Iluminati

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Piramida in oko, simbola Iluminatov
(na sliki bankovec za 1$)

Iluminati so domnevna tajna družba, ki se ji pripisuje, da bodisi neposredno, bodisi podtalno obvladuje svet visoke politike, bančništva, industrije zabave in seksa ter množičnih občil, poleg tega pa naj bi imela v lasti velik del strateških surovin in najbolj donosnih vej gospodarstva (kot so računalniška, farmacevtska, letalska in orožarska industrija).

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

V zgodovinskem pomenu se izraz nanaša na bavarske iluminate, resnično tajno družbo, ki jo je leta 1776 ustanovil Adam Weishaupt in je v desetih letih svojega obstoja pritegnila mnoge intelektualce ter razsvetljenske politike, nazadnje pa zaradi notranjih sporov razpadla in bila leta 1785 tudi prisilno ukinjena z odlokom Karla Theodora, ki je prepovedal vse tajne družbe.

Sedanjost[uredi | uredi kodo]

Danes naj bi bila ta skupina ljudi sestavljena iz več podskupin, ki se deloma tudi prekrivajo: iz tako imenovanega črnega (diabolično brezčutnega) plemstva; iz največjih industrialcev, naftarjev in bankirjev; iz notranjega kroga prostozidarskih in podobnih lož; iz prodornih političnih povzpetnikov; iz skrbno izbranih pripadnikov intelektualnih elit; iz visoke duhovščine in pomembnih predstavnikov tistih totalitarno mislečih redovnih družb, ki se imajo za božje bojevnike. Izraz iluminati se nanaša na to, da se imajo pripadniki teh skupin za razsvetljene, torej za tiste, ki so v posesti resničnega razumevanja sveta. Vzvišeni so nad povprečnostjo, kaj šele nad bedo večjega dela človeštva. Imajo se za prave lastnike in gospodarje sveta. Velik del teh skupin je tudi sorodstveno povezan. Poleg vase zaverovane elitistične miselnosti jih torej družijo tudi podobni geni, tako imenovana modra - plemiška kri.

Posamezniki oz. skupine, ki spadajo med iluminate, naj bi tako po mnenju zagovornikov teorije o iluminatih posredno ali neposredno vplivali na nekatere zgodovinske dogodke (npr. vojne in vmešavanje v politiko), usmerjali delovanje religij in izobraževalnega sistema, prikrivali resnico o različnih stvareh, itd. z namenom vzpostavitve t. i. »novega svetovnega reda«.

Iluminati se pogosto pojavljajo v sodobnem filmu in književnosti, vendar so njihove upodobitve več ali manj plod domišljije avtorjev. Eno znanih del, kjer iluminati igrajo ključno vlogo, je knjiga Dana Browna Angeli in demoni.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • (v angleščini) The Secret School of Wisdom: The Authentic Ritual and Doctrines of the Illuminati, ed. by Josef Wäges and Reinhard Markner, Lewis Masonic, London, 2015.