Angeli in demoni

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Angeli in demoni  
AngelsAndDemons.jpg
Naslovnica prve izdaje knjige
Avtor Dan Brown
Naslov izvirnika Angels & Demons
Prevajalci Nataša Müller
Ilustrator John Langdon
Avtor naslovnice Pavle Učakar
Država ZDA
Jezik Angleščina
Založnik Pocket Books (ZDA)
Mladinska knjiga (Slovenija)
Datum izida maj 2000
Žanr Triler, Kriminalni roman
Vrsta medija trda vezava
Št. strani 480 (ZDA, trda in mehka vezava)
486 (Slovenija, trda vezava)
Knjiga je del zbirke/serije
Predhodnik Digitalna trdnjava
Naslednik Ledena prevara
Klasifikacija
ISBN ISBN 0-671-02735-2 (ZDA)
ISBN 86-11-17080-6 (Slovenija)

Angeli in demoni (izvirno angleško Angels & Demons) je knjiga ameriškega pisatelja Dana Browna, ki je izšla leta 2000. V slovenščino jo je prevedla Nataša Müller.

Po knjigi so posneli tudi istoimenski film.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Harvardski profesor Robert Langdon naleti na truplo z vžganim simbolom iluminatov, znanstvenikov, ki so se v 16. stoletju v Rimu uprli Katoliški cerkvi. Umor uglednega znanstvenika v švicarskem raziskovalnem središču CERN v Langdonu vzbudi sume, da je red oživel in da pripravlja veliko maščevanje. S hčerko umorjenega fizika, Vittorio Vettra, se odpravi v Vatikan, da bi raziskal umor in skrivnost starodavnega reda, tam pa ju čaka vrsta presenečenj iz vatikanskega podzemlja. Zgodba se odvija prav na dan, ko kardinali v Sikstinski kapeli volijo novega papeža, zato teroristična zarota ni izključena.

Izkaže se, da so neznanci v Vatikan postavili posodo z antimaterijo, ki bi ga sveto mesto povsem uničila. Hkrati ugrabijo in pozneje grozljivo ubijejo štiri kardinale, ki veljajo za favorite ob volitvah papeža.

Kritika[uredi | uredi kodo]

V sicer zanimivi in berljivi knjigi pa se znajde tudi kakšna strokovna napaka, na primer ob poletu čez ocean pravi pilot, da je na višini 18.000 m težnost manjša za 30 %, v resnici pa je razlika občutno manjša. Avtorju pa vse tovrstne napake z lahkoto odpustimo v zameno za izjemno zgodbo.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]