Angeli in demoni

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Angeli in demoni
Naslovnica prve izdaje knjige
AvtorDan Brown
Naslov izvirnikaAngels & Demons
PrevajalecNataša Müller
IlustratorJohn Langdon
Avtor naslovnicePavle Učakar
DržavaZDA
JezikAngleščina
ŽanrTriler, Kriminalni roman
ZaložnikPocket Books (ZDA)
Mladinska knjiga (Slovenija)
Datum izida
maj 2000
Vrsta medijatrda vezava
Št. strani480 (ZDA, trda in mehka vezava)
486 (Slovenija, trda vezava)
ISBN86-11-17080-6 (Slovenija); ISBN 0-671-02735-2 (ZDA)
PredhodnikDigitalna trdnjava 
NaslednikLedena prevara 

Angeli in demoni (izvirno angleško Angels & Demons) je knjiga ameriškega pisatelja Dana Browna, ki je izšla leta 2000. V slovenščino jo je prevedla Nataša Müller.

Po knjigi so posneli tudi istoimenski film.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Harvardski profesor Robert Langdon naleti na truplo z vžganim simbolom iluminatov, znanstvenikov, ki so se v 16. stoletju v Rimu uprli Katoliški cerkvi. Umor uglednega znanstvenika v švicarskem raziskovalnem središču CERN v Langdonu vzbudi sume, da je red oživel in da pripravlja veliko maščevanje. S hčerko umorjenega fizika, Vittorio Vettra, se odpravi v Vatikan, da bi raziskal umor in skrivnost starodavnega reda, tam pa ju čaka vrsta presenečenj iz vatikanskega podzemlja. Zgodba se odvija prav na dan, ko kardinali v Sikstinski kapeli volijo novega papeža, zato teroristična zarota ni izključena.

Izkaže se, da so neznanci v Vatikan postavili posodo z antimaterijo, ki bi ga sveto mesto povsem uničila. Hkrati ugrabijo in pozneje grozljivo ubijejo štiri kardinale, ki veljajo za favorite ob volitvah papeža.

Kritika[uredi | uredi kodo]

Kritiki so izpostavili več znanstvenih netočnosti in zgodovinskih neresničnosti v knjigi, ki jo je avtor oglaševal kot fikcijo, a podprto z raziskovanjem.[1] Burno so reagirali tudi katoliški verski voditelji, ki so zgodbo vzeli kot napad na katoliško Cerkev.[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Chivers, Tom (25. september 2009). »The Lost Symbol and The Da Vinci Code author Dan Brown: 50 factual errors«. The Telegraph. Pridobljeno 22. marca 2015.
  2. Sherwell, Philip; Wynne-Jones, Jonathan (4. maj 2009). »Catholics attack Dan Brown film Angels and Demons. Catholic leaders have attacked the film sequel to The Da Vinci Code for its "gratuitously outlandish" portrayal of the Church«. The Telegraph. Pridobljeno 22. marca 2015.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]