Risi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Ris)
Risi

Kanadski ris
Lynx canadensis
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Carnivora (zveri)
Družina: Felidae (mačke)
Poddružina: Felinae[1]
Rod: Lynx
Kerr, 1792
Zeleno: območje razširjenosti
Zeleno: območje razširjenosti
Vrste

Lynx lynx (ris)
Lynx canadensis (kanadski ris)
Lynx pardinus (iberski ris)
Lynx rufus (Rdečerjavi ris)

Risi (znanstveno ime Lynx) spadajo v družino mačk. Spada med zveri, tako kot tudi medved in volk. To so kratkorepe mačke na visokih nogah. Na konici uhljev imajo čop dlak, katerega pri drugih mačkah ni. Poznamo več vrst risov, ki poseljujejo Severno Ameriko, Evrazijo in Afriko. Na Slovenskem živi le ena vrsta, to je (navadni) ris.

Ris je izjemno redka žival, poseljuje pa precejšne dele našega planeta. Hkrati je izredno plah in le redki ga vidijo v naravi. Lovi pretežno ponoči, podnevi pa počiva.

Ris v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

V Sloveniji je ris v preteklosti že izumrl, a so ga v 70. letih dvajsetega stoletja znova naselili. Danes je število primerkov stabilno, še vedno pa sodi med ogrožene vrste, tako da je zavarovan in je odstrel dovoljen le z odločbo.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. IUCN Wild Cats Book. »Canada Lynx«. Big Cats Rescue. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. septembra 2006. Pridobljeno 29. septembra 2006.
  • Nair, S.M. (1999). Endangered Animals of India and their conservation (In Tamil). Translated by O.Henry Francis (angleška izd.). National Book Trust.