe v gimnaziji svetišča. Lokacija je bil opuščena v 6. ali 7. stoletju, čeprav je en škof v Delfih potrjen v seznamu škofov v poznem 8. / zgodnjem 9. stoletju.

Čas in naravne katastrofe so dodale sliko opustošenja nekoč slavnega mesta. Majhna in nepomembna vasica Kastri je bila kasneje ustanovljena na mestu.

Delfska Sibila[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Delfska Sibila.

Delfska Sibila je bila legendarna preroška figura, za katero so dejali, da je dajala prerokbe v Delfih kmalu po trojanski vojni. Prerokbe so ji pripisali v pisnih zbirkah preroških izrekov, skupaj s preroško figuro, kot je bila Bakis. Sibila ni imela povezave z Apolonovim preročiščem in se jo ne sme zamenjevati s Pitijo. [23]

Zgradbe in strukture[uredi | uredi kodo]

Načrt svetišča v Delfih.

Poselitev lokacije v Delfih se lahko izsledi nazaj do neolitika z obsežno zasedenostjo in rabo, ki se začne v mikenskega obdobju (1600-1100 pred našim štetjem). Večina ruševin, ki je ohranjena še danes, je iz najbolj intenzivnega obdobja dejavnosti na lokaciji v 6. stoletju pred našim štetjem. [24] Njihovo zaporedje in usoda je znana le iz fragmentov in Pavzaniasovih opisov.

Apolonov tempelj[uredi | uredi kodo]

Apolonov tempelj v Delfih

Bog Apolon (Ἀπόλλων) je kot najbolj značilno grški med vsemi bogovi poosebljal mladostno, vendar zelo moško lepoto in moralno čistost. Grška kultura je po njem razvila svoj ideal lepega, krepostnega, atletskega in omikanega mladeniča. Apolon je bil bog kuge, a tudi zdravilstva, glasbe (zlasti igranja na liro), lokostrelstva (vendar ne v vojni ali na lovu) in preroštva. V helenizmu so ga počasi poistovetili s soncem. Pripisovali so mu tudi skrb za ovce in živino.

Prvo Apolonovo junaško dejanje je bilo, da je zavzel Delfe (Δελϕοί) za svoje bivališče; pri tem je pokončal njihovega božanskega varuha Pitona, ki je poosebljal temne sile podzemlja. V Apolonovo čast so v Delfih vsaka štiri leta prirejali Pitijske igre. To so bile druge najpomembnejše igre v Grčiji. Od samega začetka so vključevale glasbeno tekmovanje v himnah, posvečenih bogu. Šele kasneje so po zgledu olimpijskih iger dodali atletske tekme in konjske dirke. Nagrada je bil venec, spleten iz lovorja, ki so ga nabrali v dolini Tempe.

V delfskem preročišču je Apolonova svečenica Pitija (Πυϑία) govorila po domnevno Apolonovem navdihu ter ljudem, ki so prišli iskat nasvet, izrekala prerokbe. Med prerokovanjem je Pitija sedela na visokem trinožniku, ki je bil podoben kuhinjski posodi. Zgodovinar Plutarh poroča, da je v zgodnji dobi Pitija izrekala prerokbe samo en dan v letu, zgodaj spomladi; pozneje morda enkrat mesečno. Vsak poizvedovalec je prišel po morju pod Delfe, se povzpel po dolini in najprej prišel do Ateninega svetišča in tolosa pod skalama Fedriadama. Tu blizu je bil tudi gimnazij. Nato se je moral najprej očistiti v vodah studenca Kastalije. Pred vstopom v svetišče, ki je bilo obzidano, je moral najprej pri zunanjem oltarju darovati sveto pogačo, pri notranjem oltarju pa kozo ali ovco. Povzpel se je po ovinkasti poti mimo zakladnic, kjer so posamezne polis puščale svoje darove delfskemu Apolonu. Šele tedaj je vstopil v notranje svetišče ali aditon, kjer je sedela Pitija.

Ruševine templja v Delfih vidne danes, so iz 4. stoletja pred našim štetjem in predstavljajo dorski peripteral. Postavljen je bil na ostankih zgodnejšega templja, datiranega v 6. stoletje pred našim štetjem, ki je bil tam postavljen na mestu konstrukcije iz 7. stoletja, ki se pripisuje arhitektoma Trofoniju in Agamedu. [25]

Tempelj iz leta 548 pr. n. št. je bil imenovan "tempelj Alkmonide" v poklon atenski družini, ki je financirala njegovo obnovo po požaru, ki je uničil prvotno strukturo, ki je bila posvečena Hefajstu in Ateni. Nova stavba je bila dorski heksastil tempelj 6 krat 15 stebri. Ta tempelj je uničil potres leta 375 pred našim štetjem. Pediment skulpture je bil darilo Praksija in Androstena iz Aten. Podobnih proporcev je drugi tempelj, ki je ohranil 6 krat 15 stebrov okoli stilobata dimenzije približno 21,70 x 58,20 metrov. [34] V notranjosti je aditon (grško Άδυτον ali latinsko adytum - nedostopen), središče delfskega oraklja in sedež Pitije. Za tempelj je vejala izjava spoznaj samega sebe, eno od delfskih maksim, vklesanih v njem. Maksime so pripisali Apolonu in jih je posredoval skozi prerošče in / ali Sedem modrecevi Grčije ("spoznaj samega sebe" je prav tako možno pripisati drugim znanim filozofom). Tudi ta tempelj je leta 373/72 pr. n. št. uničil potres in skalni podori, ki so pod seboj pokopali kipe iz trikotnega čela. Obnovo je začel Fokij po vojni leta 346 pr. n. št. in se je končala okoli 320 pr. n. št.

Tempelj je preživel do leta 390, ko je rimski cesar Teodozij I. prepovedal preročišče in tempelj in večino kipov in umetnin v imenu krščanstva uničil. Lokacija je bila popolnoma uničena v poskusu krščanstva, da bi odstranili vse sledove poganstva.[26]

Amfiktionski svet[uredi | uredi kodo]

Amfiktionski svet je bil svet predstavnikov šestih grških plemen, ki so obvladovali Delfe in tudi štiriletne Pitijske igre. Sestali so se dvakrat letno in prišli iz Tesalije in osrednji Grčije. Sčasoma je mesto Delfi pridobilo več samostojnosti in svet je izgubil velik del svojega vpliva.

Rekonstruirana Atenska zakladnica, zgrajena v spomin na zmago v bitki pri Maratonu.
Gledališče (kot se vidi iz zgornjih sedežev).
Pogled na Apolonov tempelj in okoliško pokrajino

Zakladnice[uredi | uredi kodo]

Od vhoda v mesto pelje sveta cesta navkreber skoraj do templja samega. Ob njej je veliko votivnih kipov in številne zakladnice držav, ki so jih sezidala številna grška mesta in plemena iz tujine, kot tudi tista iz celine - v spomin zmage in se zahvalila preročišču za njegov nasvet, za katerega so verjeli, da je prispeval k tem zmagam. Imenujejo se "zakladnice", ker so vsebovale darove podarjene Apolonu; to je bila pogosto "desetina" (tithe) naropana v bitki. Najbolj impresivna je zdaj obnovljena Atenska zakladnica, zgrajena v spomin na zmago Atencev v bitki pri Maratonu leta 490 pred našim štetjem. Velik del arhitekturnega programa je na ogled v bližnjem muzeju.

Več zakladnic je mogoče identificirati, med njimi Sifnoško zakladnico, posvečeno mestu Sifnos, katere državljani so dali desetino pridelka iz svojih srebrnih rudnikov, dokler ni rudnik propadel, ko ga je preplavilo delovanje morja.

Druga identificirane zakladnice so še Sikionska, Beocijska, Tebanska. Ena od največjih zakladnicah je bila od mesta Argos. Zgrajena v poznem dorskem obdobju je bila ponos Argivčanov pri predstavitvi svojega mesta med drugimi mestnimi državicami. Končana leta 380 pr. n. št. je zakladnica črpala predvsem iz Herinega templja, ki se je nahajal v Argolidi, akropoli mesta. Vendar pa je nedavna analiza arhaičnih prvin zakladnice pokazala, da je bila narejena pred to.

Oltar Iosčanov[uredi | uredi kodo]

Nahaja se na sprednji strani Apolonovega templja. Glavni oltar svetišča je bil plačan in zgrajen za ljudstvo iz otoka Ios. Datiran je v 5. stoletje pred našim štetjem po napisu na vencu. V celoti je izdelan iz črnega marmorja, razen baze in venca. Oltar naredi močan vtis. Obnovljen je bil leta 1920. [27]

Stoa Atenčanov[uredi | uredi kodo]

Stoa vodi severovzhodno od glavnega svetišča. Zgrajena je bila v jonskem redu in je sestavljena iz sedem žlebastih stebrov, nenavadno izrezljanih iz posameznih kosov kamna (večina stebrov je bila zgrajena iz več spojenih kolutov). Napis na stilobatu kaže, da je bila zgrajena, ko so Atenci po njihovem mnenju zmagali nad Perzijci leta 478 pred našim štetjem. V stoi so spravili svoje vojne trofeje k obstoječemu poligonalnemu zidu. [28]

Sibilina skala[uredi | uredi kodo]

Sibila skala je kot nekakšna prižnica, balvan med Atensko zakladnico in Stoo Atenčanov ob sveti cesti, ki vodi do Apolonovega templja, v arheološkem območju Delfi. Trdijo je, da je tam stara Sibila, pred Apolonovo Pitijo, sedela in izdajala svoje prerokbe.

Gledališče[uredi | uredi kodo]

Antično gledališče v Delfih je bilo dodatno zgrajena v hribu nad Apolonovim templjem in nudi gledalcem pogled na celotno svetišče in spodnjo dolino. Originalno je bilo zgrajeno v 4. stoletju pred našim štetjem, vendar je bilo večkrat predelan. Njegovih 35 vrst lahko sprejme 5.000 gledalcev.

Tolos[uredi | uredi kodo]

Tolos v podnožju gore Parnas: 3 od 20 dorskih stebrov.

Tolos na svetišču Atene Pronaje (Ἀθηνᾶ Πρόνοια, "Atena previdna") je krožna zgradba, ki je bila zgrajena iz pentelijskega marmorja med 380 in 360 pred našim štetjem. Sestavljalo jo je 20 stebrov razporejenih okoli zunanjega premera 14,76 metra, z 10 korintskimi stebri v notranjosti. Tla cele in zidec na katerem stojijo stebri, so iz temnega elevsinskega marmorja.

Tolos se nahaja približno 800 m od glavnih razvalin v Delfih (na 38°28′49″N 22°30′28″E / 38.480172°N 22.507886°E / 38.480172; 22.507886). Trije stebri so bili obnovljeni leta 1938, zaradi česar je to najbolj fotografirana točka turistov v Delfih. Vitruvij (vii, uvod) ugotavlja Theodorusa Samosa kot arhitekta krožne stavbe.

Svetišče Atene Pronaje v Delfih.
Stadion v Delfih, ne daleč od templjev.

Gimnazija[uredi | uredi kodo]

Gimnazija, ki je pol 800 m oddaljena od glavnega svetišča, je bila serija zgradb, ki jih je uporabljala mladina Delfov. Zgradba je bila sestavljena iz dveh ravni: stoa na zgornji ravni, ki zagotavljala odprt prostor in palestra, bazen in kopališče v spodnjem nadstropju. Za bazen in kopališče so trdili, da imata magično moč in omogočata sposobnost komuniciranja z Apolonom.

Stadion[uredi | uredi kodo]

Stadion je še nahaja na vrhu hriba, onstran svete ceste in gledališča. Originalno je bil zgrajen v 5. stoletju pred našim štetjem, vendar se je v kasnejših stoletjih spremenil. Zadnja večja sprememba je potekala v 2. stoletju našega štetja pod pokroviteljstvom Heroda Atika, ko je bila zgrajena kamnita tribuna s sedeži in (obokan) vhod. To je omogočalo sedenje 6500 gledalcev, proga je bila dolga 177 metrov in 25,5 m široka. [29]

Hipodrom[uredi | uredi kodo]

Hipodrom je bil kraj, kjer so se dohajale dirke v času Pitijskih iger. Ni sledu o njem, vendar lokacija stadiona in nekateri ostanki zidov napeljujejo k zaključku, da je bil verjetno na ravnici poleg glavnega dela mesta in daleč od templja.

Poligonalni zid[uredi | uredi kodo]

Podpornega zidu je bil zgrajen za podporo terase za gradnjo drugega Apolonovega templja leta 548 pred našim štetjem. Ime ima zaradi poligonalne oblike, v kateri je izdelan. Pozneje, od 200 pred našim štetjem dalje, so kamne popisali s pogodbami o osvoboditvi sužnjev, ki je bila posvečena Apolonu. Približno tisoč jih je evidentirano na zidu. [30]

Kastalijski izvir[uredi | uredi kodo]

Kastalijski ali sveti izvir leži v grapi Fedrid. Ohranjeni so ostanki dveh monumentalnih vodnjakov, ki so dobili vodo iz izvira od arhaičnega do rimskega obdobja, s poznejšim rezom v skalo. V njem so se romarji očistili, preden so vstopili v sveti kraj.

Atletski kipi[uredi | uredi kodo]

Delfi so znani po svojih številnih ohranjenih atletskih kipih. Znano je, da se je prvotno v Olimpiji nahajalo veliko več teh kipov, ampak čas prinesel propad mnogih od njih. Delfi so tako glavno mesto atletskih kipov. Kleobis in Biton iz Argosa, dva brata, sinova Kidipe, Herine svečenice, znana po svoji moči, sta bila izoblikovana kot prva dva znana atletska kipa na Delfih (600 pr. n. št.). Kipa sta spomin na podvig vlečenja materinega voza, namesto počasnih volov, več milj daleč do svetišča Here. Njuna mati je prosila Hero za največje darilo za ta trud. Ko so vstopili v tempelj Here, so po molitvi odšli spat in iz spanca se nikoli niso zbudili. Brata sta skozi smrti postala nesmrtna in dobila večno priznanje za spoštovanje in ljubezen, ki sta jo pokazala do svoje matere. V čast dveh moških so njihovi sodržavljani poslali dva posebna kipa v Delfi.

Delfski voznik bojnega voza je še ena starodavna relikvija, ki se je ohranila skozi stoletja. Je eden izmed najbolj znanih kipov iz antike. Voznik bojnega voza je izgubil številne dele, vključno voz in levo roko, vendar stoji kot poklon atletski umetnosti antike.

Arhitekturna tradicija[uredi | uredi kodo]

Cesti, ki vodi do muzeja Delfi in arheološko najdišče.

Antična tradicija predstavljala štiri templje, ki so zaporedno zasedali mesto pred požarom 548/7 pr. n. št., po katerem Alkmeonid zgradil petega. Pesnik Pindar je praznoval Alkmeonidov tempelj v Pythian 7.8-9, v kateri je tudi podrobnosti o tretji zgradbi (Paean 8. 65-75). Druge podrobnosti je podal Pavzanias (10.5.9-13) in Homerjeva himna Apolonu (294 ff.). Prvi tempelj pravijo, da je bil izdelan iz lesa oljk iz Tempe. Drugi je bil narejen iz čebeljega voska in krila, vendar je čudežno valoval z močnim vetrom in obstal med Hiperborejnci. Tretji, kot jih je opisal Pindar, je bil ustvarjen za boga Hefajsta in Ateno, toda njegovi arhitekturni detajli vsebujejo Sirene, figure ali "Enchantresses", katerih smrtonosne pesmi so izzvale Olimpske bogove zakopati tempelj v zemlji (po Pavzaniasu ga je uničil potres in ogenj).

Četrti tempelj pravijo, sta iz kamna zgradila Trofonij in Agamedes. [31]

Arheološki muzej v Delfih[uredi | uredi kodo]

Arheološki muzej Delfi, arhitekt Alexandros Tombazis

Arheološki muzej Delfi stoji ob vznožju glavnega arheološkega kompleksa, na vzhodni strani vasi in na severni strani glavne ceste. Muzejska hiša hrani impresivno zbirko povezano z antičnimi Delfi, vključno najzgodnejši znan zapis za melodijo, znamenitega Voznika bojnega voza, zlate zaklade odkrite pod sveto cesto in fragmente z reliefi iz Sifnoške zakladnice. Neposredno ob izhodu (in prezrt od večine turističnih vodičev) je napis, ki omenja rimskega prokonzula Gallia.

Vstopa v muzeju in na glavni kompleks sta ločena in plačljiva, znižana vstopnica se dobi za vstop na oba. Ob muzeju sta majhna kavarna in pošta.

Izkopavanja[uredi | uredi kodo]

Najdišče je bila zasedeno z vasjo Kastri od srednjeveških časov. Preden so se lahko začela izvajati sistematična izkopavanja, so morali vas preseliti, vendar so se prebivalci upirali. Priložnost, da preselijo vas se je pojavila, ko je bila ta bistveno poškodovana zaradi potresa, in so vaščanom ponudili povsem novo naselje v zameno za staro mesto. Leta 1893 je Francoska arheološka šola iz Aten odstranila velike količine zemlje od številnih plazov in tako razkrila velike zgradbe in strukture Apolonovega svetišče in templja Atene Pronaje skupaj z več tisoč predmeti, napisi in skulpturami.

Arheološko najdišče je zdaj urejeno in je zelo priljubljena turistična destinacija. Je lahko dostopno iz Aten kot enodnevni izlet in je pogosto v kombinaciji z zimskimi športni na gori Parnas, kot tudi na plažami in poletnimi športni v bližini obale Fokide.

Območje je tudi zaščiteno kot območje izjemne naravne lepote. Tukaj ni industrijskih objektov, razen cest in tradicionalne arhitekture, tudi visokonapetostni vodi in podobno so preusmerjeni tako, da niso vidni iz območja svetišča. Tako je nemoteč tudi razgled.

Sodobni Delfi[uredi | uredi kodo]

Delfi
Δελφοί
Delfi is located in Grčija
Delfi
Delfi
Lega v Grčiji
Koordinati: 38°29′0″N 22°30′0″E / 38.48333°N 22.50000°E / 38.48333; 22.50000Koordinati: 38°29′0″N 22°30′0″E / 38.48333°N 22.50000°E / 38.48333; 22.50000
Pokrajina Osrednja Grčija
Prefektura Fokida
Ustanovljeno 1892
Upravljanje
 • župan Athanasios Panagiotopoulos (od 2014)
Površina
 • Mesto 1.123 km2
Prebivalstvo (2011)
 • Urbano 1.767
 • Metropolitansko obm. 26.716
Časovni pas EET (UTC+2)
 • Poletje (DST) +1 (UTC)
Spletna stran [2]

Mesto[uredi | uredi kodo]

Sodobni Delfi se nahajajo tik zahodno od arheološkega najdišča in so zato priljubljena turistična destinacija. Stoji ob glavni cesti, ima veliko hotelov in prenočišč in številne gostilne in bare. Glavne ulice so ozke in pogosto enosmerna. Evropska pešpot E4 vodi skozi vzhodni konec mesta. Poleg arheološkega pomena, Delfi privabljajo turiste, ki obiskujejo smučišče Parnas ter priljubljena obalna mesta v regiji.

V srednjem veku je bilo zgrajeno mesto imenovano Kastri na območju današnjega arheološkega najdišča. Stanovalci so uporabili marmorne stebre in druge strukture kot podporne nosilce in strehe za svoje improvizirane hiše, običajen način obnove mest, ki so bila delno ali v celoti uničena, zlasti po potresu leta 1580. Leta 1893 so arheologi iz École française d'Aten končno locirala dejansko mesto antičnih Delfov in vas so preselili na novo lokacijo, zahodno od tempeljskega mesta. [32]

Občina[uredi | uredi kodo]

Občina Delfi je pri reformi lokalne samouprave 2011 nastala z združitvijo naslednjih 8 bivših občin, ki so postale občinske enote: [33] Amfissa, Delfi, Desfina, Galaxidi, Gravia, Itea, Kallieis, Parnassos.

Upravni sedež občine je v največjem mestu Amfissa. Skupno število prebivalcev v občini je 32.263. Mesto Delfi ima 2.373 prebivalcev, medtem ko je prebivalstvo občinske enote Delfi, vključno s Kriso 3511.

Fotografije modernih Delfov[uredi | uredi kodo]


Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. ^ Graves, Robert (1993), "The Greek Myths: Complete Edition" (Penguin, Harmondsworth)
 2. ^ Konstaninou, Ioanna "Delphi: the Oracle and its Role in the Political and Social Life of the Ancient Greeks" (Hannibal Publishing House, Athens)
 3. ^ Entry πύθω at LSJ
 4. ^ Miller, p. 95
 5. ^ Hymn to Pythian Apollo, l. 254–74: Telphousa recommends to Apollo to build his oracle temple at the site of "Krisa below the glades of Parnassus".
 6. ^ Burkert 1985, pp. 61, 84.
 7. ^ Odyssey, VIII, 80
 8. ^ Plato, Charmides 164d–165a.
 9. ^ Plato, Protagoras 343a–b at the Perseus Project.
 10. ^ Pausanias, Description of Greece, Phocis and Ozolian Locri, 10.24.1 at the Perseus Project.
 11. ^ Hodge, A. Trevor. "The Mystery of Apollo's E at Delphi," American Journal of Archaeology, Vol. 85, No. 1. (Jan., 1981), pp. 83–84.
 12. ^ H. Parke and D. Wormell, The Delphic Oracle, (Basil Blackwell, 1956), vol. 1, pp. 387–389.
 13. ^ Cf. Seyffert, Dictionary of Classic Antiquities, article on "Delphic Oracle"
 14. ^ James Hall, A History of Ideas and Images in Italian Art, pp 70–71, 1983, John Murray, London, ISBN 0719539714
 15. ^ Rodhe, E (1925), "Psyche: The Cult of Souls and the Belief in Immortality among the Greeks", trans. from the 8th edn. by W. B. Hillis (London: Routledge & Kegan Paul, 1925; reprinted by Routledge, 2000). p.97.
 16. ^ Entry: σμινθεύς at Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon
 17. ^ See Spiller, Hale, and de Boer (2000).
 18. ^ John Roach (2001-08-14). "Delphic Oracle's Lips May Have Been Loosened by Gas Vapors". National Geographic. Pridobljeno dne March 8, 2007. 
 19. ^ William Godwin (1876). "Lives of the Necromancers". str. 11. 
 20. ^ See (e.g.) Fearn 2007, 182.
 21. ^ Livy, Ab urbe condita, 1.56
 22. ^ Gregory, Timothy E. (1991). "Delphi". V: Kazhdan, Alexander. Oxford Dictionary of Byzantium. London and New York: Oxford University Press. str. 602. ISBN 978-0-19-504652-6. 
 23. ^ Bowden, Hugh, Classical Athens and the Delphic Oracle. Divination and Democracy. Cambridge: Cambridge University Press, 2005. ISBN 0-521-53081-4. Cf. p.14. "They may learn about the mysterious Delphic Sibyl, a mythical prophetess unrelated to the traditions of the oracle itself."
 24. ^ Delphi Archaeological Site, Ancient-Greece.org
 25. ^ Temple of Apollo at Delphi, Ancient-Greece.org
 26. ^ Trudy Ring, Robert M. Salkin, Sharon La Bod, International Dictionary of Historic Places: Southern Europe; Page 185; [1]
 27. ^ Delphi, Hellenic Ministry of Culture.
 28. ^ Stoa of the Athenians at Ashes2Art.
 29. ^ Delphi Stadium at Ancient-Greece.org.
 30. ^ Manumission Wall at Ashes2Art; Manumission of female slaves at Delphi at attalus.org.
 31. ^ C.M. Bowra, Pindar, Oxford University Press (2000 reprint), p. 373-75
 32. ^ (see link)
 33. ^ Kallikratis law Greece Ministry of Interior

Viri[uredi | uredi kodo]

 • Schmidt Joël, Slovar grške in rimske mitologije Mladinska knjiga, Ljubljana, 1997.
 • Gerrard Marc, Mali vodniki, Celinska Grčija, DZS, Ljubljana, 1999, (COBISS)

Druga literatura[uredi | uredi kodo]

 • Morgan, Catherine, Athletes and Oracles: The Transformation of Olympia and Delphi in the Eighth Century BCE (Cambridge; New York: Cambridge University Press, 1990). ISBN 0-521-37451-0
 • Scott, Michael, Delphi: A History of the Center of the Ancient World (Princeton, NJ: Princeton University Press, 2014). ISBN 978-0-691-15081-9
 • Robert K. G. Temple, "Fables, Riddles, and Mysteries of Delphi", Proceedings of 4th Philosophical Meeting on Contemporary Problems, No 4, 1999 (Athens, Greece) In Greek and English.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Splošno[uredi | uredi kodo]

Geologija Delfov[uredi | uredi kodo]