Beneščina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Beneščina
Vèneto
Materni jezik Italija, Hrvaška, Slovenija
Področje Benečija[1][2]
Furlanija - Julijska krajina[1][2]
Trento[1][2]
Istra[3][4]
Število maternih govorcev 3,9 milijonov  (2002)[5]
Jezikovna družina
Jezikovne kode
ISO 639-3 vec
Linguasphere 51-AAA-n
Ta članek vsebuje IPA sistem zapisa glasov v črkovni obliki. Brez ustrezne podpore za interpretacijo, lahko vidite vprašaje, okvirje ali druge simbole namesto Unicode znakov.

Beneščina je romanski jezik, katerega kot materni jezik uporablja več kot dva milijona ljudi, večinoma v italijanski deželi Benečija (it. Veneto), kjer jo lahko skoraj vseh pet milijonov prebivalcev razume. Občasno se jo uporablja in je dobro razumljiva tudi izven Benečije, v Trentinu, Furlaniji - Julijski krajini, Istri in nekaterih mestih Dalmacije, skupaj na območju na katerem živi od šest do sedem milijonov ljudi.

V Benečiji jeziku pravijo vènet, v Italiji pa vèneto; njegovo narečje, ki se uporablja predvsem v Benetkah, se imenuje venexiàn [venezjàn] oziroma veneziano [venecjàno].

Beneščina ni samo narečje italijanskega jezika, temveč posebni jezik, ki niti ne izvira iz italijanskega jezika. Tako kot na primer lombardščina in piemontščina, spada pod galo-romanske jezike, medtem ko je italijanščina italski jezik. Njena najbližja sorodnika sta španščina in francoščina.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ 1,0 1,1 1,2 United Nations (1991). Fifth United Nations Conference on the Standardization of Geographical Names: Vol.2. Montreal. 
  2. ^ 2,0 2,1 2,2 Holmes, Douglas R. (1989). Cultural disenchantments: worker peasantries in northeast Italy. Princeton University Press. 
  3. ^ Minahan, James (1998). Miniature empires: a historical dictionary of the newly independent states. Westport. 
  4. ^ Kalsbeek, Janneke (1998). The Čakavian dialect of Orbanići near Žminj in Istria: Vol.25. Atlanta. 
  5. ^ Beneščina reference at Ethnologue (17. izd., 2013)