Prefektura

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Prefekture v Sloveniji in na slovenskem ozemlju[uredi | uredi kodo]

V Sloveniji bi podoben status kot prefekture imele še nevpeljane, a že uzakonjene pokrajine v ZLS in podprte v spremembah 143. člena Ustave Republike Slovenije.

Izvirne evropske prefekture smo na Slovenskem nazadnje v celoti imeli v času Ilirskih provinc pod Napoleonom in na Primorskem pod italijansko oblastjo med 1918-1943. Prvi pa so bili seveda Rimljani.

Prefekture v Franciji[uredi | uredi kodo]

Prefektura je uprava francoskega departmaja ali province v Franciji in francoskih prekomorskih ozemljih (nekdanjih kolonijah). Upravlja in vodi jo prefekt s pooblastilom predsednika republike.

Prefekture na Japonskem[uredi | uredi kodo]

Na Japonskem je prefektura praktično identična pokrajini.
Japonske prefekture se delijo na 47 poddržavnih jurisdikcij in na eno metropolo (都 to), Tokyo (prestolnica); eno okrožje (道 dō), Hokkaidō; dve urbani prefekturi (府 fu), Osaka in Kyoto (slednje - stara prestolnica). Poleg teh obstaja še 43 drugih prefektur (県 ken). V japonščini jih pogosto imenujejo todōfuken (都道府県 ?). Prefekture so upravne enote večje kot mesta, naselja in vasi.

Vodja vsake prefekture je neposredno izvoljen upravnik (知事 ,chiji ?). Zadeve in proračun upravlja preko enodomne skupščine (議会 ,gikai ?) katere voljenim članom mandat traja štiri leta.

Po trenutnem Zakon o lokalni avtonomiji (Local Autonomy Law), se vsaka prefektura deli dalje na mesta (市 shi) in področja (郡 gun). Vsako področje se dalje deli na naselja (町 chō ali machi) in vasi (村 son ali mura). Hokkaidō ima 14 podprefektur in te delujejo kot poslovne enote (支庁 shichō) prefekture. Nekatere druge prefekture imajo prav tako poslovne enote, ki izvajajo administrativne funkcije prefekture izven mesta.

Grčija[uredi | uredi kodo]

Delitev na prefekture je v rabi tudi v Grčiji, v rabi je delitev na 53 prefektur (nomoi).

Prefekture v Starem Rimu[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Pretorska prefektura.

Prefektura: tudi uprava v starorimskem cesarstvu, upravljana preko direktnega pooblastila cesarja ali njegovega zakonitega zastopnika. Tovrstna pooblastila ali naziv prefekta so bila dodeljena admiralu ladjevja, poveljniku pretorijancev, načelniku državne pošte (deloval od cesarja Hadrijana), načelniku cesarske oskrbe, načelniku gasilcev in na deželi zastopniku pretorja.

Prefektura kot pomen[uredi | uredi kodo]

Urad, pristojnosti, delovno mesto, položaj oziroma služba prefekta (načelnika). Na Hrvaškem imajo podoben položaj gradonačelnika.

Primerjaj[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]