Bitka za Starobilsk

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Bitka za Starobilsk
Del ruske invazije na Ukrajino
Datum25. februar 2022 – danes
Prizorišče
Izid Še poteka
Udeleženci
 Rusija  Ukrajina
Udeležene enote
Ruske oborožene sile Ukrajinske oborožene sile
Žrtve in izgube
Neznano Neznano

Bitka za Starobilsk je aktualni vojaški spopad, ki se je začel 25. februarja 2022 med rusko invazijo na Ukrajino leta 2022.

Ozadje[uredi | uredi kodo]

Starobilsk (ukrajinsko: Старобільськ, rusko: Старобельск) je mesto blizu Luganska v Luganski oblasti v Ukrajini. Služi kot upravno središče okrožja Starobilsk. Zahodno od mestnega jedra teče reka Ajdar, ki ustvarja naravno oviro.

Bitka[uredi | uredi kodo]

Začetni spopadi v bližini Starobilska so se po poročanih zgodili 24. februarja 2022.[1] 25. februarja 2022 so oborožene sile Ukrajine trdile, da so uničile kolono ruskih vojakov, ki se je pripravljala na prečkanje reke Ajdar.[2]

Mesto je bilo močno poškodovano zaradi ruskega topniškega obstreljevanja.[3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Ukrainian soldiers give worthy rebuff to Russia on outskirts of Starobilsk (Luhansk region) – JFO«. Interfax-Ukraine (v angleščini). Pridobljeno 25. februarja 2022.
  2. »Війна в Україні: біля Старобільська українські військові розбили колону ворожої техніки | Новини на Gazeta.ua«. gazeta.ua. 25. februar 2022. Pridobljeno 25. februarja 2022.
  3. SERVICE, STATE EMERGENCY. »A view shows destroyed buildings after shelling in the town of Starobilsk in the Luhansk region«. Denver Gazette (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. februarja 2022. Pridobljeno 26. februarja 2022.