Regensburg

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Kameni most in zvonika mestne stolnice.

Regensburg (nekdaj v rabi tudi ital. ime Ratisbona, češko Řezno) je nemško mesto na vzhodnem Bavarskem, ki leži ob sotočju Donave in reke Regen, po kateri je mesto dobilo ime, saj Regensburg v nemščini pomeni grad ob Regnu. Srednjeveško središče mesta sodi na seznam UNESCOve kulturne dediščine.

Regensburg je eno najstarejših mest v Nemčiji. Skozi stoletja je mesto nosilo različna imena, kar kaže na bogato zgodovino. Območje je bilo poseljeno že v kameni dobi, leta 2006 pa so v mestu odkrili tudi keltske grobnice. Leta 90 so Rimljani v mestu zgradili vojaške utrdbe, ki so jih v šestem stoletju poselili Bavarci. Za enega največjih srednjeveških arhitekturnih dosežkov velja regensburški Kamniti most (nemško Steinerne Brücke) čez Donavo.

Mesto ima 150.894 prebivalcev (2017) in je tako za Münchnom, Nürnbergom in Augsburgom čerto največje mesto na Bavarskem. Najpomembnejša gospodarska dejavnost je proizvodni sektor (avtomobilska industrija, strojništvo, elektrotehnika, mikroelektronika). Regensburg ima veliko število delovnih mest in brezposelnost je pod bavarskim povprečjem. Ima tri šole in je eno izmed treh regionalnih središč na Bavarskem. Univerzo v Regensburgu je 1962 ustanovila dežela Bavarska kot četrto javno in polnopravno univerzo na Bavarskem.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prva naselja v Regensburgu so iz kamene dobe. V bližini današnjega mesta je nastalo naselje s keltskim imenom Radasbona. Okoli leta 90 so tam Rimljani zgradili utrdbo. V času vladanja rimskega cesarja Marka Avrelija je bila zgrajena nova rimska utrdba Casta Regina, ki danes leži v središču starega dela mesta. Mesto je bilo domnevno že v poznem obdobju Rimskega cesarstva škofijski sedež. V 6. stoletju so ga poselili Bavarci. Od leta 530 do prve polovice 13. stoletja je bil prestolnica Bavarske. Regensburg je ostal pomembno mesto v času vladanja Karla Velikega. Iz Regensburga je bil sveti Volbenk (Wolfgang Regensburški). Med letoma 1135 in 1146 so v mestu zgradili Kamniti most čez Donavo, ki je odprl mednarodne trgovske poti med Benetkami in Severno Evropo, s čimer je Regensburg postal kulturno središče južne Nemčije ter rezidenca bogatih trgovskih družin.

V srednjem veku je Regensburg pod Svetim rimskim cesarstvom še vedno trgovsko središče. Leta 1542 je mesto sprejelo protestantsko vero, manjšina prebivalstva pa je ostala rimokatoliška.

Aprila 1809 je v Regensburgu potekala bitka za Ratisbono med francoskimi silami, ki sta jih vodila general Henri Gatien Bertrand in Napoleon, in umikajočimi se avstrijskimi silami. Mesto je med bitko utrpelo hudo poškodbe in padlo, ko je zmanjkalo zalog in streliva.

Regensburška sinagoga je bila uničena na Kristalno noč leta 1938. Med vojno sta se v Regensburgu nahajali tovarna lovskih letal Messerschmitt Bf 109 in rafinerija nafte, ki so ju leta 1943 bombandirale zaveznice. Kljub bombandiranju je Regensburg utrpel majhno škodo, srednjeveško mesto središče pa je ostalo skoraj nedotaknjeno in danes sodi na seznam UNESCOve kulturne dediščine. Počasna gospodarska okrevanja po vojni so zagotovila, da zgodovinskih stavb niso porušili in zamenjali z novimi.

V začetku šestdesetih let je Regensburg veliko vlagal v tehnično in socialno infrastrukturo. Siemens je bila prva multinacionalka, ki je prišla v Regensburg, sledilo pa ji je podjetje BMW. Leta 1965 je bila ustanovljena Univerza v Regensburgu. Od devetdesetih let naprej so v Regensburgu odprli več visokotehnoloških podjetij, kar je prispevalo k sedanjemu bogastvu mesta.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Lega[uredi | uredi kodo]

Regensburg leži na severnem delu reke Donave na geološkem križišču štirih različnih pokrajin. Severno in severovzhodno leži Bavarski gozd z gorovjem iz granita in gnajsa, širnimi gozdovi in narodnim parkom. Na jugu in jugovzhodu je rodovitna poljedelska regija Donavska nižina (nemško Gäuboden). Na jugu se razteza spodnjebavarsko višavje, ki je podaljšek alpskega predgorja. Zahodno od Regensburga leži višavje Frankovska Jura.

Podnebje[uredi | uredi kodo]

Mesto se nahaja v zmerno toplem pasu in ima celinsko vlažno podnebje, ki meji na oceansko. Za podnebje so značilna predvsem stabilna in suha poletja, ki se močno razlikujejo od deževnih alpskih predgorij. Namesto snega sta jeseni in pozimi zelo pogosti megla in visoka megla. Zaradi svoje lege je bil Regensburg v preteklosti pogosto onesnažen s smogom.

Povprečna letna temperatura je 8 °C, povprečna letna količina padavin pa okoli 646 mm, zaradi česar je Regensburg eno najmanj namočenih mest na Bavarskem. Najtoplejši meseci so od junija do avgusta s povprečno temperaturo od 16,2 do 18 °C, najhladnejši pa od decembra do februarja s povprečno temperaturo ­­–0,9 do –2,7 °C. Padavine so najpogostejše v obdobju med junijem in avgustom.

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Regensburg ima največje srednjeveško staro mesto severno od Alp s skoraj 1500 zgodovinskimi stavbami in slikovito pokrajino. Najbolj priljubljene znamenitosti se nahajajo predvsem v starem mestnem jedru.

Stolnica sv. Petra je primer nemške gotike in velja za glavno delo gotske arhitekture na Bavarskem. Gradnja se je začela leta 1275, katedrala pa je bila dokončana leta 1634, z izjemo stolpov, ki so bili dokončani leta 1869. Notranjost zajema številne številne zanimive spomenike.

Kamniti most, ki je bil zgrajen med letoma 1135 in 1146, je vrhunec srednjeveške gradnje mostov. Med drugo in tretjo križarsko vojno so ga vitezi uporabljali za prečkanje Donave na poti v Sveto deželo.

V središču mesta so ostanki zidov rimske utrdbe, vključno z glavnimi vrati (porta praetoria). Uradni muzejski portal mesta Regensburg navaja 22 muzejev in stalnih razstav. Poleg mestnih muzejev so med njimi tudi verske skupnosti, druge javne agencije in zasebne zbirke.