Pojdi na vsebino

Cerkev sv. Križa, Dednja vas

Cerkev sv. Križa
45°59′17″N 15°38′38″E / 45.98806°N 15.64389°E / 45.98806; 15.64389
KrajDednja vas
Država Slovenija
Verska skupnostRimskokatoliška
Patrocinijsveti Križ
Zgodovina
Statuspodružnična cerkev
Arhitektura
Funkcionalno stanjeaktivno
Lastnosti
Dolžina15 m
Širina5,5 m
Višina4 m
Št. zvonikov1
Višina zvonika22 m
Uprava
ŽupnijaPišece
DekanijaVidem ob Savi
NaddekanatSavski
ŠkofijaCelje
NadškofijaMaribor
Dednja vas - Cerkev sv. Križa
LegaObčina Brežice
RKD št.3247 (opis enote)[1]

Cerkev sv. Križa v Dednji vasi je podružnična cerkev Župnije Pišece.

Cerkev stoji na dominantnem in izrazito izpostavljenem griču, ki utegne biti tudi arheološko zanimiv. Njen obstoj je izpričan že vsaj leta 1695, ko je dobila zvon. Je 15 metrov dolga, 5,5 metra široka in 4 metre visoka, zvonik pa je visok 22 metrov. Stavba predstavlja z izjemo mlajšega kornega prizidka gotsko jedro. Njegove stilne oblike kaže z zidcem opasani prezbiterij, njegov rebrasti obok, šilasti slavolok in s trolistom zaključeno gotsko okno, ki se nekoliko predelano ponovi še v južni steni ladje. Na to gotsko jedro je bil v drugi polovici 18. stoletja prizidan na zahodni strani ladje korni zaključek, verjetno sočasno z zakristijo, v kateri je kropilnik z vklesano letnico 1764. Strop ladje je raven in lesen. Cerkev ima tri razmeroma dragocene oltarje. Klopi in del spovednice so bili pripeljani iz grajske kapele Marije Pomočnice gradu Pišece.

Od podružnic Pišečke župnije ima cerkev sv. Križa edina kor z orglami ter prižnico. Včasih je bil običaj, da je na dan Gospodovega vnebohoda šla procesija s najsvetejšim iz Pišec do cerkve sv. Križa.

Cerkev je bila obnovljena leta 1994. Pred samo obnovo je bilo treba urediti dovozno pot in prostor za deponacijo gradbenega materiala. Pravtako je bilo narejeno parkirišče pod cerkvijo. Glavnina lesene konstrukcije je bila zamenjana, cerkev na novo prekrita, tudi zvonik je dobil novo bakreno streho. Narejena je bila fasada ter strelovod.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 3247«. Geografski informacijski sistem kulturne dediščine. Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]