Vzhodnokitajsko morje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Vzhodnokitajsko (East China Sea) morje z okolico

Vzhodnokitajsko morje (poenostavljena kitajščina 东海国海, tradicionalna kitajščina 東中國海, korejsko 동중국해, japonsko 東シナ海 "vzhodno morje Šina") je obrobno morje, vzhodno od Kitajske. Predstavlja območje Tihega oceana v velikosti 1.249.000 kvadratnih kilometrov. Na vzhodu ga omejujeta japonski otok Kjušu ter otočje Rjukju, na jugu južnokitajsko morje in na zahodu azijska celina. Morje se povezuje z Japonskim morjem preko Korejske ožine, na severu pa se odpira v Rumeno morje. Meji na Južno Korejo, Japonsko, Tajvan in Ljudsko republiko Kitajsko.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Vzhodnokitajsko morje predstavlja območje Tihega oceana v velikosti 1.249.000 kvadratnih kilometrov. Na vzhodu ga omejujeta japonski otok Kjušu ter otočje Rjukju, na jugu južnokitajsko morje in na zahodu azijska celina. Morje se povezuje z Japonskim morjem preko Korejske ožine, na severu pa se odpira v Rumeno morje. Meji na Južno Korejo, Japonsko, Tajvan in Ljudsko republiko Kitajsko. Največja reka, ki se zliva v vzhodnokitajsko morje, je Jangce.

Med leti 1849 in 1892 so na območju za kiti vrste Eubalaena japonica lovile ameriška kitolovke.[1]

Otoki in grebeni[uredi | uredi kodo]

  • Otoki Senkaku (Japonska) oz. otoki Diaoyu (Kitajska), sporno ozemlje.
  • Otok Tong

Na severu vzhodnokitajskega morja je veriga potopljenih grebenov:

  • Skala Sokotra oz. Suyan predmet spora EEZ med Ljudsko republiko Kitajsko in v Južno Korejo
  • Skala Hupijiao (虎皮礁)
  • Skala Yajiao (鸭礁)
Obala vzhodnokitajskega morja v okrožju Cangnan, Zhejiang

Imenovanje[uredi | uredi kodo]

Morje se na Kitajskem imenuje Vzhodno morje (東海; Dōng Hǎi) in je eden od štirih morja kitajske literature. Obstajajo tri druga morja, eno za vsako od štirih smeri neba.[2] Do druge svetone vojne se je morje v japonščini imenovalo 東支那海 (Higaši Šina Kai; "Vzhodno morje Šina"). Od leta 2004 je standardni zapis z enako izgovorjavo 東シナ海. Navadno imenovanje za morje v indonezijskem jeziku je Laut Cina Timur (»Vzhodnokitajsko morje«), leta 2014 pa so prešli na uradno ime Laut Tiongkok Timur. Kljub temu se v mnogih publikacijah in medijih še vedno uporablja staro ime.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Ocmulgee, of Holmes Hole, Feb. 10-Mar. 27, 1849, Old Dartmouth Historical Society (ODHS); Covington, of Warren, Feb. 26-Mar. 21, 1854, Nicholson Whaling Collection (NWC); Florida, of Fairhaven, Mar. 15-Apr. 7, 1860, in Old Whaling Family (Williams, 1964); John and Winthrop, of San Francisco, Feb. 22-Mar. 31, 1890, ODHS; Cape Horn Pigeon, of New Bedford, Feb. 18-Apr. 14, 1892, Kendall Whaling Museum (KWM).
  2. Chang, Chun-shu (2007). The Rise of the Chinese Empire: Nation, State, and Imperialism in Early China, ca. 1600 B.C. – A.D. 8. University of Michigan Press. str. 263–264. ISBN 978-0-472-11533-4.