Pošta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Pošta je organizacija, ki dostavlja pisma in ostale pošiljke naslovnikom v določeni državi. Tradicionalno so bile pošte v javni oz. državni lasti, sedaj pa se državni monopol oži in nastaja vse več privatnih organizacij, ki dostavljajo paketne in podobne pošiljke. Dostava pisem ostaja dejavnost javnega pomena.

Nekdaj sta bili poštni dejavnosti pridruženi dejavnost telekomunikacij in poštnega hranilništva skupaj z nakazovanjem denarja med posamezniki.

Poštne storitve so lahko javne ali zasebne.Potrebno jih je tudi plačati, kot dokazilo plačila pa služijo poštne štampiljke.

Pošte pa imajo pogosto tudi druge pristojnosti poleg pošiljanja poštnih pošiljk. V nekaterih državah imajo pošte tudi pristojnosti nad telegrafi in telefonijo. V nekaterih državah poštne storitve omogočajo tudi odprtje poštnih varčevalnih računov urejajo pa tudi prijave za izdajo potnih listov.

Najzgodnejši poštni sistemi[uredi | uredi kodo]

Začetni poštni sistemi so bili sestavljeni predvsem v obliki rednih kurirskih linij. Način komuniciranja s pomočjo pisnih sporočil, ki jih posredniki prenašajo od enega kraja do drugega, skoraj zagotovo sega v čase ko je bila izumljena pisava. Formalni poštni sistemi pa so se pojavili precej kasneje. Prvo dokumentirano organizirano pošiljanje sporočil sega v obdobje 2400 let pred našim štetjem, ko so v Egiptu faraoni s pomočjo kurirjev, pošiljali odločbe po državnem ozemlju.

Reforme poštnega sistema[uredi | uredi kodo]

V Veliki Britaniji je bilo pošiljanje pisem vse do leta 1840 precej drago, netransparentno, ljudje pa so ga povezovali tudi s korupcijo. Pismo je v teh časih moral plačati prejemnik in ne pošiljatelj. Cena pa je bila odvisna od razdalje, ki jo je pismo prepotovalo in števila listov, ki ga je vsebovalo. Zasluge za pomembne reforme v poštnem pošiljanju pa lahko pripišemo Siru Rowlandu Hillu, ki je uvedel plačevanje s pomočjo poštnin in predplačila. Zavzel se je tudi za uvedbo uradnih ovojnic in poštnih znamk, ki se prilepijo na ovojnico. To je bil še en način, kako pripraviti pošiljatelja do tega, da plača pošiljko.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]