Spekter elektromagnetnega valovanja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Shema elektromagnetnega spektra z objekti podobnih velikosti za ponazoritev valovnih dolžin

Spekter elektromagnetnega valovanja je razpon mogočih elektromagnetnih valovanj. Razteza se od frekvenc, nižjih od radijskih, do kratkovalovnega (visokofrekvenčnega) dela. Pri tem pokriva valovne dolžine od tisočev kilometrov do premera atoma in manj. V principu je elektromagnetni spekter neskončen in zvezen. V praksi je zgornja meja valovne dolžine velikost Vesolja samega, medtem ko naj bi bila spodnja meja v bližini Planckove dolžine.[1]

Različne dele elektromagnetnega spektra uporabljamo v znanosti za raziskave snovi,[2] poleg tega pa tudi v telekomunikacijah in na drugih področjih.

Kadar govorimo o elektromagnetnem spektru določenega objekta, je s tem mišljen značilen nabor valovnih dolžin sevanja, ki ga ta objekt proizvaja ali absorbira.

Sklic in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Bakshi, U.A. & Godse, A.P. (2009). Basic Electronics Engineering. Technical Publications. str. 8–10. ISBN 978-81-8431-580-6. 
  2. ^ Mehta, Akul. "Introduction to the Electromagnetic Spectrum and Spectroscopy". Pharmaxchange.info. Pridobljeno dne 5.6.2013. 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]