Mohorjeva družba

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Mohorjeva družba v Celovcu)

Mohorjeva družba je najstarejša slovenska založba, ustanovljena 27. julija 1851.

Javno sta Mohorjevo družbo razglasila Andrej Einspieler in slavist Anton Janežič ter njuni prijatelji. K temu jih je spodbujal Anton Martin Slomšek. Za zavetnika so izbrali svetega Mohorja. Leta 1852 je družba poslala 785 knjig svojim članom. Društvo je avstrijska oblast podredila leta 1853. Prvi, ki je družbo vodil, je bil Einspieler iz Celovca. V tistem času je bil Celovec zelo slovenski. Člani te družbe so bili ljudje iz vseh vrst poklicev, od škofov do kuharic in kmetov. Prvih 13 let je bila prva založba in je ni ustavila nobena vojna. Po prvi svetovni vojni se je po posvetu z generalom Maistrom družba preselila v Prevalje in tam ostala do 7. decembra 1927, vendar se tedaj ni vrnila v Celovec, ampak so se preselili v Celje. Število članov je padlo skoraj za polovico tudi zato, ker Goriška in Koroška nista bili več v isti državi. Ko je bila Mohorjeva v Prevaljah, so bili leta 1923 goriški Slovenci prisiljeni ustanoviti lastno Goriško Mohorjevo družbo, če so si hoteli oskrbeti mohorske knjige. Na Prevaljah je leta 1922 prevzel uredništvo Fran Saleški Finžgar.

Med drugo svetovno vojno je bilo uredništvo družbe v Ljubljani. Sedaj samostojne Mohorjeve družbe delujejo v Celju (Celjska Mohorjeva), Celovcu (Celovška Mohorjeva) in Gorici (Goriška Mohorjeva). Družba je imela katoliško usmeritev, vendar ne ozko klerikalno. Skrbela je za knjige, namenjene širšemu bralskemu krogu. Imela je izjemno vlogo pri vzgoji branja. Izdajala je povesti, t. i. mohorjanke, koledar ... Leta 1860 je imela 1000 članov, 1891 pa že več kot 50.000 članov.

Sčasoma se je spreminjalo tudi ime založbe: Društvo svetega Mohora, Družba svetega Mohora, Družba svetega Mohorja, Mohorjeva družba, Mohorjeva založba. Čeprav se ime spreminja, bistvo ostaja enako.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]