Vitruvij

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Prikaz Vitruvija (desno), ki predstavlja De Architectura cesarju Avgustu, 1684

Marcus Vitruvius Pollio (rojen 80. do 70. pr. n. št., umrl po letu 15. pred našim štetjem), običajno znan kot Vitruviuj ali Vitruvio, je bil rimski pisec, arhitekt, gradbeni inženir in vojaški inženir v 1. stoletju pred našim štetjem, znan po delu sestavljenem iz več knjig z naslovom De architectura. Njegova razprava o popolnem razmerju v arhitekturi in človeškem telesu je pripeljala do slavnega renesančnega risanja Da Vincijevega Vitruvijevega človeka.

Po svojem opisu[1] je Vitruvij služil kot artilerist, tretji razred orožja v vojaških pisarnah. Verjetno je bil višji oficir za artilerijo, zadolžen za doctores ballistarum (artilerijski strokovnjaki) in libratores (knjižničar), ki je dejansko upravljal s stroji. [2]

Življenje in kariera[uredi | uredi kodo]

O Vitruvijevem življenju je malo znanega. Večina sklepanj o njem je pridobljena iz njegovega edinega ohranjenega dela De Architectura. Tudi njegovo ime Marcus in njegov vzdevek Pollio sta negotova. Cetius Faventinus piše o "Vitruvius Polio aliique auctores"; to lahko beremo kot "Vitruvius Polio in drugi" ali, manj verjetno, kot "Vitruvius, Polio in drugi". Nek napis v Veroni, katerega ime Lucius Vitruvius Cordo in napis iz Thilbilisa v severni Afriki, katerega ime Marcus Vitruvius Mamurra, je bil predlagan kot dokaz, da sta Vitruvius in Mamurra (ki je bil vojaški praefectus fabrum pod Julijem Cezarjem iz iste družine [3] ali sta bila celo ista oseba. [4] [5] Vendar nobeno združenje izven De Architecture (ki jo je Vitruvij posvetil Avgustu) ne podpira navedenega, niti malo pa ni znanega o Mamurri.

Vitruvij je bil vojaški inženir (praefectus fabrum) ali prefekt arhitekturne oborožitve (praefect architectus armamentarius) statusne skupine apparitor (podružnica rimske državne uprave). Omenjen je v kazalu Naturalis Historia Plinija starejšega, v naslovu za mozaične tehnike [6]. Frontin se sklicuje na "arhitekta Vitruviusa" v svojem delu De aquaeductu iz poznega 1. stoletja.

Verjetno se je rodil svobodnemu rimskemu državljanu, Po svojem opisu je Vitruvij služil v rimski vojski pod Cezarjem, z drugače slabo znanimi Markom Avrelijem Probom, Publijem Minidijemm in Gnaeuom Cornelijem. Ta imena se razlikujejo glede na izdajo De architecture. Publij Minidij je napisan tudi kot Publij Numidik in Publij Numidij, kar se špekulira kot isti Publij Numisij vpisan na rimskem gledališču v Heraklei. [7]

Kot vojaški inženir se je specializiral za gradnjo balist in škorpijonskih artilerijskih vojnih strojev za obleganje. Predpostavlja se, da je Vitruvij služil Cezarjevemu glavnemu inženirju, konzulu Luciusu Corneliusu Balbusu. [8]

Lokacije, na katerih je služil, se lahko rekonstruirajo iz opisov gradbenih metod različnih "tujih plemen". Čeprav opisuje kraje v De Architecturi, ne pravi, da je bil prisoten. Njegovo udejstvovanje je verjetno vključevalo severno Afriko, Hispanijo, ]]Galija|Galijo]] (vključno z Akvitanijo) in Pont. Vlogo Vitruvija kot vojaškega inženirja, je opisal Flavius Vegetius Renatus v svojih Vojaških rimskih institucijah:

Prefect kampa, čeprav nižji po položaju [Prefect], ni imel nobenega delovnega mesta. Položaj taborišča, smer privezov, inšpekcijski pregled šotorov ali kolib vojakov in prtljage so bile naloge v njegovi provinci. Njegova oblast se je razširila nad bolne in zdravnike, ki so skrbeli zanje in urejanje stroškov v zvezi s tem. Imel je nalogo zagotavljanja voz, kopalnic in ustreznih orodij za žaganje in rezanje lesa, kopanje jarkov, dviganje parapetov, kopanje vodnjakov in prinašanje vode v tabor. Prav tako je moral skrbeti, da je bila vojska opremljena z lesom in slamo, kakor tudi ovni, onagri, balistami in vsemi drugimi vojnimi napravami pod njegovim vodstvom. Ta naloga je bila vedno dodeljena častniku z izkušnjami in dolgoletno službo, in ki je zato lahko poučeval druge v tistih vejah poklica, v katerih se je razlikoval. [9]

Na različnih lokacijah, ki jih je opisal Vitruvij, so se zgodile bitke in obleganja. Je edini vir za obleganje Larignuma leta 56. pr. n. št. [10] Od bojišč galskih vojn se sklicuje na: obleganje in pokol 40 000 prebivalcev pri Avarika v 52. pr. n. št. Vercingetoriks je komentiral, da »Rimljani niso osvojili s hrabrostjo na bojišču, temveč z nekakšno umetnostjo in spretnostjo v napadu, ki jih [Galci] sami niso poznali.« [11] Strto obleganje v Gergoviji v 52. pr. n. št., taktika in bitka pri Alesiji v 52. pr. n. št.; ženske in otroci obleganega mesta so bili izseljeni, da bi prihranili hrano, kjer so umrli med branilci in napadalci. In obleganje Uxellodunuma v 51. pr. n. št. To so vsa obleganja velika galskih oppidumov (naselij). Od območij, ki so bila vključena v Cezarjevo državljansko vojno, smo našli obleganje Masilije v 49. pr. n. št, bitko pri Dirahiju (sodobna Albanija), ki je bila 48. pr. n. št, bitka pri Farzalu v 48. pr. n. št. (Hellas - Grčija), bitka pri Zeli (sodobna Turčija) 47. pr. n. št. in bitka pri Tapsu v 46. pr. n. št v Cezarjevi afriški akciji. Legija, ki ustreza istemu zaporedju lokacij, je bila Legio VI Ferrata, katere balista bi bila pomožna enota.

Vitruvij je bil predvsem znan po svojih spisih kot arhitekt. V rimskih časih je bila arhitektura širši pojem kot zdaj, vključno s sodobnimi arhitekturnimi področji, upravljanje gradbenih del, gradbeni inženirig, kemijski inženiring, gradbeno inženirstvo, materialno inženirstvo, strojništvo, vojaški inženiring in urbanistično načrtovanje.[12] Arhitekturni inženiring je prva od teh disciplin, po specializaciji prej poznana kot tehnična arhitektura. Frontinus jo omenja v povezavi s standardnimi velikostmi cevi [13]. Pogosto se ga priznava kot očeta arhitekturne akustike, ko opisuje tehniko postavitve akustičnega lonca v gledališče. [14] Edina zgradba, za katero vemo, da jo je delal Vitruvij, je ena, o kateri nam pove [15]: bazilika, dokončana leta 19 pr. n. št. [16] Zgrajena je bila v Fanum Fortunae, zdaj moderno mesto Fano. Bazilika di Fano (v italijanščini) je popolnoma izginila, in je njeno območje stvar domneve, čeprav so bili poskusi vizualizaije. [17] Zgodnja krščanska praksa pretvarjanja rimskih bazilik (javnih stavb) v stolnice pomeni, da je lahko bazilika vključena v stolnici v Fano.

V kasnejših letih je cesar Avgust s svojo sestro Oktavijo mlajšo sponzoriral Vitruvija in mu je dodelila pokojnino, ki mu je zagotavljala finančno neodvisnost. Ali je De architectura napisal en avtor ali je zbirka, ki so jo dopolnili knjižničarji in kopisti, ostaja odprto vprašanje. Datum njegove smrti ni znan, kar kaže na to, da je v času svojega življenja užival le malo popularnosti.

Gerolamo Cardano, v svoji knjigi De subtilitate rerum iz leta 1552, uvršča Vitruvija med 12 oseb, za katere meni, da so se odlikovali kot možje v sili genija in izuma; in ne bi niti pomislil, da bi ga dal na prvo mesto, če bi si lahko zamislili, kaj vse je odkril. [18]

De Architectura[uredi | uredi kodo]

Tloris rimske hiše po Vitruviju

Vitruvij je avtor De architecture, znane danes kot Deset knjig o arhitekturi, [21] razprava, napisana v latinščini o arhitekturi, posvečena cesarju Avgustu. V predgovoru knjige I. Vitruvij posveča svoje spise, tako da osebno znanje o kakovosti zgradb posreduje cesarju. Verjetno se Vitruvij sklicuje na kampanjo javnega popravila in izboljšav Marcus Agrippa. To delo je edina ohranjena velika knjiga o arhitekturi iz klasične antike. Po besedah Petri Liukkonena je to besedilo »globoko vplivalo na umetnike, mislece in arhitekte, med njimi Leona Battista Albertija (1404-1472), Leonardo da Vincija (1452-1519) in Michelangela (1475-1564).« [13] Naslednja glavna knjiga o arhitekturi, Albertijeva preoblikovana knjiga Deset knjig, ni bila napisana do leta 1452.

Vitruvij je znan po tem, da v svoji knjigi De architectura v svoji knjigi trdi, da mora struktura pokazati tri lastnosti firmita, utilit, venustas - to je, mora biti trdna, uporabna in lepa. Te se včasih imenujejo vitruvijske vrline ali vitruvijska triada. Po Vitruviju je arhitektura imitacija narave. Ker so ptice in čebele zgradile gnezda, so ljudje zgradili stanovanje iz naravnih materialov, ki so jim dali zatočišče proti elementom. Ko so izpopolnjevali to umetniško gradnjo, so Grki izumili arhitekturne sloge (rede): dorski, jonski in korintski. Daje jim občutek sorazmernosti, ki se zaključi z razumevanjem razmerja največjega umetniškega dela: človeškega telesa. To je pripeljalo Vitruvija pri opredelitvi njegovega Vitruvijevega človeka, kot ga je kasneje opisal Leonardo da Vinci: človeško telo, vpisano v krog in kvadrat (temeljni geometrijski vzorci kozmičnega reda.

Zapuščina[uredi | uredi kodo]

 • Vitruvijev človek - risba Leonardo da Vinci
 • Vitruvius Britannicus - delo 18. stoletja na britanski arhitekturi poimenovano po Vitruviju.
 • Den Danske Vitruvius - delo iz 18. stoletja o danski arhitekturi – se zgleduje po Vitruvius Britannicus.[19]
 • The American Vitruvius - 20. stoletje dela na gradbeni arhitekturi Werner Hegemann
 • William Vitruvius Morrison (1794-1838), sin irskega arhitekta sira Richarda Morrisona in sam znan arhitekt velikih hiš, mostov, dvorcev in zaporov.
 • Po Vitruviju je bil poimenovan majhen lunarni krater, v bližini pa je tudi podolgovata lunarna planina Mons Vitruvius.
 • Orodje Design Quality Indicator (DQI) za stavbe uporablja Vitruvijeva načela.
 • Vodja graditeljev v filmu Lego se imenuje Vitruvius.

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. ^ De Arch. Book 1, preface. section 2
 2. ^ Yann Le Bohec "The Imperial Roman Army" Routledge, pg 49 2000 ISBN 0-415-22295-8 [1]
 3. ^ Pais, E. Ricerche sulla storia e sul diritto publico di Roma (Rome, 1916).
 4. ^ History of ancient North Africa: CONFLICTS AND BATTLES OF THE HUMANITY, Ancient North Africa until the Roman conquest, last assessed 10/09/2011. http://miltiae.pagesperso-orange.fr/GB/Ancient_North_Africa.htm
 5. ^ Vitruvius Pollio http://www.encyclopedia.com/topic/Vitruvius.aspx
 6. ^ Moore, Richard E. M. (January 1968). "A Newly Observed Stratum in Roman Floor Mosaics". American Journal of Archaeology (Archaeological Institute of America) 72 (1): 57–68. JSTOR 501823. 
 7. ^ Niccolò Marcello Venuti Description of the First Discoveries of the Ancient City of Heraclea, Found Near Portici A Country Palace Belonging to the King of the Two Sicilies published by R. Baldwin, translated by Wickes Skurray, 1750. p62 [2]
 8. ^ Trumbull, David (2007). "Classical Sources, Greek and Roman Esthetics Reading: The Grand Tour Reader; Vitruvius Background: Life of Marcus Vitruvius Pollio (c. 90–20 BC)". An Epitome of Book III of Vitruvius. Pridobljeno dne 2009-11-18.  od dne June 2016[slepa povezava]
 9. ^ Flavius Vegetius Renatus The Military Institutions of the Romans Translated from the Latin by Lieutenant John Clarke, Text written in 390 BC. British translation published in 1767. Copyright Expired, http://www.digitalattic.org/home/war/vegetius/
 10. ^ Planning the twentieth-century American city By Mary Corbin Sies, Christopher Silver, JHU Press, 1996, page 42. https://books.google.com/books?id=TUpLvJrKc64C&lpg=PA42&dq=battle%20of%20Larignum&pg=PA42#v=onepage&q=battle%20of%20Larignum&f=false
 11. ^ Caesar, De bello Gallico 7.29
 12. ^ The "Vitruvius Project" at Carnegie Mellon University, Computer Science Department This software engineering project sees itself in the Vitruvian tradition. Accessed August 2008
 13. ^ De Aquis, I.25 (v latinščini) ebook of work also known as De aquaeductu, accessed August 2008
 14. ^ Reed Business Information (21 November 1974). New Scientist. Reed Business Information. str. 552–. ISSN 0262-4079. Pridobljeno dne 6 May 2013. 
 15. ^ (De Arch., Book V.i.6) but with link to English translation, accessed August 2008
 16. ^ Fausto Pugnaloni and Paolo Clini "Vitruvius Basilica in Fano, Italy, journey through the virtual space of the reconstructed memory" GISdevelopment.net last accessed 3/8/2008 [3]
 17. ^ P. Clini "VITRUVIUS’ BASILICA AT FANO: THE DRAWINGS OF A LOST BUILDING FROM DE ARCHITECTURA LIBRI DECEM" The International Archives of the Photogrammetry, Remote Sensing and Spatial Information Sciences, Vol. XXXIV, Part 5/W12 pp121 – 126 2002 "Archived copy" (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 17 May 2012. Pridobljeno dne 3 February 2016. 
 18. ^ Charles Hutton, Mathematical and Philosophical Dictionary (1795)
 19. ^ "Den Danske Vitruvius". AOK. Pridobljeno dne 2009-06-23. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Brezplačna e-knjiga: Ten Books on Architecture iz Projekta Gutenberg (Morris Hicky Morgan translation with illustrations)