Stipan Konzul

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Stipan Konzul
Portret
Rojstvo1521
Buzet[1]
Smrtne pred 1568
Železno
Poklicprevajalec, pridigar, pisatelj, založnik
PodpisPodpis

Stipan Konzul Istrski je bil hrvaški protestantski duhovnik in pisatelj. Velja za prvega gradiščansko hrvaškega književnika. * Buzet o. 1521; † Spodnja Avstrija, ali Gradiščanska(?), 1568.

Rodil se je v Istri, župnikoval v Pazinu, nato je odšel v Kranj in Ljubljano, kjer je spoznal Primoža Trubarja. Leta 1552 je živel v Regensburgu v Nemčiji, kjer je s pomočjo Antona Dalmatina v čakavščini izdal protestantsko postilo. Le-ta je napisana tako v latinici kot tudi v cirilici in glagolici. Iz Regensburga je odšel na Ogrsko in služboval med gradiščanskimi ter spodnjeavstrijskimi čakavskimi Hrvati. Tukaj je ustvaril nekaj rokopisnih del, vendar so bila le-ta napisana v čakavščini, ne pa tudi v gradiščanščini.

Dela[uredi | uredi kodo]

  • Parvi del posztile evanyeliov
  • Drvgi del posztile, to yeszt letni deli evanyeliov

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Dr. Constant v. Wurzbach Istrian, Stephan // Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich: enthaltend die Lebensskizzen der denkwürdigen Personen, welche seit 1750 in den österreichischen Kronländern geboren wurden oder darin gelebt und gewirkt habenWien: 1856. — Vol. 37. — S. 300.