Angeli in demoni

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Angeli in demoni  
AngelsAndDemons.jpg
Naslovnica prve izdaje knjige
AvtorDan Brown
Naslov izvirnikaAngels & Demons
PrevajalciNataša Müller
IlustratorJohn Langdon
Avtor naslovnicePavle Učakar
DržavaZDA
JezikAngleščina
ZaložnikPocket Books (ZDA)
Mladinska knjiga (Slovenija)
Datum izidamaj 2000
ŽanrTriler, Kriminalni roman
Vrsta medijatrda vezava
Št. strani480 (ZDA, trda in mehka vezava)
486 (Slovenija, trda vezava)
Knjiga je del zbirke/serije
PredhodnikDigitalna trdnjava
NaslednikLedena prevara
Klasifikacija
ISBNISBN 0-671-02735-2 (ZDA)
ISBN 86-11-17080-6 (Slovenija)

Angeli in demoni (izvirno angleško Angels & Demons) je knjiga ameriškega pisatelja Dana Browna, ki je izšla leta 2000. V slovenščino jo je prevedla Nataša Müller.

Po knjigi so posneli tudi istoimenski film.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Harvardski profesor Robert Langdon naleti na truplo z vžganim simbolom iluminatov, znanstvenikov, ki so se v 16. stoletju v Rimu uprli Katoliški cerkvi. Umor uglednega znanstvenika v švicarskem raziskovalnem središču CERN v Langdonu vzbudi sume, da je red oživel in da pripravlja veliko maščevanje. S hčerko umorjenega fizika, Vittorio Vettra, se odpravi v Vatikan, da bi raziskal umor in skrivnost starodavnega reda, tam pa ju čaka vrsta presenečenj iz vatikanskega podzemlja. Zgodba se odvija prav na dan, ko kardinali v Sikstinski kapeli volijo novega papeža, zato teroristična zarota ni izključena.

Izkaže se, da so neznanci v Vatikan postavili posodo z antimaterijo, ki bi ga sveto mesto povsem uničila. Hkrati ugrabijo in pozneje grozljivo ubijejo štiri kardinale, ki veljajo za favorite ob volitvah papeža.

Kritika[uredi | uredi kodo]

Kritiki so izpostavili več znanstvenih netočnosti in zgodovinskih neresničnosti v knjigi, ki jo je avtor oglaševal kot fikcijo, a podprto z raziskovanjem.[1] Burno so reagirali tudi katoliški verski voditelji, ki so zgodbo vzeli kot napad na katoliško Cerkev.[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Chivers, Tom (25.9.2009). "The Lost Symbol and The Da Vinci Code author Dan Brown: 50 factual errors". The Telegraph. Pridobljeno dne 22.3.2015.
  2. Sherwell, Philip; Wynne-Jones, Jonathan (4.5.2009). "Catholics attack Dan Brown film Angels and Demons. Catholic leaders have attacked the film sequel to The Da Vinci Code for its "gratuitously outlandish" portrayal of the Church". The Telegraph. Pridobljeno dne 22.3.2015.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]