Psilomelan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Psilomelan
Splošno
KategorijaIV. razred - Oksidi in hidroksidi
Kemijska formulaBarijev manganov oksid hidroksid
Ba(Mn2+)(Mn4+)8O16(OH)4 ali (Ba,H2O)2Mn5O10
Lastnosti
Molekulska masa590,03 g/mol
BarvaČrna s sivimi progami piroluzita
Kristalni habitGrozdičast, mamilaren, ledvičast, stalaktitski
Kristalni sistemMonokliniski
RazkolnostBrez razkola
LomŠkoljkast in neraven
Trdota5,0 - 6,0
SijajPodkovinski, moten
Barva črteRjavkasto črna
ProzornostNeprozoren
Specifična teža3,7 - 4,7
Sijaj površineSteklast do poddiamanten
TopnostTopen v HCl
DrugoTrdi črni manganovi oksidi, na primer holandit in romanehit

Psilomelan ali črni hematit je skupno ime za trde črne manganove okside, na primer holandit in romanehit. Psilomelan je hidratiziran manganov oksid z različno vsebnostjo barija in kalija. Vsebuje 70-80 % manganovega oksida in je najprimernejša ruda za pridobivanje mangana.

Njegovo ime je sestavljeno iz grških besed ψιλος [psilos] – gladek in μέλας [melas] – črn, ki se navezujeta na njegov videz.

Kemijska formula[uredi | uredi kodo]

Posplošena kemijska formuka psilomelana je Ba(Mn2+)(Mn4+)8O16(OH)4 ali (Ba,H2O)2Mn5O10. Psilomelan se včasih obravnava kot hidratiziran manganov manganat, čeprav je njegova sestava vprašljiva. Vsebnost mangana ustreza sestavi 70-80 % manganovega oksida z 10-15 % kisika.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Stalaktitski psilomelan iz Morro da Mina, Brazilija

Psilomelan je amorfen mineral z masivnim grozdičastim ali stalaktitskim videzom, gladko površino in podkovinskim sijajem. Od drugih manganovih hidratiziranih oksidov, na primer manganita, se razlikuje po večji trdoti (5-6). Gostota niha od 3,7-4,7 g/cm3. Barva črte je rjavo črna, prelom pa gladek. Mineral ima zaradi svoje amorfne strukture primešane nečistoče, na primer železove okside. Topen je v klorovodikovi kislini, pri čemer se sprošča plinasti klor.

Nahajališča[uredi | uredi kodo]

Psilomelan je pomembna manganova ruda, ki ima podoben gospodarski pomen kot piroluzit. Najpomembnejša nahajališča so v Lostwithielu (Cornwall), Brendon Hillsu (Somerset), Hoyu (Orkneyjski otoki), Sayn pri Coblenzu (Nemčija) in Crimora (Virginija). Psilomelan se skupaj s piroluzitom koplje tudi v Vermontu, Virginiji, Arkansasu in Novi Škotski.

Kristalni psilomelan se uporablja tudi za izdelavo nakita.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]